• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 05:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как да обе&#

Започната от Radi, 07.12.2004 10:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Radi

В събота следобед ми изгоря помпата за аерация, защото беше проникнало вода в нея. Цял ден се мъчих да я оправя, но уви. Но нали е събота, а след това заради министрите и понеделник е неработен ден, та избързах да си купя 1-вата помпичка, която имаше в зоомагазина :? Модела е на BOYU 3600, най-малкия който имаха, защото не ми трябва голяма филтрация. После си поправих грешката от миналия път като "инсталирах" сегашната помпа пак под аквариума(в шкафа), но този път направих едно ухо над аквариума да не връща вода когато я изключа от контакта :idea:  Проблемът е в това, че въпреки, че съм сложил помпата в една кутия и съм я омотал с парцали и е затворена в шкаф вдига непоносим шум. Брат ми, човека от когото наследих аквариума щеше да ме пребие, каза ми, че за 10 мин щял да направи така, че ще стане по-тихо и от на луната. Само дето ми каза, че това си е мой проблем и да се оправям. Някой да знае как мога да обезшумя малко? Много мерси за идеите, ако имате такива де :) ако не сам ще го мискя :(

Anonymous

едно време обезшумявахме Циклоните като залепвахме дунапрен  в/у страната на която лежи - виж отвори я и виж да няма някои дефект по материала които да прави цялата мизерия, а проблема може да ти идва и от шкафа - да резонира

Radi

Отворих я веднага като я купих, защото кабела й беше къс та го удължих. Добре си е от вътре. Мисля да махна парцалите и да сложа някаква вата за по-добра изолация. Целият щум идва от това, че самата помпичка много вибрира...

niky

Ами аз когато ползвах такива помпи (аератори) ги слагах върху гъба.
Но след определено време и това не помага. Може да я оставиш да виси във въздуха някакси.

NikolaV

При мене имаше същата дилема преди за едно 16 л. аквариумче, където държа 1-2 рака. Там и спя. Колкото и да е безшумен, не става...
Взех си някакъв мини, микро или нещо подобно вътрешен филтър на Resun. 12 - 13 лв.
Хем по-добре от помпичка, хем не се чува. Помисли за този вариант!
А пиши какъв ти е аквариума и какво гледаш все пак!

Radi

Ми аквариума ми е 45л, дължината му е 70см, но на височина и ширина е малко. Гледам 4 афиосемиона, 3 хелера, 1 серп, 1 Pelvicachromis pulcher Papagal и един сом фосилис, както и два анциструса. Иначе сега съм с вътрешен филтър на Sera fil 380, който е само за филтрация, без аерация. Мисля да пробвам да я оставя в шкафа да виси, но мисля, че пак ще е шумно, много вибрира да му се невиди и на аератора. Ако ли не-взимам една кофа пълна я с вата, после в друга кофа поставям 1-вата и пълня 2-рата с вода, та да видим тогава къф шум ще вдига...Иначе за вътр. филтър на Резун би ли казал нещо повече?

Raven

обаче не мога да разбера защо държиш на аерацията , тя е отречена от години и няма абсолютно никакъв смисъл. :wink:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

NikolaV

Препоръчах ти вътрешен филтър, щото не знаех, че вече имаш такъв. Махай всякакви видове помпички, аераторчета и тн. Абсолютно безмислени са.
А за Resun - Куча марка е. Просто други по-маркови толкова малки филтърчета (като изключим един двойно по-скъп на Aquael) не съм виждал.

Mario

А бе Радо на nikolav филтара бачка абсолютно като моя само ,че неговия е с мъничак  :wink:   Хем чисти ,хем и въздух прави!

Mario

Цитат на: "raven"обаче не мога да разбера защо държиш на аерацията , тя е отречена от години и няма абсолютно никакъв смисъл. :wink:

А пропо Raven защо да няма смисъл от аерация???

