Chalinochromis brichardi  (Poll, 1974)

Българско наименование:

Халинохромис Брихарди

Снимка на Chalinochromis brichardi  (Poll, 1974)
Етимология: Chalinochromis: chalinos, юзда, отнася се на подобното на юзда оцветяване, brichardi - на името на Pierre Brichard (1921-1990)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Chalinochromis brichardi обитава скалистите брегове на езерото Танганика

Хабитат: Членовете на този род заемат подобна екологична ниша като Julidochromis в рамките на езерото Танганика, при което те заемат пространствата между и под скалисти структури, покрити с биофилм, най-често по пресечени брегове, прекарвайки малко време в открити води. Chalinochromis brichardi обитава горните слоеве на водата, на дълбочина от около 2 метра.


едно от естествените местообитания на Chalinochromis brichardiChalinochromis brichardi в естествения му хабитат


Максимална стандартна дължина:
В естествени условия достига 15см, с аквариум 8 - 10см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 40, 100 литра

Условия за отглеждане: Трябва да се отглежда група от един мъжки и няколко женски. В аквариум с обем от 150 литра може да се гледат 8 - 10 риби. Желателно е да се купят млади риби, които като порастнат образуват собствени хареми, излишните риби се изваждат. Ако се отглежда повече от един мъжки в аквариума, това ще доведе до непрекъснати битки между тях, като накрая един от тях ще загине.

На дъното на аквариума се слагат големи камъни, така че да образуват естествени скални структури както в природата. Броят на скривалищата трябва да е повече от броя на рибите, така че всяка от тях да си намери собствено място.

Необходима е добра филтрация и седмична смена на 25% от водата седмично.

Параметри на водата: температура 22-26°С, pH 8.0 - 9.0, твърдост dH 8-18°

Храна: Chalinochromis brichardi приема дребни ракообразни, хирономус, артемия. Практически яде всякаква храна от животински или растителен произход, главното е да се следи за качеството на водата и своевременно да се изважда недоизядената храна.

Поведение и съвместимост: Chalinochromis brichardi могат да се отглеждат с други обитатели на скалите като Julidochromis, но само в много големи аквариуми. Отглеждането с други Chalinochromis трябва да се избягва, защото ще се получи хибридизация.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-дребни, по-стройни и по-светло оцветени.


Мъжки и женска Chalinochromis brichardi


Размножаване:
Chalinochromis brichardi достига полова зрялост на възраст от 1.5 години.

За размножаване е необходим аквариум с дължина поне 60см, в който може да сложите керамични саксийки или да направите пещери от камъни. Водата в развъдния аквариум трябва да е със същите параметри както в този, в който постоянно живеят рибите.
За размножаване се слагат двойка риби. За стимулиране на размножаването се повишава постепенно температурата на водата до 27-28°С, добавя се и свежа вода.
Женската хвърля на предварително избрано от нея място 10 - 40 хайверни зърна с кафяво-зелен цвят. Докато тя се грижи за хайвера, мъжкия го пази. Родителите трябва да се хранят близо до мястото на хвърляне, защото не се отдалечават много от него.

Хайверът се инкубира 3 дена, на 6-тия ден малките проплуват.

Стартова храна - инфузории, науплии на артемия.

Chalinochromis brichardi с малки

Продължителността на живота на Chalinochromis brichardi е около 10 години.

Източници:
ekzotika.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г