Acanthodoras spinosissimus  (Eigenmann & Eigenmann, 1888)

Българско наименование:

Звезден Акантодорас

Снимка на Acanthodoras spinosissimus  (Eigenmann & Eigenmann, 1888)
Синоними: Chocolate Talking Catfish

Етимология: Acanthodoras: от гръцкото akantha = трън + doras = кожа

Семейство: Doradidae. Това семейство се нарича още "Говорящи сомове" заради издаваните звуци с помощта на костните им пластинки.

Разпространение: Acanthodoras spinosissimus са в разпространени от езерото Коари (Lake Coari) до северната част на басейна на Амазонка в Бразилия, Перу, Колумбия.

Хабитат: Acanthodoras spinosissimus обитава бавнотечащи и спокойни води включващи блата и мангрови зони, където намира убежища сред корените на мангровите дървета или подводната растителност. Често живее заедно с други преставители на семейство Doradidae като Platydoras armatulus, Agamyxis pectinifrons и Platydoras hancockii.


Eзерото Коари - естествен хабитат на Acanthodoras spinosissimus

Максимална стандартна дължина:
137 mm.

Размер на аквариума: препоръчва се аквариум с основа от поне 120cm x 30cm, 100 литра

Условия за отглеждане: Acanthodoras spinosissimus е най-добре да се отглежда в затъмнен аквариум, с мек, пясъчен субстрат и голямо количество растения, корени или изкуствени пещери. Силната светлина не се препоръчва, тъй като това е вид активен през нощта. Субстрата трябва да е поне 4-5см, защото обичат да ровят в него търсейки храна.

Параметри на водата: температура 22 – 26 °C, pH: 6.0 – 7.5, твърдост 72 – 447 ppm

Има информация, че изпускат отровни флуиди във водата!

Храна: Acanthodoras spinosissimus е всеяден вид и приема всякакви готови и замразени храни. Необходима е разнообразна качествена храна като потъващи таблетки, замразен хирономус, тунифекс, ларви на комар. От време на време може да му се дават накълцани земни червеи за допълнителен протеин.

Поведение и съвместимост: Acanthodoras spinosissimus не са агресивни, но големите възрастни екземпляри могат да изяждат много малки риби. Подходящи са за отглеждане в средно големи и големи аквариуми заедно с други видове от Амазонка като миролюбиви харацини, цихлиди или други видове сомове. Най-добре е да се вземат поне 4 риби, които могат да живеят заедно с подобни на тях като  Platydoras armatulus, Agamyxis pectinifrons и Platydoras hancockii.

Не трябва да се отглежда с едри цихлиди и златни риби!

Тези сомове издават звуци подобни на квакане. По този начин си търсят партньор, а също така предупреждават за опастност.
Продължителност на живота 10г.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-закръглени

Размножаване: Женските Acanthodoras spinosissimus достигат полова зрялост на 1.5-2 години, мъжките на 3години. За размножаване е необходим аквариум с приглушено осветление, дължина 60см и различни укрития. На дъното се слага сепараторна мрежа, върху нея синтетични влакна. Водата трябва да е стара с добавяне на свежа.
Параметри: твърдост до 10°, рН 5.8 — 7.0, температура 26 — 28°С.

Женската хвърля до 1000 твърди хайверени зърна, които прилепват към субстрата. По време на размножаването се отделят обилно полови продукти и затова водата трябва частично да се сменя, като се добавя до 5 мг/л метиленово синьо и 2 г/л готварска сол. Инкубационният период е 24-48 часа. Малките проплуват и започват да се хранят след 4-5 дена. Стартова храна за малките - циклопс.


Източници:
www.planetcatfish.com
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Doradidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.07.2024 г