Neolamprologus brevis  (Boulenger, 1899)

Българско наименование:

Неолампрологус бревис

Снимка на Neolamprologus brevis  (Boulenger, 1899)
Синоними: Lamprologus brevis (Boulenger, 1899), Lamprologus calliurus (Boulenger, 1906), Lamprologus taeniurus (Boulenger, 1914), Neolamprologus calliurus (Boulenger, 1906)

Етимология: Neolamprologus: от гръцки neos - нов + lampros - фенер + lagos - коса, brevis - къс

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Neolamprologus brevis е ендемичен вид за езерото Tanganyika, където е широко разпространен

Хабитат: Neolamprologus brevis обитава относително дълбоки води в зони с мек субстрат, където има празни черупки от охлюви


Kigoma - едно от естествените местообитания на Neolamprologus brevis


Максимална стандартна дължина:
мъжки 6см, жески 4см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 50 литра.

Условия за отглеждане: Аквариумът трябва да има големи свободни пространства и пясъчен субстрат, трябва да добавите празни черупки от охлюви, като те трябва да са повече от броя на рибите. Субстратът трябва да е поне с височина 5см, защото рибите обичат да ровят в него. Добавете и множество камъни, като оформите скривалища и пещери.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 7.5 - 9.0, твърдост 8-25°H

Храна: Neolamprologus brevis предпочита замразени и живи храни. Приема и сухи храни, но те трябва да се избягват.

Поведение и съвместимост: Neolamprologus brevis e териториален вид, който ще защитава енергично черупката си и малката територия около нея. Поради малкият си размер може да се комбинира с други видове, които обитават различни части на аквариума.  Добри съквартиранти са дребните обитатели на скалите като Neolamprologus brichardi, дребни видове Julidochromis и обитателите на открити води Cyprichromis. Ако искате да имате колония от риби, купете повече женски отколкото мъжки и се уверете, че има достатъчно черупки за всички.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-едри от женските.


мъжки Neolamprologus brevisженска Neolamprologus brevis


Размножаване:
Neolamprologus brevis може да се размножава и в общ аквариум, но най-добре е това да става в отделен развъден аквариум. Обзаведете го както и общия аквариум - камъни, достатъчно черупки, пясъчен субстрат, хранете рибите добре с замразени и живи храни.
Отглеждайте няколко женски на един мъжки и раздалечете черупките една от друга, това помага да се редуцира агресивността на мъжките. Най-често един мъжки се размножава с няколко женски.

Женските се опитват да привлекат вниманието на мъжките към тяхната черупка, която те заравят така, че да се вижда само входа. Когато мъжкият е заинтересуван, женската влиза в черупката и хвърля хайвера, след това тя излиза и влиза мъжкият, като опложда хайвера. Ако черупката е достатъчно голяма той влиза още докато женската е вътре.


мъжки и женска Neolamprologus brevis в развъден аквариум


След оплождането мъжкият не е желан повече на територията на женската. Тя стои на входа на черупката, покривайки входа и маха с перки като създава течение около хайверните зърна.
Инкубационният период е около 24 часа, след 6-7 дена малките плуват наоколо и търсят храна.

Стартова храна - науплии на артемия, циклопс, микрочервей.

Най-добре е да отделите малките в отделен аквариум заедно с тяхната черупка, въпреки че възрастните риби рядко ги нападат.


малки Neolamprologus brevis


Продължителността на живота на Neolamprologus brevis е около 8-10 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г