Lilaeopsis brasiliensis, (Glaziou Affolter, 1985)

Българско наименование:

Бразилски лилеопсис

Снимка на Lilaeopsis brasiliensis, (Glaziou  Affolter,  1985)

Популярно име: Brazilian Micro Sword

Синоними:  Crantzia brasiliensis (Glaziou, 1909), Lilaeopsis carolinensis var. minor Hill, Lilaeopsis minor (Hill) Perez-Moreau.

Етимология: Lilaeopsis — приличащ на вида Lilaea; mauritiana — от Бразилия

Регион: Южна Америка

Разпространение: Юго-Източна Бразилия, Парагвай, Аржентина.

Изисквания за CO2:
умерени

Светлина: силна – много силна

Температура:
15-26 °C

Твърдост на водата: много мека - твърда

pH: 6-8

Височина: 4-7 см

Ширина: 5+ см

Разположение в аквариума: преден план

Тип растение: розетно

Описание

Тревисто блатно растение с пълзящо коренище с дебелина 0.2-1.7 мм. Всеки възел е с едно или няколко листа. Листата са правостоящи, голи, елиптични в напречно сечение,  обикновено с дължина до 6 см, ширина 2-3 мм и с 6-10 напречни жилки.

Расте по бреговете на реките с бавно течение, в блатата, езерата, до надморска височина 1200 м.

Lilaeopsis brasiliensis е неголямо растение, много подходящо за преден план в аквариума. Подводното му отглеждане е безпроблемно, въпреки че растението се развива по-бавно. Въпреки че изискванията му за светлина са умерени, все пак силната светлина изключително стимулира ръста му. За грунт се препоръчва дребнозърнест субстрат, в който нежните издънки лесно да могат да се вкореняват. 
Оптималния температурен режим е 22-26° С. Този вид е много подходящ и за палудариуми, където за няколко седмици образува плътен килим. През лятото може да се отглежда и по бреговете на домашното езеро. Цъфти само при надводно отглеждане.


Цвят на Lilaeopsis brasiliensis

С помоща на Lilaeopsis brasiliensis  е много по-лесно да създадете полянка на преден план, тъй като за разлика от Glossostigma elatinoides добре расте даже в твърда вода с pH=7.2 и е силно търпимо към условията на осветление.
Колкото по-силна е светлината, толкова листата са му по-къси. Около високи рaстения и в сянка израства по-високо.  Добре покрива дори много затъмнените области при задната стена.
Размножава се чрез издънки линейно, но от всеки възел издънката може да тръгна във всяка посока, затова бързо се разпространява по цялото дъно.

Засаждане

Засажда се в ситен грунт 2-3мм с помоща на пинсети. Може и просто да го затиснете с камъче към грунта, то ще се вкорени много бързо и ще почне да се разпространява по дъното.

След като го купите, изплакнете го добре, махнете всички части, които не са част от него и разрежете снопчето на няколко части, така че във всяка от тях да има 3-4.  Засажда се през около всеки 3см.
Повече подробности за засаждането тук.

Подрязване

Това е единствената сложност при това растение. Старите листа при много плътни полянки започват да жълтеят и развалят вида и, затова те трябва регулярно да се подрязват.
Подрязването спомага за бързия ръст и увеличаването на плътността на полянката.
Винаги подрязвайте издънките които са започнали да растат над основното растение.
Съжествува мнение, че плътният килим от Lilaeopsis подтиска растежа на Echinodorus tenellus и Saggitaria subulata – затова е нужно да следите и ограничите разпространението му чрез подрязване.

Размножаване

Размножава се чрез издънки (runners), бързо покривайки цялата повърхност на грунта.
Ако желаете бързо да размножите Lilaeopsis brasiliensis, не се мъчете да го засаждате в грунта на голяма площ:  може бързо да се сдобиете с голямо количество, като просто го оставите да плува във водата.
След около месец ще заеме почти цялата повърхност.
Може да оставите издънките да стърчат от грунта, без да ги вкоренявате и те ще почнат бързо да образуват нови "възли".  Отрежете парчета по 5см и ги засадете на нужното място.


Аквариум с Lilaeopsis brasiliensis на преден план

Характеристики


Семейство: Apiaceae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Разположение: Преден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 30л
Вода: Сладка





Карта на разпространение


Добавенo на 16.11.2010 г; промененo на 25.07.2024 г