Hyphessobrycon megalopterus  (Eigenmann, 1915)

Българско наименование:

Черен орнатус, черен фантом

Снимка на Hyphessobrycon megalopterus  (Eigenmann, 1915)
Синоними: Black Phantom Tetra, Megalamphodus megalopterus ( Eigenmann, 1915), Megalamphodus rogoaguae (Pearson, 1924)

Етимология: Hyphessobrycon: от древногръцки hyphesson - с по-нисък ръст + родовото име Brycon, megalopterus: от древногръцки mégas - голям и pterón - перка

Семейство: Characidae

Разпространение: Hyphessobrycon megalopterus са разпространени в горната част на река Madeira, един от основните притоци на река Амазонка в Боливия и западна Бразилия.

Хабитат: Обикновено обитава неподвижни и мудни притоци и тъмни води, включително малки езера, където се струпва около места с крайбрежна растителност или потопени корени на дървета.


река Salobra - едно от естествените местообитания на Hyphessobrycon megalopterus


Максимална стандартна дължина:
30 – 35 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 x 30см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Hyphessobrycon megalopterus изглежда най-добре в аквариум с пясъчен субстрат, корени и парчета дърво, но също и в силнозалесен с растения аквариум. Добавянето на сухи листа ще засили натуралният ефект на аквариумa и ще осигури ръст на колонии от микроби, които ще бъдат допълнителен източник на храна за възрастните и малките.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 5.0 – 7.0, твърдост 18 – 215 ppm

Храна: Hyphessobrycon megalopterus се храни в природата с водни безгръбначни, паднали плодове, насекоми. В аквариум приема всякакви храни, но за най-добро оцветяване и форма трябва да се храни с замразени и живи храни като хирономус, дафния, артемия, както и с качествени сухи храни съдържащи растителни добавки или водорасли.

Поведение и съвместимост: Hyphessobrycon megalopterus са миролюбиви и могат да се отглеждат в общ аквариум. Най-добре е да се отглеждат с подобни по размер харациди, клинокорeмни, лебесиновидребни калихтиди или лорикарии.

Трябва да се отглежда група от поне 8 - 10 риби, така ще изглеждат най-естествено и ще са най-ярко оцветени.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки имат черни перки, от които тазовите, гръбните и аналните са увеличени, докато женските са с по-закръглени тяло и понякога имат червеникави тазови, анални и мастни перки.


мъжки и женска Hyphessobrycon megalopterus


Размножаване:
Hyphessobrycon megalopterus стават половозрели на възраст 8 - 12 месеца. За размножаването им ще ви е необходим развъден аквариум с обем 20-30 литра, оформлението му е без значение. За да защитите бъдещото потомство, сложете на дъното сепараторна мрежа или топчета с диаметър 1см, добавете дребнолистни растения и мъхове.

Развъдният аквариум се запълва с вода от основния, необходим ви е обикновен филтър с гъба и нагревател. Осветление не е необходимо, рибите предпочитат приглушена светлина.
Допълнителен стимул за размножаване е ежедневното хранене с голямо количество белтъчна храна - тубифекс, дафния, артемия. След известно време женските видимо се закръглят - пълнят се с хайвер.

Женската и най-добре оцветеният мъжки се слагат в развъдния аквартиум. След хвърлянето на хайвера родителите се отделят.

Малките се излюпват след 24 – 36 часа, след 3 – 4 дена започват свободно да плуват и да се хранят.

Стартова храна - Paramecium или подходяща много ситна (5-50 микрона) суха храна, като порастнат малко вече може да им се дава новоизлюпена артемия, микрочервеи, циклопс.

Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 30.09.2023 г