Aponogeton madagascariensis, (Mirbel, Bruggen, 1968)

Българско наименование:

Мадагаскарски апоногетон

Снимка на Aponogeton madagascariensis, (Mirbel,  Bruggen, 1968)

Име: Aponogeton madagascariensis
(Mirbel) H.W.E. van Brüggen (1968)

Популярно име: Lace Plant, Lattice Leaf

Семейство:
Aponogetonaceae (прочети повече)

Синоними: Uvirandra madagascariensis, Aponogeton fenestralis., Aponogeton  henkelianus, Aponogeton guillotii.

Етимология: Aponogeton: анаграма на името на рода  Potamogeton ; madagascariensis: от Мадагаскар.

Континент: Африка

Разпространение: Мадагаскар, Мауритус (виж картата)

Изисквания за CO2: желателно е СО2 и торене

Светлина: слаба - средна

Температура:
18-25 °C

Твърдост на водата:
мека (GH = 4-8 dH)

pH: 5.0-7.5

Височина: 20 - 60см

Ширина: 1.5 - 16см

Разположение в аквариума: среден план

Скорост на растеж: бавна

Изисквания: средни

Трудност: трудно

Тип растение:
грудка, ризомно

Описание: Aponogeton madagascariensis е водно растение, с грудка до 3см или издължена ризома. Листата варират по решетъчен строеж, с дължина до 60 см и ширина 1.5-16 см. Гигантската форма е с листа с дължина до 100 см и ширина 18 см. Дребната форма е със заоблени листа, които са с дължина само 3-4 см и широки 1-2 см.

Поради необичайната си решетъчна структура, Aponogeton madagascariensis е много популярно аквариумно растение, въпреки че продължителното му отглеждане в аквариум рядко е успешно. Не се препоръчва за начинаещи акваристи, има строго специфични изисквание: ниска темепратура, силно течение на водата, мека, кисела вода, богат субстрат, средно по сила осветление и редовни фази на покой.


Цвят на Aponogeton madagascariensis


Описани са три разновидности на Aponogeton madagascariensis.

Разновидност Aponogeton madagascariensis madagascariensis е с тесни листа, при които тъканта между жилките не липсва напълно и празнините имат често заоблена форма.

Разновидностите Aponogeton madagascariensis henkelianus и  Aponogeton madagascariensis  var. major са две широколистни форми, при които отворите в листата са с правоъгълна форма.  Разновидноста major има непрекъсната решетъчна форма, докато при henkelianus е неправилна поради напречни жилки.

Индивидуалните популации растат при съвършенно различни условия.
Растението обитава както малки горски потоци, така и бързи реки. Понякога обаче расте и в застояли води, върху базалт, варовикови камъни или пясък, както напълно на сянка, така и под силна слънчева светлина. Параметри на водата: температура 18- 26 °C, pH 5.0-7.3,  GH < 1 to 8 °dH.


Типично местообитание на Aponogeton madagascariensis


Aponogeton madagascariensis в естественото си местообитание

 

Aponogeton madagascariensis  изисква продължително време за аклиматизация и е много чувствително към качеството на водата.  Може да измине година, преди от грудката му да почнат да израстват листа, ако започнат изобщо.  Затова повечето акваристи предпочитат да купят растение, което вече има развита коренова система и листа.

Понякога растението губи всичките си листа и влиза в латентна фаза, при която натрупва хранителни вещества в грудката.  Тогава тя се изважда от аквариума и се съхранява във влажна торбичка с мъх около  3-6 месеца. Латентният период може да бъде избегнат, ако отглеждате Aponogeton madagascariensis в студена вода (18-20°C).
Размножаването става чрез разделяне на риозмата (грудката) или чрез семена. 

Приложение в Аквариума: Aponogeton madagascariensis е подходящ за среден/заден план в големи аквариуми.  Изумителните му листа не трябва да са изложени на директна светлина, но и да не са скрити. Когато го засаждате, оставете достатъчно място около него, за да може да се развие.
Aponogeton madagascariensis е може би най-подходящ за център в аквариума, заедно с други зелени растения.  Листата му може да се подрязват директно от грудката.

Аквариум с Aponogeton madagascariensis

Характеристики


Семейство: Aponogetonaceae
Континент: Африка
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Разположение: Среден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Добавенo на 10.01.2011 г; промененo на 29.02.2024 г