Raven

а защо да има :lol:
ако ми кажеш поне един логичен довод за аз ще ти кажа пет против.
ползата от аерацията е същата като от пластмасовите водорасли :wink:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

РОСЕН

Добреде нали трябва някакъв кислород за да има и живот?

Raven

аерацията е остатък от предисторически времена когато не е имало роторни помпи а само мембранни, които чрез струика въздушни мехурчета са създавали воден поток които увлича механични частици и ги филтрира през микропореста повърхност.но след това идва култовата фирма еихеим която преди около 35 години създава едни от първите аквариумни херметични роторни помпи и това стават първите вътрешни филтри , а след това и външни такива.насишането на водата с газ става чрез отнемане на молекули от взаимновъздеистващи си повърхности така че е много по добре е подвижна горна повърхност на водата отколкото струя мехурчета.така водата поема газови молекули от атмосверния въздух.пълна илюзия е че с аерацията се вкарва кислород- тои е само 16 % в атмосверният въздух слава богу , иначе не би бил възможен живота изобщо.за вкарване на кислород се използва озонатор , но неговия принцип е доста взривоопасен.общо взето  струята въздушни мехурчета повече вдига мътилка отколкото да филтрира.освен това малките вътрешни помпи са на почти същата цена както и аераторните.
а кислород в аквариума наи пълноценно се доставя от живи и добре растящи растения,защото те го отделят директно растворен във водата - на молекулярно ниво.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Boby_

Само да допълня мнението на raven. Всъщност чрез аерацията се разваря известно количество кислород във водата, но то е съвсем незначително. Живите растения помагат, разбира се, но и те не са и не могат да бъдат основния източник на кислород, особено в аквариум без висши растения като моя. :lol:  Тази роля изпълнява повърхността на аквариума. Количеството разтворен кислород зависи най-вече от площта, в която водата е в контакт с въздуха. Ако сравним площта на повръхнината на мехурчетата, получени в следствие на аерацията, с тази на повърхността на водата в аквариума, ще видим, че мехурчетата губят по точки и то с много.  :lol: Така че хич не се главоболете да аерирате - заблуждавате се, че това има смисъл. Просто осигурете добро движение на повърхнстта на водата чрез роторна помпа и/или голямо количество живи растения.  :wink:

Mario

А нали не е вредно ,когато роторната помпа пуска и въздух? Хем раздвижва повърхността хем пуска малки балончета ;)

Но все пак защо според вас голямите производители,като сера,техеим и т.н продължават да произвеждат мембранни помпи?

dido


Mario

Мойто мнение е, че основно се продават за хора, които имат малко аквариумче или хора които искат в аквариума им да има мехурчета ,които излизат равномерно по цялото задно стъкло ;) за украса демек :)  :D

Radi

Вие ме разбихте  :!:  До сега съм се заблуждавал, тъй, че е безсмислено да споря с вас. Поне се радвам, че вилтъра ми е на Сера и че пречистената вода излиза от една тръба над аквариума, та така повече раздвижва повърхността на водата и засмуква и малко кислород. Колкото до аераторите, наистина тогава защо още големите фирми ги произвеждат-за да е по-красиво като има балончета :?:  А и кои са висши растения, ще дадете ли пример, мисля, че нисши са мъхове и т.н. , висши са вече по-така :)

NikolaV

А и към вътрешния/външния филтър по-трудно ще си вържещ водолаза с мехурчетата. От друга страна вече виждам водолазите са демоде. Сега май са актуални крокодили, крокодилски глави и череп на динозавър... :shock:  :shock:  :shock:

Boby_

Цитат на: "Radi"Вие ме разбихте  :!:  До сега съм се заблуждавал, тъй, че е безсмислено да споря с вас. Поне се радвам, че вилтъра ми е на Сера и че пречистената вода излиза от една тръба над аквариума, та така повече раздвижва повърхността на водата и засмуква и малко кислород. Колкото до аераторите, наистина тогава защо още големите фирми ги произвеждат-за да е по-красиво като има балончета :?:  А и кои са висши растения, ще дадете ли пример, мисля, че нисши са мъхове и т.н. , висши са вече по-така :)

dido вече отговори на първия въпрос - компаниите произвеждат, защото има кой да купува и това няма нищо общо с качеството.
А висши са онези растения, които: 1. са многоклетъчни и 2. имат обособени коренова система, стъбло и листа.

