Scleromystax barbatus  (Quoy & Gaimard, 1824)

Българско наименование:

Коридорас Барбатус

Снимка на Scleromystax barbatus  (Quoy & Gaimard, 1824)

Семейство сомове калихтови (Callichthyidae).
Разпространени са в Централна Америка, северната и централните части на Южна Америка. Обитават бавнотечащи и стоящи води.
Тялоте е слабо изтеглено на дължина, с висока предна част, профила на корема е почти прав, страните са леко сплеснати и покрите с 2 реда костни пластинки.
На горната и долна чeлюсти има двойка мустаци. "С" е двоен. Имат мастен плавник. При самеца горния края на D" е заострен, при самката е закръглен. При готовата за размножаване самка профила на корема е изпъкнал.
Рибите имат допълнително дишане, затова трябва да се осигури достъп до повърхността на водата за поемане на въздух.
Обичат укритията, с удоволствие лежат на камъните и корените. Ровят се в грунда в търсене на храна. Група риби може да се отглеждат в общ аквариум, с растения, камъни и корени. Храна: жива, заместители. Хранят се от грунда.
За размножаване се слагат група риби на възраст 1,5 години (4-6 самци и 2-3 самки или 2-3 самеца и 1 самка), които преди това се държат отделно. Размножаване както в общ, така и в развъден аквариум с дължина от 70 см, оборудван като общия. Честото добавяне на свежа вода стимулира хвърлянето. Самките започват неспокойно да плуват, преследвайки самките. След това един от самците застава странично пред главата на самката и изхвърля сперма, а самката през това време изхвърля няколко хайверни зърна и плува през облака от сперма. При някои видове риби самката след това чисти лист от растение, стъклото на аквариума, или какъвто и да е твърд предмет и прилепва към него хайвера.
Този процес се повтаря няколко пъти и може да продължи от няколко часа до 3 денонощия в зависимост от вида на рибата. През това време се препоръчва рибите да се хранят с енхитреус или тубифекс, за да не са гладни, тъй като самката често изяжда хайвера. След хвърлянето рибите са отделят или субстрата с хайвера се пренася в инкубатор (ако хайвера е положен на стъклото на аквариума, той внимателно се сваля с бръснарско ножче.). Инкубационния период зависи от температурата и вида на рибите и е 3-12 денонощия, малките плуват след 1-4 денонощия.
Стартова храна: зооплaнктон.

Разпространени са във водоемите на Бразилия между г. Рио-де-Жанейро и г. Сан-Пауло.

Дължина до 12 см, в аквариум обикновено до 7 см. D 1/7-8, А 1/6-7. Тялото е блестящо, жълто-кафяво, към корема златисто-жълто. Главата и страните са покрити с точки с черен до кафяво-жълт цвят. Горната част на опашното стебло е златисто-жълта. "D", "А" и "С" са с кафяви петънца. При самеца края на главата е покрита с къса четина, пъвия лъч на "Р" е много дълъг, отпред е бял, отзад е черен. В размножителния период при самката потъмнява оцветяването на главата, а на задната половина на тялото се появява мрежест рисунък като шахматна дъска. Рибите привечер започват оживено да плуват на стада из аквариума.

Вода: 24-28°С, dH 5-25°, рН 6,5-7,5. Хвърлянето на хайвера става на грунда. Самката прилепва хайвера към стъклото на аквариума в неговата горна третина (до 60 зърна на гроздове по 3-4 бр.). Инкубационен период 4 денонощия при 24°С, малките плуват след 3 денонощия.

Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 06.03.2021 г