Agamyxis albomaculatus  (Peters, 1877)

Българско наименование:

Белопетнист Агамиксис

Снимка на Agamyxis albomaculatus  (Peters, 1877)
Синоними: Spotted Talking Catfish

Етимология: Agamyxis: от гръцкото agamai = предпочита + myxo = слуз

Семейство: Doradidae. Това семейство се нарича още "Говорящи сомове" заради издаваните звуци с помощта на костните им пластинки.

Разпространение: Agamyxis albomaculatus е разпространен в северната част на Перу, както и в басейна на Амазонка в Бразилия, Боливия и Колумбия.

Хабитат: Agamyxis albomaculatus е откриван в различни по тип хабитати, но предпочита бавноподвижни и неподвижни води с голямо количество подводна растителност, където се крие през деня.


Типичен хабитат на Agamyxis albomaculatus - Caño Yarina, приток на Río Pacaya


Условията в Caño Yarina са типични за амазонските бели води, с разтворен седимент, който ограничава видимостта на водата. Типичните растения които обитават тези води са Polygonium sp., Pistia stratiotes, Eichhornia crassipes, Paspalum sp., както и растения от родовете Azolla, Neptunia, Ludwigia, Salvinia, Utricularia и Echinochloeta.

Максимална стандартна дължина: 120 – 150 мм.

Размер на аквариума: препоръчва се аквариум с основа от поне 120cm x 30cm, 100 литра

Условия за отглеждане: Agamyxis albomaculatus е най-добре да се отглежда в затъмнен аквариум, с мек, пясъчен субстрат и голямо количество растения, корени или изкуствени пещери. Силната светлина не се препоръчва, тъй като това е вид активен през нощта. Субстрата трябва да е поне 4-5см, защото обичат да ровят в него търсейки храна.

Параметри на водата: температура 22 – 26 °C, pH: 5.5 – 7.5, твърдост 18 – 357 ppm

Храна: Agamyxis albomaculatus е всеяден вид и приема всякакви готови и замразени храни. Необходима е разнообразна качествена храна като потъващи таблетки, замразен хирономус, тунифекс, ларви на комар. От време на време може да му се дават накълцани земни червеи за допълнителен протеин.

Поведение и съвместимост: Agamyxis albomaculatus не са агресивни, но големите възрастни екземпляри могат да изяждат много малки риби. Подходящи са за отглеждане в средно големи и големи аквариуми заедно с други видове от Амазонка като миролюбиви харацини, цихлиди или други видове сомове. Най-добре е да се вземат поне 4 риби, които могат да живеят заедно с подобни на тях като Platydoras armatulus, Acanthodoras spinosissimus  и Platydoras hancockii.

Тези сомове издават звуци подобни на квакане. По този начин си търсят партньор, а също така предупреждават за опастност.
Продължителност на живота 10г.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-закръглени

Размножаване: За развъждане на Agamyxis albomaculatus е необходим аквариум с дължина 60 см с различни укрития, без субстрат, с закрепен по средата Bolbitis heudelotii. Осветлението трябва да е приглушено. Параметри на водата: твърдост 8°, рН 6,7, температура 25°С. На производителите се слага инжекция в мускулите на гърба със суспензия от шаранова хипофиза в солен разтвор, по 0.2 мл на всяка риба. Женската хвърля до 1000 твърди хайверени зърна. Инкубационния период е около 40 часа. След 2 дена малките почват да плуват и да се хранят.
Стартова храна: ситно нарязан тубифекс, пресят през ситна мрежа.

Agamyxis albomaculatus достига полова зрялост на възраст 2-3 години.


Agamyxis albomaculatus в аквариум

Източници:
http://www.aquariumhome.ru
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Doradidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г