Synodontis eupterus (Boulenger, 1901)

Българско наименование:

Синодонтис еуптерус

Снимка на Synodontis eupterus (Boulenger, 1901)
Синоними: Featherfin Synodontis, Synodontis euptera (Boulenger, 1901), Synodontis galinae (Kochetov, 1998), Synodontis macrepipterus (Pellegrin, 1922)

Етимология: Synodontis: от гръцки syn, symphysis - израстнали заедно + odous - зъби, eupterus: eu - много + pterus - перка

Семейство: Mochokidae

Разпространение: Synodontis eupterus са разпространени в Нигерия, Камерун, Мали, Гана, Судан, Чад, Нигер.

Хабитат: Synodontis eupterus обитава различни биотопи, както с мътна вода, така и по-спокойни места, с прозрачна, чиста вода в реките около камъните. Характерно за тази риба е, че плува и с главата надолу.


река Gounda  - едно от естествените местообитания на Synodontis eupterusSynodontis eupterus в аквариум


Максимална стандартна дължина:
30см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Synodontis eupterus ви е необходим аквариум с пясъчен субстрат, както и с много обли камъни и корени, от които да направите голям брой места за криене. Препоръчват се също плаващи растения, за да създадете сенчести места в аквариума. Останалите растения не са съществени.

Параметри на водата: температура 22-28°C, pH 6.0 - 7.5, твърдост 8-20 dH

Храна: Synodontis eupterus са всеядни и приемат замразени и живи храни като хирономус и артемия. Добре е да им давате също растителна храна като бланширан спанак, грах, краставица, които да гризат с долната си уста.

Поведение и съвместимост: Synodontis eupterus не трябва да се отглежда с много малки риби, на които гледа като на храна. Добри съквартиранти са Alestidae, западноафрикански цихлиди, Gnathonemus petersii, Apteronotus albifrons, гурами, големи расбори и барбуси. Рибите са до известна степен териотриални, особено към други Synodontis, но агресията е много слаба и могат да се отглеждат в малка група, в подходящ по размер аквариум.


група от Synodontis eupterus в аквариум


Сексуален диморфизъм:
Възрастните женски са много по-закръглени от мъжките.

Размножаване: Няма информация за размножаване на Synodontis eupterus в аквариум. Комерсиалното развъждане става с помощта на инжектиране на хормони.

Източници:
seriouslyfish.com
planetcatfish.com

Характеристики


Семейство: Mochokidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 28.06.2021 г; промененo на 13.07.2024 г