Tateurndina ocellicauda  (Nichols, 1955)

Българско наименование:

Тетеурдина оцеликауда

Снимка на Tateurndina ocellicauda  (Nichols, 1955)
Синоними: Пауново гоби, Peacock gudgeon, Peacock Goby

Етимология: Tateurndina: –ina - прилагателна наставка + Tate - на името на George Tate (1884-1953), ocellicauda: ocellus - петна като очи + cauda - опашка

Семейство: Eleotridae

Разпространение: Tateurndina ocellicauda са разпространение в Папуа Нова Гвинея.

Хабитат: Tateurndina ocellicauda обитава потоци и реки, най-често е откривана в тропически гори в малки пасажи.


река Sepik  - едно от естествените местообитания на Tateurndina ocellicauda


Максимална стандартна дължина:
7.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 45 x 30см, 50 литра

Условия за отглеждане: Tateurndina ocellicauda предпочита мека, леко кисела вода и наличието на множество укрития. Наличието на тъмен субстрат и плаващи растения ще направи рибите по-спокойни и те ще покажат най-доброто си оцветяване. Засадете гъсто на места растения, добавете корени и парчета дърво. Рибите не обичат силно течение. Аквариумът трябва да има капак, защото рибите обичат да скачат.

Параметри на водата: температура 22 - 26°C, pH 6.5-7.5, твърдост 5-10°dH

Храна: Tateurndina ocellicauda приема сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, артемия и дафния.

Поведение и съвместимост: Tateurndina ocellicauda са малко териториални, но са подходящи за общ аквариум с малки, миролюбиви риби. Подходящи съквартиранти са тетри, расбори, Corydoras.

Може да ги отглеждате в малки групи.

Сексуален диморфизъм: Половoзрелите мъжки имат издатина на главата и са малко по-едри от женските.


мъжки Tateurndina ocellicaudaженска Tateurndina ocellicauda 


Размножаване:
Tateurndina ocellicauda достига до полова зрялост на възраст от 6 месеца.
Рибите се размножават в пещери, затова трябва да симулирате подобни условия. Необходими са къси платмасови тръби, те могат лесно да се извадят и да се поддържат чисти. Добавете няколко дребнолистни растения. За да получите подходяща двойка за размножаване е най-добре да купите група от 6-8 млади риби, които да образуват двойки по естествен път. Хранете ги с живи и замразени храни, сменяйте 20% от водата седмично. Когато са готови за размножаване, коремът на женските е видимо издут, мъжките стоят пред избраните от тях пещери. Щом женската се доближи до пещерата, мъжкия се опитва с перките си да я накара да влезе в нея. Понякога дори използва физическа сила.

След като женската влезе в пещерата, тя полага там хайвера. Яйцата са прикрепени с помоща на малки лепкави нишки, подобни на тези при морската риба Клоун. След хвърлянето на хайвера мъжкия изгонва женската и се грижи за хайвера и потомството. Той маха непрекъснато с перки, като създава течение на водата и по този начин увеличава притока на кислород.
Ако смятате да отгледате малките в същия аквариум, най-добре е да извадите другите риби, защото те ще изядат малките ако успеят да ги достигнат.

Инкубационният период е 5-7 дена и с това грижите на мъжкия приключват. Ако не ги преместите в отделен аквариум или не извадите мъжкия личинките ще бъдат изядени, затова се препоръчва пещерата да е близо до предното стъкло, за да можете да наблюдавате какво се случва вътре. След 36 - 48 часа малките плуват и търсят храна.


мъжки Tateurndina ocellicauda  се грижи за потомството

Стартова храна
- науплии на артемия, микрочервеи.

Продължителността на живота на Tateurndina ocellicauda е 4-5 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Eleotridae
Континент: Океания
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г