Corydoras nattereri  (Steindachner, 1876)

Българско наименование:

Коридорас Натерери

Снимка на Corydoras nattereri  (Steindachner, 1876)
Синоними: Natterer's Cory, Corydoras juquiaae (Ihering, 1907), Corydoras nattereri subsp. triseriatus (Ihering, 1911), Corydoras triseriatus (Ihering, 1911)

Етимология: Corydoras: от древногръцки korus - каска, шлем + dora - кожа, nattereri: на името на Johann Natterer (1787-1843)

Семейство: Callichthyidae

Разпространение: Corydoras nattereri са разпространени в крайбрежните зони на южна Бразилия.

Хабитат: Corydoras nattereri обитава малки притоци, потоци, временно наводнени горски зони с пясъчни брегове.


Естуарът на Rio Doce  - едно отъ естествените местообитания на Corydoras nattereri


Максимална стандартна дължина:
6.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 х 30см, 50 литра

Условия за отглеждане: Corydoras nattereri имат допълнително чревно дишане и затова излизат на повърхността на водата за да вдишат атмосферен въздух. Аквариумът трябва да е с фин мек пясък, важното е да няма остри краища, в противен случай рибите, ровейки в субстрата, може да се наранят. Corydoras nattereri не обичат силно осветление, предпочитат да се крият около камъните и корените, затова в аквариума трябва да има голямо количество широколистни растения, големи камъни и корени.

Може да направите и амазонски биотоп. Необходим ви е ситен пясък и няколко корена или парчета дърво. Добавете листа от дъб или бук, които ще засилят натуралното излъчване. Аквариумни растения не са необходими. Оставете листата да оцветят водата като чай, заменяйте ги на няколко седмици, като не им давате да гният във водата. Може да добавите и мрежичка с торф във филтъра за да симулирате черни води.

Параметри на водата: Corydoras nattereri предпочита по-ниски температури, 20 - 23°C, pH 6.0 - 7.5, твърдост 1 - 15°H

Храна: Corydoras nattereri са всеядни и приемат както повечето потъващи сухи храни, така и замразени и живи като хирономус, тубифекс.

Поведение и съвместимост: Основната част от времето си Corydoras nattereri прекарва плавайки близо до дъното. Рибите са много миролюбиви и може да се отглеждат заедно с други миролюбиви риби. Подходящи съквартиранти са малки CharacidaeCyprinidae, Anabantidae, цихлиди джуджета и други миролюбиви сомчета. При избора на риби внимавайте за температурните изисквания на отделните видове.
Corydoras nattereri трябва да се отглежда гупа от поне 4-6 риби, за предпочитане повече от 10.

Сексуален диморфизъм: Женските стават по-едри, имат закръглен корем, особено през размножителния период.


мъжки и женска Corydoras nattereri


Размножаване:
Corydoras nattereri достига до полова зрялост на възраст 1 - 1.5 години.

За размножаване е необходим аквариум с обем от 20 - 100 литра, в който се пуска двойка или група от риби като на двама мъжки да се пада една женска. Препоръчва се преди да пуснете рибите за размножаване, да отглеждате 1-2 седмици отделно мъжкия и женската, като ги храните обилно с разнообразни живи храни. Ако пускате група от риби разделяне не е необходимо, но може да се наложи да почакате за хвърлянето на хайвер по-дълго време.

В природата през размножителния период температурата на водата става доста ниска - около 17-20 градуса, затова се препоръчва размножаването на коридораси да става през зимата. Стимул за размножаване често служи изменение на условията - по-чести чести смени на вода (желателно с 2-3°С по-студена), повишаване на нивото, по-разнообразно хранене. Понякога се случва обратното - повишаването на температурата на водата с 2-3 градуса да предизвика хвърляне на хайвера. Главното е да има изменение на условията на отглеждане.

Развъдният аквариум трябва да има филтър ( може и тип-гъба) и ако се налага – нагревател. Може да включите дори 2 нагревателя с програмируем таймер, за да създадете симулация на ден/нощ – по-висока температура през деня и с 2-3°С по-ниска през нощта. Субстратът не е задължителен, въпреки че коридорасите се чувстват по-добре ако има, но пък голото дъно опростява поддържането на чистота в аквариума. За субстрат на хайвера може да сложите туфа явански мъх и някакво едролистно растение.


развърден аквариум с Corydoras nattereri

Параметри на водата
- мека или много мека вода с твърдост под 4-6 градуса, с рН 6.2 - 7.5

Начинът на размножаване на коридорасите е своеобразен: мъжкият застава пред женската, която със уста се докосва до гениталиите му (така наречената Т-позиция) и събира в устата си семенната му течност. Тя прави „джоб” със събраните си една към друга коремни перки и полага в него няколко зърна хайвер ( 1 до 30). След това женската започва активно да търси място където за „залепи” хайвера. Това може да бъде всякаква повърхност – страничните стъкла, дъното, листа на растения или вътре в яванския мъх.

Повърхността се почиства внимателно и се намазва със семенната течност, намираща се в устата на женската, а след това на нея се полагат хайверните зърна. Една женска може да положи от 30 до 1000 доста едри хайверни зърна, с диаметър 1-2 мм. Току що положените зърна са меки, но след няколко минути се втвърдяват и могат да бъдат пренесени в друг неголям (1-3 литра) съд за последващо излюпване. За поддържане на температурата този съд може да се сложи в развъдния аквариум.

Хайверните зърна може да се събират направо с пръсти или пък с бръснарско ножче, добре е да се добави метиленово синьо.

Различните видове коридораси се отнасят различно към хайвера. Някои го ядат с удоволствие, други не му обръщат никакво внимание, даже и да са много гладни. Най-вероятно това е свързано с твърдостта на зрънцата, по-меките имат по-голям шанс да бъдат изядени.

Инкубационният период е 3-6 дни, излюпват се доста едри личинки, които след още 2-3 дена започват да плуват и да търсят храна.

Стартова храна - новоизлюпена артемия, микрочервей.


малки на Corydoras nattereri


Малките са по-малко податливи на заболявания, когато в аквариума има тънък слой пясък, отколкото ако е с голо дъно.

Продължителността на живота на Corydoras nattereri е 5- 10 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.12.2023 г