Radi

Кофтито е, че всеки гледа да си продаде стоката, не го интересува останалото... :? Иначе аз никога не съм си слагал водолаз или нещо от сорта, спомням си, че имах едно като въртележка, дето въздуха го завърта и става като въртящ се диск, но ако го гледаш няколко секудни ще се хипнотизиращ, но не заради това никога не съм го слагал в аквариума, ами, че от естетически гледна точка не е красиво. До колкото до крокодилите и т.н. дето като им се напълни устата с въздух се отваря- мисля, че само стресира рибите, направени са само с цел печалба... :? Предимно малчуганите биха си ги купили... Но да се върнем на темата... :arrow: Искам да ви питам това, че аераторите не са от голяма полза имате ли ги инсталирани и пускате ли ги понякога или въобще не ги използвате :?: Да бях писал когато ми изгоря стария аератор, та да знам да не си зимам нов, но все пак мисля, че красиво и съвсем малко полезно да има аерация в аквариума... :D

niky

Както се каза вече, аераторите стават за малки аквариумчета, най-вече за излюпване на хайвер.

Иначе не ползвам такова нещо, пък е не мога да си представя как изглежда аератор за аквариум над 300 литра :lol:

dido

Моя го спрях. Дори след добавяне на СО2 няма проблеми.

NikolaV

Цитат на: "Niky"Иначе не ползвам такова нещо, пък е не мога да си представя как изглежда аератор за аквариум над 300 литра :lol:
Сигурно ще мяза на прахосмукачка от онези старите руски машини. Тайфун май бяха ако не се лъжа.  :o  :o

Хунта

Аз така като гледам, чета, мисля ... предполагам, че всичко си зависи от конкретната ситуация. Зависи какво има в аквариума и какво гледаш в него за да прецениш дали има нужда от аерация. Например на този сайт (скоро го открих) http://discusbg.com/shell.htm, като се загледам в снимките се виждат ясно от онези 'сини камъчета' въпреки, че инфо страницата се казва - аквариумите са по 800л. Но също така се вижда, че няма и грунд и респективно растения. Явно нещата са навързани :)

Boby_

Цитат на: "Хунта"Аз така като гледам, чета, мисля ... предполагам, че всичко си зависи от конкретната ситуация. Зависи какво има в аквариума и какво гледаш в него за да прецениш дали има нужда от аерация. Например на този сайт (скоро го открих) http://discusbg.com/shell.htm, като се загледам в снимките се виждат ясно от онези 'сини камъчета' въпреки, че инфо страницата се казва - аквариумите са по 800л. Но също така се вижда, че няма и грунд и респективно растения. Явно нещата са навързани :)

Нищо не е навързано. Аерацията има само естетическо приложение в един аквариум. А компресорчетата могат да се ползват да речем за люпене на артемия.  :lol:


Сашо

Цитат на: "Mario"А нали не е вредно ,когато роторната помпа пуска и въздух? Хем раздвижва повърхността хем пуска малки балончета ;)

Но все пак защо според вас голямите производители,като сера,техеим и т.н продължават да произвеждат мембранни помпи?

