Neolamprologus brichardi  (Poll, 1974)

Българско наименование:

Принцесата на Бурунди.

Снимка на Neolamprologus brichardi  (Poll, 1974)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в езерото Танганика.
Тялото е изтеглено, сплескано отстрани. Главата не е голяма, устните са дебели. "D" е дълъг, почти равномерен по височина. Видовете, при които хвърлянето на хайвера става в пещери се придържат към долните и средни слоеве на водата. Самците образуват територия, агресивни са в една или друга степен.
Понякога територията може да обхваща целия аквариум и тогава се налага отглеждането само на една двойка риби.
Не се препоръчва разделянето на двойките. В аквариум с дължина 120см заедно с неолампрологусите може да се отглеждат риби от семейството, обитаващи езерото Танганика и хвърлящи в пещери /5-6 вида/, в който освен достатъчно укрития от камъни, имитиращи пещери, трябва да има и растения с мощна коренна система, които образуват граници на териториите. След образуването на младите двойки, останалите се отделят.
Вода: 24-27 °С, dH 7-20 °, рН 7,4-8,5. Храна: жива, заместители.
Хайвера се хвърля в пещера, понякога на камък.
Обикновено самката се грижи за хайвера, а самеца пази територията. Хвърлянето се стимулира с повишаване на температурата с 2 °С и свежа вода. Инкубационен период 2-3 дена, малките плуват след 6-10 денонощия. Стартова храна: науплии на циклопс и артемия. Възрастните риби не закачат малките. Полова зрялост след 8-12 месеца.

Разпространени са в зоната на скалите. Дължина до 10 см. В аквариум по-малко. D ХYIII-ХХ/8-10, А Y/5-8, ll 32-34. Тялото е изтеглено, профилите на корема и гърба са равномерно извити. Главата е голяма, "А" и "D" в края си са изтеглени като нишка, като и долните лъчи на "С". Основното оцветяване на тялото е кафяво-жълто до сиво-кафяво. На всяка люспа има червено-кафяво петно. На края на хрилното капаче има черно петно със сребрист кант, зад очите червено-кафяво. Плавниците са жълти- до сиво-зелени със светло-червени лъчи и светло-сини кантове. През размножителния период при самката се вижда яйцеполагало. Самците са много агресивни помежду си, на територията на самеца може да има няколко самки. Самката хвърля до 200 зърна. Младите екземпляри с размер до 3-5см участват при охраната на територията и по-малките.

 

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г