Belontia signata  (Günther, 1861)

Българско наименование:

Цейлонски макропод

Снимка на Belontia signata  (Günther, 1861)
Синоними: Ceylonese Combtail, Macropodus signatus (Günther, 1861), Platycanthus signatus (Günther, 1861), Polyacanthus signatus (Günther, 1861)

Етимология: Belontia: от народна дума в Борнео за подобно-изглеждащ вид, signata: от латинското signatus - маркиран

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Belontia signata е ендемичен вид за Шри Ланка, където се среща в речните системи на реките Mahaweli, Kelani, Kalu и Nilwala.

Хабитат: Belontia signata обитава най-вече плитки горски потоци с чиста вода и субстрати от пясък и малки камъни. Предпочита по-бавно движещите се участъци, с множество корени на дървета и растителност.

Живее заедно с риби като Devario pathirana, Puntius bimaculatus, Puntius kamalika, Puntius vittatus, Pethia nigrofasciata, Dawkinsia singhala, Systomus pleurotaenia, Systomus sarana, Rasboroides vaterifloris, Rasbora dandia, Laubuka laubuca, Awaous grammepomus, Sicyopus jonklaasi и Ompok ceylonensis.


типичен хабитат на Belontia signataBelontia signata в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
10.0 – 12.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Belontia signata е необходим мек, пясъчен субстрат. Осветлението трябва да е приглушено, добавете корени както и плаващи растения като Ceratopteris thalictroides.

Параметри на водата: температура 20 – 28°C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 18 – 215 ppm

Храна: Belontia signata се хранят в природата с безгръбначни, мекотели и малки риби. В аквариум ядат едри живи и замразени храни като земни червеи и скариди, но могат да бъдат научени да приемат и сухи храни, най-вече пелети. Дребни храни като хирономус и артемия се приемат от малките, но възрастните може да откажат да ги ядат.

Поведение и съвместимост: Belontia signata не се препоръчва за общ аквариум, не трябва да се гледа с малки риби, защото гледа на тях като на храна.Може да се отглежда заедно с миролюбиви, средни по размер Cyprinidae. Риби с подобна форма също трябва да се избягват.

Мъжките Belontia signata са агресивни един към друг, както и към женските които не се размножават. Трябва много да внимавате, когато пускате нова риба, защото може да бъде убита. Най-добре е да отглеждате само една двойка, освен ако нямате много голям аквариум.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са забалежимо по-едри от женските и имат издължени нечифтни плавници.


мъжки и женска Belontia signata


Размножаване:
Belontia signata достига полова зрялост на възраст от 1 година.

Необходим е развъден аквариум с обем от 100 литра, засаден с широколистни растeния, добавете и няколко плаващи на повърхността. За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата на водата до 28-30°С.

В предразмножителният период мъжкия става много агресивен, гони всички риби от територията, където е започнал да прави гнездо. Обикновено гнездото е сред плаващите растения, но често става така, че женската хвърля хайвера, с жълтеникав цвят и диаметър около 1.2мм, под листата на плаващите растения или пък го оставя да плува по повърхността на водата.

Веднага след хвърлянето на хайвера женската се изважда и се оставя мъжкия да се грижи за него.

Инкубационният период е 48 часа, след още 3 дена малките плуват и търсят храна. Когато това стане е добре да извадите и мъжкия.

Стартова храна - инфузории, по-късно науплии на артемия.

През този период малките имат черно петно в основата на опашката.

Продължителността на живота на Belontia signata е около 8 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.05.2024 г