Произвеждат ги, защото има кой да ги купува...засега :)

Mario

Хубаво е все пак да имате такава помпа. Може да ви потрябва някой ден  :wink:

Radi

За 300л наистина трявбва да е колкото руския Тайфун  :D Вече съм на мисълта след изказаното до тук,че балончетата са предимно за декорация, отколкото за аерация. Въпреки това ще продължавам да си пускам от време на време помпата :)

DicH

eto vi oshte malko tema za spor - znachi pusnal sum niakva turska pompichka s edno kamuche v edinia ugul na 100 L ,i sum zatrupal kamucheto s goliama chepka muh .Vuzduha minava mejdu muha i stukloto ,Techenieto razbutva mutilkata chak v drugia ugul na akvariuma,a boklucite se trupat po muha

Напиши го на кирилица, за да не го трия!

v momenta prevodachkata ne se otvaria ama obeshtavam da go opravia, malko ne e li X3M vse pak :cry:  :cry:

ВЕЛИНСКИ

Може да звучи глупаво, но на мен ми допадат повече аерираните аквариуми - имат живот някак си... ври и кипи  :oops: :lol:

Освен това:

1. аерацията по-добре смесва различните температурни зони във водата и разликата между повърхностната и дънната температура е не-повече от 0.1-0.2 градуса

2. аерацията пречи да се образува бактериална ципа на повърхността и допълнително помага за истинското обогатяване на водата с кислород

Единствени минуси:

1. външните помпи са шумни и пукането на мехурчетата на повърхостта е допълнителен шум.

2. аерацията в аквариумния й вариант не е най-естествената гледка, ако човек иска да наподоби реален биотоп

Raven

ако те кефи гледка на затлачен с боклуци мъх.......
лично аз предпочитам растенията ми да са чисти а това не е възможно ако има силна аерация- прекалено много мътилка се върти из водата.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

77

Цитат на: "ВЕЛИНСКИ"Може да звучи глупаво, но на мен ми допадат повече аерираните аквариуми - имат живот някак си... ври и кипи  :oops: :lol:

Освен това:

1. аерацията по-добре смесва различните температурни зони във водата и разликата между повърхностната и дънната температура е не-повече от 0.1-0.2 градуса

2. аерацията пречи да се образува бактериална ципа на повърхността и допълнително помага за истинското обогатяване на водата с кислород

Единствени минуси:

1. външните помпи са шумни и пукането на мехурчетата на повърхостта е допълнителен шум.

2. аерацията в аквариумния й вариант не е най-естествената гледка, ако човек иска да наподоби реален биотоп
след като ми се появи бактериалната ципа скъсах се да аерирам без резултат :oops: сложих пеноуловителя и я премахна :D вече месец съм махнал пеноуловителя и ципа не се появява  :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Raven

отлично средство са живородките -скъсват се да я ядът дори и когато са нахранени,явно е някакъв деликатес за тях.
моите плати я оправиха за 2 дни и от тогава не се е появявала.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

77

бях взел и няколко молинезии с тази цел(и да хапват нишковидните водорасли)  но явно не съм улучил модела :cry:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

dido

Ако иде реч за обикновените помпи тип 'звънец', дето имат трансформатор вътре, аз едно време ги обезшумявах като регулирах позицията на магнита, дето е залепен за лостчето на гумения звънец. За целта обаче трябва да се разглоби помпата и леко да се модифицира.

Принципа е долу-горе следния - трансформатора 'кара' магнита да се движи напред-назад - да вибрира демек. Магнита е закрепен за лостче, което движи напред-назад един гумен звънец-помпа. Обикновено съвременните помпички са доста по-мощни от едновремешните и стават за захранване на поне два аквариума. Проблема е, че по-голямата мощност води до повишаване на шума. Ако се намали мощността (дебита на въздух) - пада и шума. Това се постига като магнита се ОТДАЛЕЧИ от трансформатора. Обикновено увеличаването с 2-5 мм на разстоянието (процепа) между трансформатора и магнита върши работа. Така пада амплитудата на вибрациите, дебита на въздух и шума. Така или иначе оставащия дебит е напълно достатъчен като за един аквариум.

Малко по-тегавата работа е как да се увеличи процепа - аз го правих като изкривя лостчето, за което е залепен магнита в S-образна форма. Така се скъсява самото лостче, съответно отдалечава се магнита от трансформатора.

