Neolamprologus brichardi  (Poll, 1974)

Българско наименование:

Принцесата на Бурунди

Снимка на Neolamprologus brichardi  (Poll, 1974)
Синоними: Lamprologus brichardi (Poll, 1974), Lamprologus elongatus (Boulenger, 1898), Lamprologus savoryi subsp. elongatus (Trewavas & Poll, 1952), Neolamprologus elongatus (Trewavas & Poll, 1952)

Етимология: Neolamprologus: от гръцки neos - нов + lampros - фенер + lagos - коса,brichardi: на името на Pierre Brichard (1921-1990),

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Neolamprologus brichardi е ендемичен вид за езерото Tanganyika, среща се в северната и югозападната част на езерото

Хабитат: Neolamprologus brichardi обитава крайбрежните скалисти зони на дълбочина от 2 до 50 метра.


остров Kalilani - едно от естествените местообитания на Neolamprologus brichardi


Максимална стандартна дължина:
мъжки 10см, женски 7см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 100 литра.

Условия за отглеждане: За оформление на аквариума е необходим пясъчен субстрат и множество плоски и едри камъни, с които да формирате пещери и укрития. Растенията трябва да се засаждат в саксийки и да се затискат отгоре с камъни, защото рибите ровят субстрата и лесно ще ги изровят. За поддържане на високо качество на водата е необходима седмична смяна на 20 – 25% от обема на вода със свежа, добра филтрация и редовно почистване на дъното от органични отпадъци. Желателно е аквариума да има и капак.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 7.0 - 8.5, твърдост 8-15°H

Храна: Neolamprologus brichardi предпочита живи и замразени храни като тубифекс и артемия. Допълнително може да му давате растителна храна. За балансирано хранене може да използвате специализирани фирмени храни с високо съдържание на протеин.

Поведение и съвместимост: Neolamprologus brichardi трябва да се отглеждат във видов аквариум, защото са териториални и за да защитят територията си могат просто да убият неканения гост, при това с по-голям размер от тях.
За целта те имат и подходящо оръжие - притежават остри зъби!

Сексуален диморфизъм: Няма ясно изразени полови различия. Половозрелите мъжки може да имат издутина на главата и са по-едри от женските.


мъжки и женска Neolamprologus brichardi


Размножаване:
Neolamprologus brichardi достига полова зрялост на възраст от 9 месеца.

Развъдният аквариум трябва да е с обем не по-малко от 100 литра. В него трябва да има пясъчен субстрат и множество камъни или керамични саксийки, като формирате скривалища и пещери.
За размножаване се пуска една двойка. За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата до 28° С.

Женската хвърля на пода на пещерата до 200 тъмночервени хайверни зърна с диаметър 1мм. Инкубационният период е 3 дена, след още 9 дена малките започват да плуват и да търсят храна.

Стартова храна - науплии на артемия, циклопс.


Neolamprologus brichardi
с малки

Продължителността на живот на Neolamprologus brichardi е около 7 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.06.2024 г