Apistogramma borellii  (Regan, 1906)

Българско наименование:

Апистограма Борели

Снимка на Apistogramma borellii  (Regan, 1906)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в тропиците и субтропиците на Ю.Америка. Обитават притоците на големите реки с меко дъно и бавно течение. Тялото е удължено, сплескано отстрани. Страничната линия е прекъсната, горната част е разположена много близо до гърба. Типични са малко или повече видими ивици, отиващи от очите към устата, а също и към "С". При самеца края на "D" и "А" е значително повече заострен от на самката. Самките са по-малки от самците. Рибите са териториални. В периода на хвърляне на хайвера и грижи за потомството, извършвано от самката, стават много агресивни. Всяка самка обсебва за себе си територия около укритието си. Тези територии образуват обща, която се охранява от самеца. Но тя трябва да е по-голяма от територията на всички самки, тъй като в противен случай самките преследват самеца за да защитят потомството. При отглеждане на няколко самеца, ако площта на аквариума е малка, то между тях стават битки. Рибите обитават долния и среден слой на водата. Могат да се отглеждат в общ аквариум заедно с неголеми, много подвижни риби, заемащи горния и среден слой на водата, които ще изпълняват ролята на враждебен фактор, подбуждайки самките да защитават своето потомство.
Трябва да има много растения и различни укрития (пещери, корени), като броя на укритията трябва да превишава броя на самките.
В голям аквариум може да се гледат двойки апистограми от различни видове.
Вода: 22-26°С, dH до 15°, рН 6,5-7,5. Храна: жива, заместители.
Хвърляне на хайвер както в общ, така и в развъден, който трябва да бъде не по-малък от 15 л за двойка, с грунд, с растения и пещери. Температурата се повишава с 2-4°С, ежедневна смяна на 1/5 от обема на водата с по-мека и кисела. Вода: 25-28°С, dH до 6°, рН 6,5 -6,8. След хвърлянето самеца се отделя. Инкубационен период 3-6 денонощия. Малките проплуват след 4-7 денонощия. Стартова храна: жива.

Обитават централната част на басейна на р.Парагвай. Дължина до 7 см. D XVI/5-6, А 111/6-7, ll 22-24. Основната окраска на тялото е сиво-синя, главата и гърдите са лимоново-жълти, люспите са с тъмна ивица. Страничната окраска се изменя в зависимост от състоянието на рибата и може да изчезне. Плавниците са сиво-сини, по края жълти до оранжеви. Самката в периода на грижи за потомството е с наситено лимонено-жълт цвят, с ивици на главата, първите лъчи "D" и "У" са черни, "А" е с черна ивица. Има информация за отглеждане и развъждане във вода 25-27°С, dH 15° и рН 6,5-6,8.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 02.03.2021 г