Raven

Цитат на: "77"бях взел и няколко молинезии с тази цел(и да хапват нишковидните водорасли)  но явно не съм улучил модела :cry:

молинезиите за по капризни и стават много големи,хелерите също,а аз не обичам едри риби .гупите са дребни но женските са грозни- така че остават платите които са идеален вариант-дребни ,шарени ,непретенциозни, не вредят по никакъв начин и вършат перфектна работа.
аз не бях имал живородки до сега , но явно преоткривам стари истини -живородката е наи добрият приятел на растенията :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Mario

Аерацията разбива бактериалната ципа. Демек изчезва ;) Поне на мен така ми стана.

Anonymous

Цитат на: "Mario"Аерацията разбива бактериалната ципа. Демек изчезва ;) Поне на мен така ми стана.
разбива я да ,но не изчезва - там си е просто вече не е хомогенна . :wink:

Radi

Цитат на: "dido"Ако иде реч за обикновените помпи тип 'звънец', дето имат трансформатор вътре, аз едно време ги обезшумявах като регулирах позицията на магнита, дето е залепен за лостчето на гумения звънец. За целта обаче трябва да се разглоби помпата и леко да се модифицира.

Принципа е долу-горе следния - трансформатора 'кара' магнита да се движи напред-назад - да вибрира демек. Магнита е закрепен за лостче, което движи напред-назад един гумен звънец-помпа. Обикновено съвременните помпички са доста по-мощни от едновремешните и стават за захранване на поне два аквариума. Проблема е, че по-голямата мощност води до повишаване на шума. Ако се намали мощността (дебита на въздух) - пада и шума. Това се постига като магнита се ОТДАЛЕЧИ от трансформатора. Обикновено увеличаването с 2-5 мм на разстоянието (процепа) между трансформатора и магнита върши работа. Така пада амплитудата на вибрациите, дебита на въздух и шума. Така или иначе оставащия дебит е напълно достатъчен като за един аквариум.

Малко по-тегавата работа е как да се увеличи процепа - аз го правих като изкривя лостчето, за което е залепен магнита в S-образна форма. Така се скъсява самото лостче, съответно отдалечава се магнита от трансформатора.
Dido от толкова много мнения ти ми даде най-точния отговор. Благодаря ти много, тия дни ще го направя това по твоите указания.

miTko

Цитат на: "raven"отлично средство са живородките -скъсват се да я ядът дори и когато са нахранени,явно е някакъв деликатес за тях.
моите плати я оправиха за 2 дни и от тогава не се е появявала.
И аз имам същите наблюдения за хелерите.Понякога и ампулариите са на повърхноста, но не съм сигурен дали точно ципата кльопат, скоро не са го правили.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

колкото до бактериалната ципа, получавам добри резултати от премахването й с обикновена помпичка и гъба, но гъбата е поставена така, че върхът и да се подава 0.5 мм над водата и мехурчетата да 'изпомпват' водата отвътре извън нея.

молинезиите я ядат с апетит

а за отглеждане на растения тая ципа даже може да се окаже полезна, тъй като задържа изпарението на СО2
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

discus

Цитат на: "Longanlon"колкото до бактериалната ципа, получавам добри резултати от премахването й с обикновена помпичка и гъба, но гъбата е поставена така, че върхът и да се подава 0.5 мм над водата и мехурчетата да 'изпомпват' водата отвътре извън нея.

молинезиите я ядат с апетит

а за отглеждане на растения тая ципа даже може да се окаже полезна, тъй като задържа изпарението на СО2

:?: и спира притока на светлина :!:

N.Nobs

Цитат на: "discus"
Цитат на: "Longanlon"колкото до бактериалната ципа, получавам добри резултати от премахването й с обикновена помпичка и гъба, но гъбата е поставена така, че върхът и да се подава 0.5 мм над водата и мехурчетата да 'изпомпват' водата отвътре извън нея.

