Lamprologus congoensis  (Schilthuis, 1891)

Българско наименование:

Лъвоглав лапрологус

Снимка на Lamprologus congoensis  (Schilthuis, 1891)
Синоними: Congo Lamprologus, Acanthochromis seminudus (Vaillant, 1886), Lamprologus congolensis (Schilthuis, 1891), Lamprologus fuscus (Pellegrin, 1927)

Етимология: Lamprologus: от гръцки lampros - светлина + lagos - заек, congoensis: от Конго

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Lamprologus congoensis за разпространени в Република Конго и Демократична Република Конго.

Хабитат: Lamprologus congoensis обитава бързоподвижните части на реките, където водата е богата на кислород.


река Конго - едно от естествените местообитания на Lamprologus congoensis


Максимална стандартна дължина:
15см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 30см, 150 литра.

Условия за отглеждане: За отглеждане на Lamprologus congoensis е необходим пясъчен субстрат, сложете много големи и дребни камъни, като го подредите така, че да се образуват множество пещери и укрития. Може да добавите и парчета дърво. Рибите предпочитат сравнително силно течение на водата, което може да осигурите с малка вътрешна помпа.

Параметри на водата: температура 22 - 26°C, pH 6.0 - 7.5, твърдост 5 - 15°H

Храна: Lamprologus congoensis приема всякакви храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, артемия и дафния.

Поведение и съвместимост: Lamprologus congoensis е агресивен, териториален вид, който може да се комбинира с други видове със същите изисквания, ако има достатъчно място в аквариума. Добри съквартиранти са Alestidae, Chaetostoma, някои от едрите харацини и  барбуси, както и Synodontis brichardi.
Не трябва да се отглеждат с други цихлиди. Мъжките са агресивни към себеподобните си и ако искате да отглеждате повече от един мъжки, ще ви е необходим голям аквариум с множество места за криене. Необходимо е на един мъжки да се падат 3-4 женски.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-едри и по-ярко оцветени. През размножителния период развиват издатина на главата си.


мъжки и женска Lamprologus congoensis


Размножаване:
Lamprologus congoensis достига полова зрялост на възраст от 8 - 10 месеца.

Размножаването става обикновено в аквариума, в който рибите живеят постоянно. За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата на водата до 28°С, а също така се подменя 1/3 от водата със свежа, по-мека вода.

Признак за готовност за размножаване е женската, която става по-тъмна. Тя избира укритие и гони от него всички останали риби, а при приближаване на мъжкия застава вертикално, като трепти с тялото си.

Женската хвръля 250-400 жълтеникави хайверни зърна. След това тя се грижи за хайвера, като маха с плавниците си и отделя побелелите зърна. През този период тя не напуска укритието и затова трябва да я храните съвсем близо до него.

След 10-12 дена първите малки заедно с майка си напускат укритието, след като изминат още 1 - 1.5 месеца тя спира да се грижи за тях и може да ги преместите в аквариум за подрастващи.

Стартова храна - инфузории и наупли на артемия.


малки Lamprologus congoensis


Продължителността на живота на Lamprologus congoensis е около 10 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.02.2024 г