Oliotius oligolepis (Bleeker, 1853)

Българско наименование:

Кариран барбус

Снимка на Oliotius oligolepis (Bleeker, 1853)
Синоними: Checkered Barb, Barbus oliogolepis (Bleeker, 1853), Capoeta oligolepis (Bleeker, 1853), Puntius oligolepis (Bleeker, 1853)

Етимология: Oliotius: от част от името на вида oligolepis + част от предишното име на рода Puntius, oligolepis: от древногръцки olígoi - няколко + lepís - люспи

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Oliotius oligolepis е ендемичен вид за Суматра, Индонезия.

Хабитат: Oliotius oligolepis обитава потоци, реки и езера.


типичен хабитат на Oliotius oligolepis


Максимална стандартна дължина:
4.0 – 4.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 75 х 30см, 50 литра

Условия за отглеждане: Oliotius oligolepis изглежда добре в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл. Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък.

Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 5.5 – 7.5, твърдост 36 – 215 ppm

Храна: В природата Oliotius oligolepis се храни с дребни водни безгръбначни, с растителна материя и детрит. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Oliotius oligolepis е миролюбив вид и може да се отглежда заедно с малки Cyprinidae, тетри, живородки, rainbowfish, Anabantidae, сомчета и боции. Това е пасажен вид и трябва да се отглеждат поне 6-10 риби. Ако отглеждате по-малък брой ще има агресия, като мъжките ще се опитват да установят позицията си в йерархията.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски за по-закръглени от мъжките, малко по-бледи и по-едри. Разликата се вижда най-добре през размножителният период, когато мъжките са с наситено оцветяване, а женските са пълни с хайвер.


двойка Oliotius oligolepis


Размножаване:
Oliotius oligolepis достига до полова зрялост на възраст от 6-10 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 20 - 30 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10-15см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 100-300 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах.

Продължителността на живота на Oliotius oligolepis e 4-5 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Биотоп: Индонезия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 20.07.2024 г