Syncrossus beauforti  (Smith, 1931)

Българско наименование:

Боция хамелеон

Снимка на Syncrossus beauforti  (Smith, 1931)
Синоними: Chameleon loach

Семейство: Botiidae

Разпространение: Syncrossus beauforti  е разпространена в северен Тайланд, река Ataran, западен Tайланд - южен Мианмар и речната система Chao Phraya

Хабитат: Syncrossus beauforti обитава чисти, сенчести води, наситени с кислород, със субстрат смес от пясък и чакъл, множество потънали корени, клони и листа.

В река Hanthayaw се срещат водните растения Pogostemon helferi, както и различни видове Cryptocoryne. Живее заедно с риби като Acanthocobitis rubidipinnis, Botia kubotai, Syncrossus berdmorei, Pangio fusca, Crossocheilus burmanicus, Parambassis pulcinella, Puntius orphoides, Pethia stoliczkana, Microdevario kubotai, Hampala salweenensis, Poropuntius scapanognathus, Glyptothorax dorsalis, Batasio dayi, Batasio tigrinus, Akysis vespa, Amblyceps caecutiens и Tetraodon cutcutia.
В други реки живее заедно с Schistura vinciguerrae, Schistura robertsi, Garra sp. ‘redtail’, Mastacembelus armatus, както и множество видове Devario, Scaphiodonichthys, Tor, Neolissochilus, Garra и Schistura.


типичен хабитат на Syncrossus beauforti


Максимална стандартна дължина:
160 – 180 мм.

Размер на аквариума: аквариум с основа 150 х 45 cm, 100литра.

Условия за отглеждане: Ако искате да симулирате натуралния и хабитат, необходим е аквариум със субстрат от пясък и ситен чакъл, с множество разклонени корени, плоски камъни. Осветлението трябва да не е много силно, затова трябва да се използват растения които могат да растат при такива условия като Leptochilus pteropus, Taxiphyllum barbieri или Anubias. Тези растения могат да бъдат прикрепени към корените, като осигуряват укрития.

Имайте предвид, че тези риби обичат да се завират в малки процепи и скривалища, затова декорация с остри ръбове не трябва да се използва, а всички малки процепи трябва да бъдат запълнени, защото рибата може да се заклещи и да не може да излезе оттам. Необходим е също плътен капак, защото са склонни да изкачат от водата.

Въпреки че Syncrossus beauforti  не изисква силно течение, необходима е вода добре снабдена с кислород, както и умерено течение. Не понася натрупване на органични отпадъци. По тази причина никога не трябва да се пуска в нов, нестабилизиран аквариум. Необходима е седмична подмяна на 30-50% от водата в аквариума.

Параметри на водата: температура 22 – 30 °C, pH 6.0 – 7.5, предпочита киселата зона, твърдост 36 – 215 ppm

Храна: Въпреки че по природа Syncrossus beauforti са месоядни, в аквариум приемат и растителна храна, ядат и растения с по-меки листа. Може да им се дава качествена суха храна, както и замразена и жива като хирономус, Tubifex, Artemia, както и краставица, пъпеш, бланширан спанак. Ядат ситнонарязани земни червеи и охлюви.

Поведение и съвместимост: Syncrossus beauforti може да бъде агресивна, затова не трябва да се отглежда с малки риби. Бавноподвижни, с дълги перки риби като Бети, Гупи и много цихлиди трябва да се избягват.

Подходящи съквартиранти са Devario, Rasbora, Puntius, Mystacoleucus и някои Danio, в големи аквариуми може да се гледа и с Barilius, Luciosoma, Balantiocheilos и Barbonymus. Също може да се гледа с Epalzeorhynchos, Crossocheilus и Garra плюс нетериториални сомове.

Трябва да се отглеждат на групи от по поне 5 - 6, за предпочитане 10 и повече. Ако се отглеждат само отделни екземпляри стават агресивни към подобни на тях по форма риби. Ако се отглежда само двойка или трио, доминантните ексземпляри стресират другите до толкова, че те спират да се хранят.

Сексуален диморфизъм: Възрастните женски са по-слаби от мъжките и стават по-големи.

Размножаване: В природата периода на размножаване е по време на ежегодната миграция, което не може да се възпроизведе в аквариум. Във фермите за риби се размножават с помощта на хормонални инжекции.


Syncrossus beauforti в аквариум


Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Botiidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г