молинезиите я ядат с апетит

а за отглеждане на растения тая ципа даже може да се окаже полезна, тъй като задържа изпарението на СО2

:?: и спира притока на светлина :!:
Увелиената концентрация на СО2 намалява необходимоста от осветление :idea:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

miTko

Цитат на: "N.Nobs"Увелиената концентрация на СО2 намалява необходимоста от осветление :idea:
8) Не думай :lol:  Това къде го чете? :lol:
Разни мои АКВАРИУМИ 

N.Nobs

Мы видим, что при слабом освещении и низкой концентрации CO2 Riccia fluitans способна только поддержать положительную норму роста, принимая во внимание, что при низком содержании CO2 и сильном освещение прирост биомассы почти в 6 раз больше. Однако более важно то, что даже при слабом освещении дополнение CO2 способно стимулировать рост почти в 4 раза!
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

discus


N.Nobs

http://plants.aqa.ru/>статьи>биология водньiх растений>стимулация воднiх растений
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

discus

Цитат на: "N.Nobs"http://plants.aqa.ru/>статьи>биология водньiх растений>стимулация воднiх растений

не си прави генерални изводи от статия за ричия те са твърде невярни :!:

Raven

от една страна оле педерсен прави едни от наи хубавите аквариуми в щатите ,наред с луис наваро и очевидно разбира човекът , но от друга страна не съм готов да приема оборване на основният принцип на Либих все пак :roll:
може би условно , в някои частни случаи......... :lol:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

N.Nobs

Цитат на: "discus"
Цитат на: "N.Nobs"http://plants.aqa.ru/>статьи>биология водньiх растений>стимулация воднiх растений

не си прави генерални изводи от статия за ричия те са твърде невярни :!:

Неверни в смисъл че са измислени.или че са частен случаи :?:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Raven

сетих се че тази дискусия по повод тази статия точно течеше и в руския форум преди 5-6 месеца , и там стигнаха до извода че ричията не може да бъде достоверен източник на информация защото не е пълноценно растение в пълния смисъл на думата.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

N.Nobs

Цитат на: "raven"от една страна оле педерсен прави едни от наи хубавите аквариуми в щатите ,наред с луис наваро и очевидно разбира човекът , но от друга страна не съм готов да приема оборване на основният принцип на Либих все пак :roll:
може би условно , в някои частни случаи......... :lol:

И все пак тя се върти :D

В природата принципа на Либих е оборен от т.н. еволюция.Доколкото знам принципа на Либих гласи че при недостиг на определен компонент растението спира растеж,но еволюцията е това-приспособяване към промените на средата.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

discus

Цитат на: "N.Nobs"
Цитат на: "raven"от една страна оле педерсен прави едни от наи хубавите аквариуми в щатите ,наред с луис наваро и очевидно разбира човекът , но от друга страна не съм готов да приема оборване на основният принцип на Либих все пак :roll:
може би условно , в някои частни случаи......... :lol:

И все пак тя се върти :D

В природата принципа на Либих е оборен от т.н. еволюция.Доколкото знам принципа на Либих гласи че при недостиг на определен компонент растението спира растеж,но еволюцията е това-приспособяване към промените на средата.

ричията може и да е частен случай но ако имаш време и нерви а не на последно място и пари за експерименти изпробвай с вкореняващи се растения въпросното твърдение. с интерес ще изчакам да съобщиш за резултатите. айде със здраве

dido

Raven ги вижда нещата, вервай му :-)

Нещата опират най-често до чиста физиология - не виждам как ще се приспособи растението към липсата на желязо примерно - без желязо няма хлорофил, няма и фотосинтеза. На еволюцията ще и трябва няколко милиона години докато растението се приспособи към това :-) Ще ти писне да чакаш...

N.Nobs

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

dido

Недостига е малко заплетено понятие :-) Докато имаш желязо, нямаш недостиг, съответно липса. Когато свърши желязото си е направо липса :-) През фаза на недостиг не се минава - демек понятие като 'малко ми е желзото' няма - или има желязо, или няма.

miTko

Но това не доказва че едното компенсира другото. Въздействат по различен начин на растението - не виждам връзката.
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

Цитат на: "miTko"Но това не доказва че едното компенсира другото. Въздействат по различен начин на растението - не виждам връзката.

