Brycinus longipinnis  (Günther, 1864)

Българско наименование:

Брилянтово Конго

Снимка на Brycinus longipinnis  (Günther, 1864)

Семейство алестови (Alestidae).

Разпространени са в течащите водоеми от Сиера Леоне до района на р. Конго.

Дължина до 13 см. D 2/8, А 3/18, ll 24-30. Тялото е изтеглено, елипсовидно, силно сплескано отстрани. Страничната линия е пълна. "С" е двулопатъчен, има мастен плавник. Гърбът е сиво-кафяв, страните са маслено-зелени до жълто-зелени със силен сребрист блясък, коремът е розов. На опашното стебло на златисто-сребрист фон има черна ивица, която свивайки се достига до "С". Горната част на дъговата обвивка на окото е с блестящ червен цвят. Плавниците са сиво-жълти до червеникави. Самецът е по-голям, плавниците са червеникави, "D" е висок, кафеникав. При самката плавниците са жълтеникави, преди хвърляне се появява 2мм яйцеполагало.

Рибите са стадни, мирни, подвижни, малко страхливи, придържат се към горните и средни слоеве на водата, скачащи, обичат светлината и чиста, богата на кислород вода. Може да се отглеждат в закрит отгоре общ аквариум, който трябва да е изтеглен на дължина, с плаващи растения, намаляващи страхливостта на рибите, места обрасли с водорасли, но и с достатъчно място за плуване на повърхността на водата.

Вода: 23-26°С, dH 5-10°, рН 6-7. Храна: жива с добавки на растителна, заместители. Не взимат храна от грунда.

За хвърляне на хайвер се слагат двойка или група риби. Развъден аквариум с дължина от 60 см за двойка, със сепараторна мрежа и дребнолистни растения. Вода: 26-28°С, dH 2-5°, рН 6-6,5. След хвърлянето (до 1000 зърна), което най-често става след 2-3 денонощия в утринните часове, рибите се отстраняват. Инкубационен период 6-8 денонощия, малките проплуват след 2-4 денонощия. Стартова храна: инфузории,може и яйчен жълтък.

Характеристики


Семейство: Alestidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 02.03.2021 г