Belontia signata  (Günther, 1861)

Българско наименование:

Цейлонски Маркопод

Снимка на Belontia signata  (Günther, 1861)

Семейство белонтиеви (Belontidae).
Обитават Шри Ланка, п-ов Малака, о-вите Калимантан, Суматра и Ява.
Тялото е елипсовидно, изтеглено, сплескано отстрани. Уста горна, устни издути. "D" и "А" са дълги, в края изтеглени. Двата предни лъча на "У" са леко удължени. Рибите дишат атмосферен въздух с помоща на лабиринт. Te са доста плашливи, спейки често лежат настрани (понякога и денем).
Може да се отглеждат в общ аквариум с такива по размер риби, но по-добре на двойки във видов. Аквариума трябва да е закрит отгоре, за да има топъл въздух над повърхността на водата, в противен случай рибите могат да се простудят от студения въздух . Трябва да има засадани и плаващи растения, корени и др. укрития.
Вода: 22-26°С, dH 4-20°, рН 6,5-7,5. Храна: жива, заместители.
Хвърлянето на хайвера става по двойки както в общия така и във видовия аквариум с дължина от 80 см за двойка, с едролистни и
плаващи растения. Вода: 26-30°С. Самеца образува територия, много е агресивен, гони останалите риби. Той строи гнездо от пяна под листата на плаващите растения, но рибите могат да хвърлят хайвер и без гнездо, под едрите листа , към които прикрепят хайвера или пък го оставят да плува по повърхността. Обикновено самеца се грижи за хайвера. Описани са случаи когато самката защитава територията, но обикновено тя се отделя от развъдния аквариум. Сития самец не закача малките. Инкубационен период 1-2 денонощия, малките плуват след 3-5 денонощия. Стартова храна: зоопланктон. Полова зрялост след 1 година.

Разпространени са в Шри Ланка. Обитават горски реки с водни растения и корени на дървета, а също в реките и езерата, близо до бреговете, сред растенията.

Дължина на самеца до 14,7 см, на самката - до 13,5 см. D XVI-XVII/9-10, А XIII-XIV/10-12, ll 29-30. Младите риби са със сив- до маслено-зелен цвят, с възрастта стават червеникави и след това червено-кафяви с неясни светли ивици отстрани. Нечифтните плавници имат същия цвят.

Различават се 3 форми в зависимост от местообитанието:

1. Дължината на тялото е не-повече от 3 пъти по-дълго от височината му.

2. Дължината на тялото е повече от 3 пъти по дълго от височината му. Люспите в долната част на тялото се преливат в синьо, в основата на "Р" има блестящо тюркоазено-синьо петно.

3. Междинна форма. Лъчите на "С" са удължени и застъпват контура на плавника. Междулъчевата тъкан на нечифтните плавници прелива в синьо. При самеца "D" и "А" са заострени и по-силно издължени, самката е по-пълна и по-слабо окрасена.

Характеристики


Семейство: Belontidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 14.06.2021 г