Не те разбирам - кое компенсира кое? Връзка между какво?

miTko

Става дума за началото на спора, за СО2 и светлината.
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

А, ОК, щото темата се изметна тотално :-)

Има пряка връзка между двете. Фотосинтезата изисква светлина и СО2, за да върви - разбира се, ако приемем, че останалата химия е налице. Демек при наличие на достатъчно СО2 и малко светлина, темпа на фотосинтеза ще се забави заради малкото светлина. И обратно - Колкото и силна да е светлината, липсата на СО2 ще спре фотосинтезата. Това е теорията за ограничаващия фактор в действие :-) Затова при увеличаване на СО2 торовете (химията) и светлината трябва да се увеличат адекватно. Иначе нищо не правиш.

Raven

или почти нищо.
може да се приеме че растенията се адаптират към определени условия и липси на определени елементи , но това не означава че растът добре и в пълният си капацитет.
писал съм и преди че повечето аквариумни растения имат доста блед и невзрачен вид в природата ,но когато се поставят в аквариум и им се осигури достатъчно микроелементи и СО добиват размери и цвят до които рядко достигат в естествена среда.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Разни мои АКВАРИУМИ 

Radi

Между другото докато си оправях помпата ми се спука аквариума  :cry: Сега чакам отговор от Пецата за нов-108л 75д х36ш х 40в Ден преди Нова година да ти се спука си е направо проклятие, добре, че го видях, че за малко да заминат рибите и ламината. Ако това беше станало-щях да бъда изгонен и да си тегля куршума...

miTko

Цитат на: "Radi"Между другото докато си оправях помпата ми се спука аквариума  :cry: Сега чакам отговор от Пецата за нов-108л 75д х36ш х 40в Ден преди Нова година да ти се спука си е направо проклятие, добре, че го видях, че за малко да заминат рибите и ламината. Ако това беше станало-щях да бъда изгонен и да си тегля куршума...
Това е много кофти, особено ако не си го правил ти.Тогава няма нужда да се гърмиш.Виж моят ако се спука трябва аз да се гърмя, щото си го правих сам преди 5 години. :? Винаги съм се чудел колко ще изкара...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Radi

То моя е на 12 години вече, или там някъде. Ама не е от него а от самата поставка. Защото по средата се огънала от тежестта и се пукна дъното, ама сега като е наполовина празен няма толкова голям натиск и спря да тече. Ама след Нова година ще взимам нов.

Mario

Радо, Радооо  :?  Считай ,че няма да издържи до след Нова Година!
Земи мерки ! Ама и ти си един карък хах ;) Нищо, на почти всеки може да  се случи да не дава господ ;)

Raven

Цитат на: "Radi"То моя е на 12 години вече, или там някъде. Ама не е от него а от самата поставка. Защото по средата се огънала от тежестта и се пукна дъното, ама сега като е наполовина празен няма толкова голям натиск и спря да тече. Ама след Нова година ще взимам нов.
ако е от дъното проблема можеш да си го поправиш като изрежеш парче стъкло с точен размер на дънното стъкло и го залепиш за него като го намажеш плътно цялостно  със силикон.
и си изправиш дънната поставка естествено :lol:
правил съм това със странично стъкло на 40-50 литров аквариум - става номера.
дори и да си направиш нов аквариум - този ще си го запазиш.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niky

Аз моя съм го залепил само със силикон.
Акавариума е около 100 литра и явно някакъв камък го беше пукнал.
Залепих го с дебел пласт аквариумен силикон отвътре и отвън.
Е, не е като за изложба, но...върши работа.

Similar topics (5)

2290

Публикации: 2
Прегледи: 5430

52776

Публикации: 1
Прегледи: 1764

35000

Публикации: 18
Прегледи: 9464

15515

Публикации: 1
Прегледи: 1746