• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.06.2025 21:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какво премълчават производителите на хранителните продукти.

Започната от NO CARRIER, 11.10.2006 02:34

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Тука купуваме само българско кисело мляко, или само една марка австралийско или една марка руско.  Всичките са скъпи - за 900 грама давам от $4 до $6, ама никога, никога друго няма да купя.

Един интересен факт за тукашните магазини за хранителни стоки;  Като влезеш в магазина всички свестни храни (тоест прости, без или с малко добавки) за по периметъра.  Всички боклуци за в централните проходи.  Тоест ако само се придържаш към периметъра няма да сгрешиш - е поне не толкова много, тук слагат какво ли не във всичко.

Една добавка която я има в почти всичко е "царевичен фруктозен сироп".  Ползва се основно като гнусен лепкав подсладител.  Американската кока-кола е лепкава и гадна в сравнение с мексиканската именно защото има от тоя сироп, а мексиканската си има захар.  Царевицата е ужасно важно растение за американската икономика и затова фруктозния царевичен сироп е навсякъде (например слагат го и в местните салами).  Дори е установено че в космите на абсолютно всеки американец може да се открие царевична ДНК.  Взети заедно царевичните поля в Америка заемат площ колкото 3 средно големи щата.  Царевицата е толкова изменена генетично и толкова зависи от химикалите и помощта на хората, че се смята че ако за 3 години не се сади или поддържа почти ще изчезне от Северна Америка.  

Царевичният фруктозен сироп изглежда че се преминава в кръвта по-лесно обикновената захар и също така вероятно предизвиква по-внезапно и по-силно отделяне на инсулин - тоест прекрасна предпоставка за диабет, да не говорим за затлъстяване, тук дебели хора няма...

Наскоро се чу че американците ще махат ембаргото над износа на царевичния фруктозен сироп в Мексико.  То сиропа се едно е нещо прекрасно та ембарго имало, хаха.  Както и да е в Мексико консумацията на диетични безалкохолни напитки е много ограничена - хората си обичат истинска захар.  Та след махането на ембаргото добрият чичо Сам набързо ще им замени всичко в което се слага захароза с ужасно евтиния царевичен сироп.  Не ми се мисли каква епидемия от диабет ще ги нападне горките мексиканци.

И като заключение - тук всяка храна която поне малко е отглеждана без химикали е много по-скъпа от другата.   За сравнение - обикновено мляко е $3 за 3.5 литра, а "чисто" е $6. В последните години специализираните магазини продаващи главно такива "чисти" храни много се разшириха и разпространиха.  

--Николай

NO CARRIER

ЦитатСпоред д-р Ръсел Джав, известен медицински изследовател, свиневъдите в САЩ не хранят отглежданите животни с маргарин, защото знаят, че ще умрат. Когато той се свързал с Министерството на земеделието, се оказало, че там имат представа за този факт, но възможният ефект върху хора не ги интересувал, защото това било извън тяхната юрисдикция. В същото време отговорните органи не вземат отношение по този въпрос, засягащ здравето на милиони хора по света. Фактът, че хранителната индустрия успява да държи в неведение широката общественост относно тъмната страна на маргарина, както и на различни други "храни" и "хранителни добавки", показва каква власт има тя в правителствените и научните кръгове. Ето какво пише Удо Еразмус; "... маргарините, продавани в супермаркетите и магазините за натурални продукти, обикновсно съдържат едни и същи негодни за консумация мазнини, дори и когато носят името на някой известен лечител... Гигантската маслена, хранителна, лекарствена и медицинска индустрия са се заели да печелят пари. За всички тях здравето е второстепенна грижа. Сляпо доверяващият се потребител понася с компрометирано здраве последствията от този бизнесплан..." Според същия автор само за 1981 г. продажбата на маслената индустрия е била около 40 млрд. USD, а за 1992 г. - около 80 милиарда.

От по-горния сайт сватбата алабала. :-)
Ники, направо не ви завиждам там.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ironic_

Като си говорим за разни млека ... по съвет на колежка направих експеримент с Активия - оставих я петък наобед през лятото на прозореца. В понеделник наобед по нея нямаше следи от разваляне, миризми, вкиснало и т.н.

