Chilodus punctatus  (Müller & Troschel, 1844)

Българско наименование:

Хилодус пунктатус

Снимка на Chilodus punctatus  (Müller & Troschel, 1844)
Синоними: Spotted Headstander, Chaenotropus punctatus (Müller & Troschel, 1844)

Етимология: Chilodus: от гръцки cheilos - устна + odous - зъби, punctatus: от латинското punctatus - на точки

Семейство: Chilodontidae

Разпространение: Chilodus punctatus са разпространени в басейна на река Амазонка в Еквадор, Перу, Бразилия както и в басейна на река Ориноко в Колумбия, Бразилия, Гвиана и Суринам. Оцветяването им е различно в различните локации

Хабитат: Chilodus punctatus обитава бавноподвижни реки, притоци, временни езера.


река Еssequibo - едно от естествените местообитания на Chilodus punctatusChilodus punctatus в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
7.0 – 8.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 х 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: Биотопният аквариум трябва да е с пясъчен субстрат с множество корени и парчета дърво, камъни. Може да добавите изсъхнали листа, които ще осигурят допълнителна защита на малките или ще служат за място за хвърляне на хайвера. Оставете ги да се разлагат в аквариума и по този начин да осигурят допълнителна храна за малките, както и танини и други химикали, симулирайки естествените условия на рибите.

Ако искате да имате и сенчести места в аквариума може да добавите плаващи растения, може да засадите е подходящи водни растения, рибите ядат рядко само меките листа.

Параметри на водата: температура 20 – 28°C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 18 – 179 ppm

Храна: В природата Chilodus punctatus се храни с ларви на насекоми, плодове, дори с умрели риби. В аквариум яде замразени и живи храни като дафния, артемия, моина, хирономус, както и растителна храна като бланширан спанак, зеле, краставица, плодове, таблетки с водорасли.

Поведение и съвместимост: Chilodus punctatus са относително плахи и миролюбиви риби, не харесват присъствието на буйни и бързо подвижни риби. Подходящи съквартиранти са тетри, малки Loricariidae, Corydoras и миролюбиви цихлиди като Cleithracara или Mikrogeophagus.

Chilodus punctatus може да се отглежда в група. Въпреки че ще има известни конфликти, физическите щети са рядкост при условие, че има достатъчно укрития.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки имат леко по-дълги гръбни перки от женските. Женските са по-закръглени.


мъжки и женска Chilodus punctatus


Размножаване:
Chilodus punctatus достига до полова зрялост на възраст от 10 месеца.

Развъждането на тези риби зависи от много фактори, най-вече от правилният подбор на производителите. Преди размножаването мъжките и женските риби се държат отделно и се хранят обилно с разнообразни живи и растителни храни.

За размножаването е необходим аквариум с обем от 100 литра, запълнен с вода до ниво от 20 - 25см. Водата трябва да е мека (2-4°dH), преминала през торфен филтър, температурата трябва да е в границите от 25-27°С. Осветлението трябва да е слабо, разсеяно. На дъното на аквариума се слага сепараторна мрежа, както и няколко дребнолистни растения.

В аквариумът се пускат няколко двойки - женските с най-заоблен корен и най-активните мъжки. Рибите се пускат вечерта, а на сутринта започват брачни игри, при които рибите заемат хоризонтално положение и измeнят силно пигментацията на тялото си - тъмната надлъжна ивица изчезва, а под хрилните капачета се появяват големи червени петна. Въпреки че мъжките активно ухажват женските, хвърлянето на хайвера може да стане чак след няколко дена.

При хвърлянето на хайвера рибите плуват близо до дъното,  като мъжкия се опитва да се притисне към тялото на женската. Женската хвърля около 50 - 200 хайверни зърна с диаметър по-малък от 1мм. За 1 - 2 часа хайверът набухва и се увеличава до 3мм. В този момент трябва внимателно да го преместите в друг неголям аквариум, с ниво на водата от 5см, с силна аерация, където да се грижите за него 4-5 дена, като махате побелелите зърна.

След 4 дена се появяват личинките. Веднага след като ги забележите, трябва да повишите температурата на водата с 2-3°С и малките за около 1 час разкъсват обвивката и изплуват от нея. След това аерацията се намалява.

Самостоятелно се излюпват само малък брой личинки и затова те се освобождават изкуствено, като това трябва да се прави навреме. Зърното се слага на осветена отдолу стъклена пластина и с помощта на игла се пробива между жълтъчната торбичка и опашното стебло на ембриона. С друга игла, в същият отвор се разкъсва обвивката по посока на свободното място между главата и края на опашката, освобождавайки ембриона.

Малките плуват след 4-6 денонощия.

Стартова храна - инфузории, малко по-късно науплии на артемия, циклопс.

Малките растат неравномерно, но не е необходимо да ги сортирате, не е забелязан канибализъм.

Продължителността на живота на Chilodus punctatus е около 6 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Chilodontidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г