Apteronotus albifrons  (Linnaeus, 1766)

Българско наименование:

Черен нож

Снимка на Apteronotus albifrons  (Linnaeus, 1766)

снимка: Марио Начев

Синоними: Gymnotus albifrons, Sternarchus albifrons, Apteronotus passan, Black ghost

Етимология: Apteronotus: оп гръцкото apteros = без крила / (в този случай без перки) + noton = черен

Семейство: Apteronotidae

Разпространение: Южна Америка: от Венецуела до Парагвай и басейна на река Paraná. Също в Амазонският басейн на Перу.


река Paraná - убежище на Apteronotus albifrons 

Хабитат:  Apteronotus albifrons се среща в бързотечащите води на реки с пясъчно дъно, ловейки ларви на насекоми. Разполага със електрически орган със слаб заряд, както и електрорецептори разположение от главата до опашката. С помощта на аналният си плавник може да се придвижва във всички посоки: надолу, нагоре, напред, назад


Типичен хабитат на Apteronotus albifrons 


Електрорецепторите на Apteronotus albifrons 


Максимална стандартна дължина: 50см, в аквариум достига 35см.

Размер на аквариума: Необходим е аквариум с обем поне 200 литра, с множество укрития.

Условия за отглеждане: Apteronotus albifrons е нощна риба, предпочита слабоосветени аквариуми със ситен субстрат, в противен случай става страхлива. При отглеждане на няколко риби е задължително наличието на множество укрития като пещери, корени и камъни. Може да се използват както живи, така и изкуствени растения. През деня повечето време прекарва в укрития, като ги напуска само за да са храни.

Параметри на водата: pH 6.0 - 8.0, dH 5 - 19, температура 23°C - 28°C. Необходима е добра филтрация, желателно с торф, активна аерация и подмяна на до 40% от водата седмично.

Храна: В природата Apteronotus albifrons се храни с различни червеи, ларви на насекоми, дребни ракообразни, малките на други риби. В аквариумни условия приема живи и замразени храни: ларви на комар, артемия, скариди, дъждовни червеи, тубифекс, калмари. Сухи храни ядe с неохота.

Поведение и съвместимост: Apteronotus albifrons са най-вече нощни хищници единаци. Денят прекарват в укрития. Въпреки че е хищник, Apteronotus albifrons не предствлява опастност за големите риби. Активизира се с настъпване на сумрака. Рибите са мирни към другите видове, но са териториални към собственият си вид. Съвместими са с всички неагресивни видове, като изключим дребните видове като неони или гупи, на които гледа като  храна. Не трябва да се отглежда с барбуси, които повреждат плавниците му.

Полов диморфизъм: Различията са слаби или липсват. При самеца на врата има понякога мастна издатина. Самките са по-дребни и линията на гърба им е по-закръглена. Полова зрялост достигат на 1.5 години.

Размножаване: Процесът на размножаване е сравнително сложен. Самка с двама самеца се слага в отделен 100 литров аквариум. Като субстрат са подходящи писция или синтетични нишки. Необходима е сепараторна мрежа.
Параметри на аквариума в размножителния аквариум: 25-26°С, dH 6, рН 6.3.
За да размножават рибите, са необходими условия максимално близки до природните. Затова в течение на месец се намалява нивото на водата и едновременно се покачва температурата до 28 градуса. След това в продължение на няколко дена се добавя дестилирана вода, което имитира сезона на дъждовете, когато рибите се размножават по-принцип в природата. Нивото на водата в аквариума се повишава постепенно до предишното. За създаване на ефект на дъжд може да се използва машина за дъжд, която да се включва няколко часа всеки ден.

Двойка Apteronotus albifrons

Мощната аерация създава допълнително течение, което също стимулира хвърлянето на хайвер. Понякога са необходими инжекции с gonadotropin. Ако рибите често плуват около субстрата, значи са готови за хвърляне на хайвер. Най-често хвърлят на разсъмване. Хайверните зърна са жълтеникави, относително лепкави и едри. Самката хвърля до 500 зърна.
След хвърлянето на хайвера възрастните риби веднага се отделят, иначе ще унищожат хайвера. Водата се сменя изцяло. Нивото трябва да е около 15 см. Аерацията и осветлението трябва да са слаби. Инкубацията продължава 2 дена, като трябва да се отделят потъмнелите зърна хайвер. Все ден трябва да се сменя половината от водата в развъдния аквариум. На четвъртият ден малките могат да плуват и да се хранят с зоопланктон - науплии на артемия, циклопс. При правилно хранене и подържане на необходимите параметри малките растат бързо и за месец достигат размер 5см, придобивайки формата и оцветяването на възрастните.

Новоизлюпен хайвер на Apteronotus albifrons


Apteronotus albifrons на две седмици

Продължителността на живота на Apteronotus albifrons в аквариум е 8-10 години.


Аквариум с Apteronotus albifrons

Източници:
https://www.aquamir63.ru/publ/akvariumnye_rybki/raznye_ryby/apteronot_ili_nozh_chernyj_apteronotus_albifrons/15-1-0-250

Характеристики


Семейство: Apteronotidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.02.2024 г