Desmopuntius rhomboocellatus (Koumans, 1940)

Българско наименование:

Ромбов барбус

Снимка на Desmopuntius rhomboocellatus (Koumans, 1940)
Синоними: Snakeskin Barb, Puntius rhomboocellatus (Koumans, 1940), Systomus rhomboocellatus (Koumans, 1940), Barbus kahajani (Hoedeman, 1956)

Етимология: Desmopuntius: от древногръцки desmotes, означаващо затвроник и името на рода Puntius, отнася се за оцветяването му с ивици, rhomboocellatus - от латинското rhombus - означаващо ромб и ocellatus, означаващо с малки очи

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Desmopuntius rhomboocellatus са ендемични за южен Калимантан, Индонезийската част от Борнео, където е откриван в реките Kapuas, Kepayang, Barito и Kahajan.

Хабитат: Най-често Desmopuntius rhomboocellatus обитава торфени блата и свързаните с тях потоци с тъмна вода, както и други спокойни води, често в зони с потопена трева и гъста крайречна растителност. Водата обикновено е оцветена кафяво с танини и други химикали, освободени при разлагането на органичен материал, pH е много ниско, 3.0 или 4.0. Субстратите са обикновено покрити с паднали листа, има клони и подводни корени на дървета, както и на места растения от родовете Cryptocoryne или Barclaya.


един от естествените хабитати на Desmopuntius rhomboocellatus


Максимална стандартна дължина:
50 – 55 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа поне 80 х 30 см, 80 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Desmopuntius rhomboocellatus може да направите аквариум тип горски поток, с мек субстрат, приглушено осветление, корени и изсъхнали листа.

Може да добавите и растения, които могат да оцелеят при такива условия като Microsorum, Taxiphyllum или Cryptocoryne. Филтрацията не трябва да е прекалено силна, тъй като рибите идват от спокойни води.

Параметри на водата: температура 20 – 28 °C, pH 5.0 – 7.0, твърдост 18 – 90 ppm

Храна: Desmopuntius rhomboocellatus е микрохищник, хранещ се в природата с малки насекоми, червеи, безгръбначни и друг зоопланктон. В аквариум приема и сухи храни с подходящ размер, но не трябва да се храни продължително време само с тях. За най-добро оцветяване и форма е желателно да се храни с замразени и живи храни като дафния, артемия и подoбни.

Поведение и съвместимост: Desmopuntius rhomboocellatus може да отглежда с подобни по размер риби като шаранови, виюнови и някои лабиринтови.

Tова са пасажни риби и затова трябва да се отглежда група от поне 8-10 риби. Тогава рибите са по-ефектни, изглеждат естествено и мъжките показват няй-яркото си оцветяване, борейки се за вниманието на женските.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са малко по-дребни, забележимо по-слаби и са с по-наситено оцветяване.


мъжки Desmopuntius rhomboocellatus


женски Desmopuntius rhomboocellatus


Размножаване: Както повечето малки барбуси, Desmopuntius rhomboocellatus хвърлят хайвер в общия аквариум без проблем. Те не се грижат за потомството и могат да изядат малките. Няколко малки може и да оцелеят и да порастнат, но ако искате да сте сигурни е необходим развъден аквариум.

Развъдният аквариум трябва да е с обем 30 – 40 литра, напълнен с вода от основния аквариум. Необходим е прост филтър с гъба и нагревател. Осветление не е необходимо, обикновено е достатъчно това от помещението.
За оформление изполлвайте растения които обичат слаба светлина, водна папрат и мъхове. Най-важен е субстрата, той трябва да се състои от топчета с диаметър 1см или пък обикновен субстрат, но покрит със сепараторна мрежа. Хайверните зърна попадат под топчетата или мрежата и не могат да бъдат изядени от родителите.
Наблюдавайте рибите в общия аквариум и когато забележите, че някои от тях забележимо са се закръглили, значи може да очаквате поколение. Женската и избраният мъжки - най-едрият и с най-ярко оцветяване - се слагат в развъдния аквариум. Не забравяйте да храните обилно и своевременно да отделяте отпадъците от аквариума, както и останалата храна. След хвърлянето на хайвера родителите се изваждат.

Малките се появяват след 24–36 часа, след 3-4 дена плуват свободно и почват да търсят храна.
Стартова храна - специалицирана микро храна, инфузории, след като порастнат малко приемат новоизлюпена артемия, микрочервеи и подобни.


Desmopuntius rhomboocellatus в аквариум


Източници:

www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 02.05.2021 г; промененo на 28.11.2023 г