Apistogramma commbrae  (Regan, 1906)

Българско наименование:

Апистограма Корумба

Снимка на Apistogramma commbrae  (Regan, 1906)
Синоними: Corumba dwarf cichlid, Heterogramma commbrae (Regan, 1906), Biotodoma commbrae (Eigenmann and Regan, 1906), Hetrogramma corumbae (Eigenmann and Ward, 1907)

Етимология: Apistogramma: от гръцки apisto = несигурен + gramma = графичен сигнал, commbrae - най-вероятно е грешка при произнасянето на мястото, където е открита, Corumba.

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Apistogramma commbrae е открита за пръв път около град Corumba, Бразилия, но вида е широкоразпространен в басейна на река Paraguay и Salado в Аржентина, Боливия, Бразилия и Парагвай.

Хабитат: В природата Apistogramma commbrae обитава както големи реки, така и малки потоци, дори временни горски водоеми, но винаги е откривана в плитки зони, с изобилие от подводна и надводна растителност. Плаващите растения също не са рядкост. Нетипично за Apistogramma, Apistogramma commbrae често е намирана във води с неутрално, дори леко алкално pH.


река Bento Gomes - едно от естествените местообитания на Apistogramma commbrae


Максимална стандартна дължина:
Мъжки 5см, женска 3см. Това е един от най-дребните видове Apistogramma

Размер на аквариума: Аквариум с размер на основата поне 40 х 30 cm за една двойка. За предпочитане поне 50л

Условия за отглеждане: Въпреки че повечето от Apistogramma commbrae са диви екземпляри, този вид живее безпроблемно в аквариум при различни параметри на водата. В природата през зимата температурите падат доста и затова ако искате да живее по-дълго и да се чувства по-добре се препоръчва през зимата да понижавате температурата в аквариума.

Субстрата трябва да е мек пясък, множество аквариумни растения, осигуряващи сенчести зони, добавяне на листа от бук, дъб, служещи за отделяне на танини, развитие на колонии от полезни микроби, които са и като вторичен източник за хранене на малките. Листата могат да се оставят в аквариума докато напълно се разградят или пък да се сменят на няколко седмици. За симулиране на т.нар. черна вода се добавя аквариумен торф във филтъра, като се сменя на две седмици.

Осветлението трябва да е приглушено, подходящи растения са такива като Microsorum, Taxiphyllum, Cryptocoryne и Anubias, които растат без проблем при такива условия. Малко плаващи растения на повърхността ще осигурят също затъмняване на част от аквариума. Течението на водата не трябва да е много силно, както и не трябва да се правят смени на водата по-големи от 10-15% на седмица.

Параметри на водата: температура 14 °C – 28 °C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 18 – 108 ppm

Храна: Apistogramma commbrae са месоядни и в природата се хранят с безгръбначни. В аквариум са подходящи живи и замразени храни като артемия, дафния и хирономус. Ядат също и пелети.

Поведение и съвместимост: Apistogramma commbrae е миролюбива риба и е подходяща за общ аквариум. Тъй като предпочита по-ниски температури, трябва да и подберете и подходящи съквартиранти като Hyphessobrycon elachys, Corydoras hastatus, Otothyropsis piribebuy и Pyrrhulina australis.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри, по цветни и развиват по-дълги перки от женските. По време на размножаване и грижа за потомството женската има ярки жълти ивици през тялото и лицето.


мъжки Apistogramma commbrae


Размножаване: Apistogramma commbrae обикновено хвърля хайвер в цепнатини или пещери от декорацията. Това е моногамен вид и мъжкия много рядко се размножава с повече от една женска едновременно. В зависимост от температурата хайверът се развива за 36-72 часа, след няколко дена малките плуват и търсят храна. При температури над 25.0°C малките са толкова дребни, че не могат да ядат артемия, затова е добре да се гледат при по-ниски температури.
Въпреки че леко киселата вода е за предпочитане при размножаване, не трябва да се допуска да е прекалено кисела, pH 6.5 е оптималното.


женска  Apistogramma commbrae с малки


подрастващи Apistogramma commbrae


Източници:
www.seriouslyfish.com
http://www.aquariumhome.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 30.09.2023 г