Lamprologus ocellatus  (Steindachner, 1909)

Българско наименование:

Лампрологус оцелатус

Снимка на Lamprologus ocellatus  (Steindachner, 1909)
Синоними: Ocellated Shell-dweller, Julidochromis ocellatus (Steindachner, 1909), Lamprologus lestradei (Poll, 1943), Neolamprolagus ocellatus (Steindachner, 1909)

Етимология: Lamprologus: от гръцки lampros - светлина + lagos - заек, ocellatus: с малки очи

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Lamprologus ocellatus e ендемичен вид за езерото Tanganyika.

Хабитат: Lamprologus ocellatus се среща в места с  разпръснати скали и открити зони с пясък около бреговата линия на езерото, в райони, където субстратът е осеян с празни черупки на охлюви


Nyika Bay - едно от естествените местообитания на Lamprologus ocellatus


Максимална стандартна дължина:
мъжки 6см, женски 4см

Размер на аквариума: аквариум с основа 45 x 30см, 50 литра за двойка или един мъжки и 2-3 женски

Условия за отглеждане: За отглеждане на Lamprologus ocellatus е необходим пясъчен субстрат, достатъчно място за плуване и голям брой празни черупки на охлюви, като те трябва да се повече от броя на рибите. Субстрата трябва да е поне 5см, защото рибите обичат да ровят в него.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 7.5 - 9.0, твърдост 8-25°H

Храна: Lamprologus ocellatus предпочита замразени и живи храни. Приема и сухи храни, но те трябва да се избягват.

Поведение и съвместимост: Lamprologus ocellatus e териториален вид, който ще защитава енергично черупката си и малката територия около нея. Поради малкият си размер може да се комбинира с други видове, които обитават различни части на аквариума.  Добри съквартиранти са дребните обитатели на скалите като като Neolamprologus brichardi, дребни видове Julidochromis и обитателите на открити води Cyprichromis. Ако искате да имате колония от риби, купете повече женски отколкото мъжки и се уверете, че има достатъчно черупки за всички.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри от женските, на гръбната и аналната перки на мъжките има златен кант, при женските той е бял.


мъжки и женска Lamprologus ocellatus


Размножаване:
Lamprologus ocellatus може да се размножава и в общ аквариум, но най-добре е това да става в отделен развъден аквариум. Обзаведете го както и общия аквариум - камъни, достатъчно черупки, пясъчен субстрат, хранете рибите добре с замразени и живи храни.
Отглеждайте няколко женски на един мъжки и раздалечете черупките една от друга, това помага да се редуцира агресивността на мъжките. Най-често един мъжки се размножава с няколко женски.

Женските се опитват да привлекат вниманието на мъжките към тяхната черупка, която я заравят така, че да се вижда само входа. Когато мъжкият е заинтересуван, женската влиза в черупката и хвърля хайвера, след това тя излиза и влиза мъжкият, като опложда хайвера. Ако черупката е достатъчно голяма той влиза още докато женската е вътре.

След оплождането мъжкият не е желан повече на територията на женската. Тя стои на входа на черупката, покривайки входа и маха с перки като създава течение около хайверните зърна.
Инкубационният период е около 24 часа, след 6-7 дена малките плуват наоколо и търсят храна.

Стартова храна - науплии на артемия, циклопс, микрочервей.

Най-добре е да отделите малките в отделен аквариум заедно с тяхната черупка, въпреки че възрастните риби рядко ги нападат.


малки Lamprologus ocellatus


Продължителността на живота на Lamprologus ocellatus е около 8-10 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 17.04.2024 г