Сами си правете извода има ли в Активия консерванти или да  :twisted:

веско

Така както си говорите за млека си помислих че сте професионалисти :lol: Истината е че в България останаха много малко истински кисели млека-да не кажа че хич ги няма.Колкото и да се напъвате няма да откриете кисело мляко без някъква добавка.Същото се отнася и за сирената и кашкавалите.Причините за това са доста но ще спомена само една-икономически по-изгодно е да се добавя сухо мляко в суровината.Примерно чисто натурално сирене по БДС би струвало на пазара около 5-6 лв.Сами разбирате че малко хора биха си позвололи да си купят наистина качествен продукт.Аз вмомента правя сирене по БДС само за износ,но правя и сирене без мляко за вътрешна продажба.Не искам да ви убеждавам че е безвредно защото едва ли бихте ми повярвали ,но се надявам че на доста хора от форума им е харесало на вкус :o

abaro

:lol:  :lol:  :lol:

Твоето наистина беше вкусно, но аз предпочитам да дам 1-2 лв. повече и да ям сирене от мляко. Всъщност и сега когато ходя в Метро си купувам сирене от 4,5 лв. Няма да споменавам производителя за да не правя реклама, но поне за мен то има вкус на сирене, а не както повечето други - вкус на тебешир накиснат в саламура. А от какво е правено един господ знае.
:beer
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

xbox

За мене истината е яж си на баба сиренцето,яйчицата,кокошчицата,прасенцето и пр.  Другото само пълнеж в суперите :!:

Жоро

Относно Данон наскоро правих там фундамент за нов танк(50 тонен резервоар за мляко) и ми направи впечатление ,че на всяка всяка цистерна с мляко,която пристигаше идваше и по един тир пълен с чували
 :?:  :?:  :?:

Longanlon

тв в чувалите ще да са натуралните живи бактерии  :twisted:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Жоро

Но нада ли са били ЛАКТОБАЦИЛУС БУЛГАРИКУС :roll:

NO CARRIER

Ха ха, някой от БТВ чете нашето форумче май.  :lol: Във вечерните новини чух, че нещо обясняват какво са транс-мазнини и защо са вредни и колко много боклуци продават по магазините, без да споменавт конкретни марки.  :beer
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

theater

Цитат на: "NO CARRIER"Ха ха, някой от БТВ чете нашето форумче май.  :lol: Във вечерните новини чух, че нещо обясняват какво са транс-мазнини и защо са вредни и колко много боклуци продават по магазините, без да споменавт конкретни марки.  :beer
Лошо няма - време е да се даде гластност и в България по тези въпроси. По новините чух наскоро, че забранили продажбата на маргарин в Ню Йорк например.  :shock:
140л - харацини
http://starividri.org

Stas

Аз пък бих помолил всеки, който има опит или познания тук публично да обяви производител и продукт, който е истински!
Това е форум за акваристика, а раздела "Лафче", така че не виждам проблем от т.нар. "реклама". По-скоро бих бил благодарен, ако някой ми помогне да избегна здравословните проблеми на децата си, а и своите.

Не говорим за пари, а за качество.

Та кое е сиренето, произведено от мляко?

Longanlon

Честно да ти кажа, не мисля, че ще успееш да ядеш само истински и здравословни храни, особено живеейки в София. Просто даже и в най-скъпите колбаси примерно се слагат консерванти и допълнителни химикали. В 'натуралните' сокове, в хляба...

В отговор на твоя въпрос - мога да ти кажа как моето семейство си осигурява месото, което ядем. Просто купуваме животни от едно близко село (там сме си 'създали контакти' :)). За доста по-малко пари отколкото в Метро да кажем, стопанинът ще ти продаде агне/прасе, ще го заколи, изчисти, разфасова и натовари в колата. Сигурен си, че месото е екологично, а от тебе се иска само един по-голям фризер да имаш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miTko

Цитат на: "Longanlon"Честно да ти кажа, не мисля, че ще успееш да ядеш само истински и здравословни храни, особено живеейки в София. Просто даже и в най-скъпите колбаси примерно се слагат консерванти и допълнителни химикали. В 'натуралните' сокове, в хляба...


Така е, за съжаление.  :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

48812

Започната от spaisman


Публикации: 0
Прегледи: 1286

27351

Публикации: 5
Прегледи: 3587

24630

Публикации: 33
Прегледи: 13130

56370

Публикации: 8
Прегледи: 4986

19018

Публикации: 0
Прегледи: 1966