Agamyxis pectinifrons (Cope, 1870)

Българско наименование:

Снимка на Agamyxis pectinifrons (Cope, 1870)
Синоними: Doras pectinifrons, Whitebarred catfish, Spotted Talking Catfish

Етимология: Agamyxis: от гръцкото agamai = предпочита + myxo = слуз

Семейство: Doradidae. Това семейство се нарича още "Говорящи сомове" заради издаваните звуци с помощта на костните им пластинки.

Разпространение: Agamyxis pectinifrons е разпространен в северната част на Перу, както и в басейна на Амазонка в Бразилия, Боливия и Колумбия.

Хабитат: Agamyxis pectinifrons е откриван в различни по тип хабитати, но предпочита бавноподвижни и неподвижни води с голямо количество подводна растителност, къде се крие през деня.

Условията в Caño Yarina са типични за амазонските беливоди, с разтворен седимент, който ограничава видимостта на водата. Типичните растения които обитават тези води са Polygonium sp., Pistia stratiotes, Eichhornia crassipes, Paspalum sp., както и растения от родовете Azolla, Neptunia, Ludwigia, Salvinia, Utricularia и Echinochloeta.


Типичен хабитат на
Agamyxis pectinifrons

Максимална стандартна дължина: 15см

Размер на аквариума: препоръчва се аквариум с основа от поне 120cm x 30cm, 100 литра

Условия за отглеждане: Agamyxis pectinifrons е най-добре да се отглежда в затъмнен аквариум, с мек, пясъчен субстрат и голямо количество растения, корени или изкуствени пещери. Силната светлина не се препоръчва, тъй като това е вид активен през нощта. Субстрата трябва да е поне 4-5см, защото обичат да ровят в него търсейки храна.

Параметри на водата: температура 22 – 26 °C, pH 5.5 – 7.5, твърдост 18 – 357 ppm

Храна: Agamyxis pectinifrons е всеяден вид и приема всякакви готови и замразени храни. Необходима е разнообразна качествена храна като потъващи таблетки, замразен хирономус, тунифекс, ларви на комар. От време на време може да му се дават накълцани земни червеи за допълнителен протеин.

Поведение и съвместимост: Agamyxis pectinifrons не са агресивни, но големите възрастни ексземпляри могат да изяждат много малки риби. Подходящи са за отглеждане в средно големи и големи аквариуми заедно с други видове от Амазонка като миролюбиви харацини, цихлиди или други видове сомове. Най-добре е да се вземат поне 4 риби, които могат да живеят заедно с подобни на тях като Platydoras armatulus, Acanthodoras spinosissimus и Platydoras hancockii.

Тези сомове издават звуци подобни на квакане. По този начин си търсят партньор, а също така предупреждават за опастност.
Продължителност на живота 10г.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-закръглени

Размножаване: Няма информация за развъждане в аквариум

Източници:
www.seriouslyfish.com
www.planetcatfish.com

Характеристики


Семейство: Doradidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 26.03.2021 г; промененo на 28.09.2023 г