ЗАСАЖДАНЕ НА АКВАРИУМНИ РАСТЕНИЯ

превод и редакция: niky

Когато за пръв път видиш полянките на преден план в аквариумите на Takashi Amano, си задаваш въпроса не само как да отгледаш тези растения, но и как да ги засадиш точно така на такава голяма площ.
Отговорът е прост – използвайте много тънка и дълга пинсета.
Разделете снопчетата растения на отделни екземпляри и сложете в плосък съд. Вземете съда (много е удобна ваничката за боя) в едната ръка, а пинсетата в другата. Хванете растението за корените, близо до мястото на растеж, и с дъгообразни движения го засадете в грунта на 1.5-2см.  Отпуснете пинсетата и внимателно я извадете от грунта.  Растението би трябвало да се задържи в субстрата.
При засаждането намокрете субстрата, но не го заливайте с вода.
Засаждането на растения с помоща на пинсета има още едно важно преимущество – не нарушавате цялостта на положения в няколко слоя грунт.
Дребните растения за преден план се засаждат доста трудно, особено Eleocharis pussila, Hemianthus callitrichoides “Cuba”, Lilaeopsis brasilensis, Glossostigma elatinoides.
Ако растението е получено засаденo в саксийка с вата, не винаги е нужно да я махнете напълно – може да оставите малко по корените и тогава засаждането става значително по-лесно. Може да я оставите само при условие, че в нея няма загнили частици или други, които не са част от растението.


Hemianthus callitrichoides “Cuba” - разделяне на отделни порции

Отрязваме, като оставаме около 1 см от каменната вата, за да ни помогне за захващането в грунта

Hemianthus callitrichoides “Cuba” - засаждане на първата порция

Hemianthus callitrichoides “Cuba” - засадената групичка. След време ще стане плътна полянка 


Не е нужно да оставяте много вата и да замърсявате субстрата – достатъчно е корените да са частично оплетени във влакната и.
Може и да не засаждате растението веднага в грунта  (корените загниват и то изплува), а да го оставите да плува на повърхността на аквариума. То ще се адаптира, бързо ще пусне корени и засаждането ще бъде значително по-лесно. За да не изсъхват листата, сложете върху групата плаващи растения пластмасова мрежа  с отвор около 2 мм. Също така се препоръчва смяна на част от водата след засаждането.
Преди засаждане почистете растенията от водорасли с Кислороден прекис или Глутаралдехид.
Горният слой на субстрата не бива да бъде по-едър от 1.5-3мм, в противен случай растенията няма да могат да се вкоренят добре.
Никога не използвайте субстрати повишаващи твърдостта на водата – кореновата система няма да получи нужните условия за оптимално хранене.
Добре е да използвате в грунта биохумус и по возможност – субстрат с висок CEC.
След засаждането намалете интензивността на осветлението и времето на светене за седмица – две, за да подтиснете ръста на водораслите, независимо дали аквариума е нов или не.
Това може да стане като не включвате всички лампи целия ден, чрез повдигане на капака,  намалете времето на светене до 6-8 часа, или затъмнете участъка от дъното с плаващи растения, като отдавна прави Oliver Knott.
Циркулацията на водата трябва да бъде добра, за да няма застойни зони.
След засаждането няколко седмици добавяйте в аквариума Глутаралдехид за подтискане на водораслите.
В случай на силно поражение с водорасли допълнете с Метода на затъмняването.
Помнете, че Glossostigma elatinoides изисква силно подхранване, а Eleocharis pussila расте много бавно, ако светлината не е достатъчно интензивна, което увеличава шанса за обрастване с водорасли.
Растенията няма да се развиват, ако имате прекалено стар или прекалено задръстен субстрат.
Не позволявайте на Glossostigma elatinoides и Lilaeopsis brasilensis да растат върху себе си – подрязвайте издънките навреме. Glossostigma elatinoides се засажда започвайки от корените и камъните, движейки се към предното стъкло. След засаждането и може да я засипете лекичко отгоре със субстрат.

Най-голямата грешка при засаждане на Eleocharis – това е да не го разделите на отделни растения. Той бързо бива покрит с водорасли, тъй като старите листа започват да гният.

Снопче от Eleocharis parvula готово за засаждане
Подрежете с ножица листата, като оставите 2-3см – така по-бързо ще израснат нови, и  ще има по-малко водорасли.

Eleocharis parvula - подрязване на листата

Засадената групичка Eleocharis parvula


"Мързелив вариант" – вземете няколко снопчета Glossostigma elatinoides или Lilaeopsis brasilensis, и с помоща на пластмасова мрежа държейки я хоризонтално просто сложете растенията под нея и я притиснете към дъното с камък.  Когато растенията се вкоренят, махнете мрежата и изрежете всички стебълца които не са се вкоренили.

РОЗЕТЪЧНИ РАСТЕНИЯ
Розетъчните растения растат от една точка. Това са всички ехинодоруси и криптокорини. Тяхното засаждане е значително по-лесно.
Подкъсете им корените и с пинсета ги засадете. 
Най-важното е, точката на растеж да не е под грунта, иначе растението бързо ще загине!


Изваждане на растението от саксийката и измиване на корените


Подрязване на корените


Подрязаните вече корени


Премахване на старите листа. Растението е готово за засаждане


Засаждане на растението


ДЪЛГОСТЕБЛЕНИ РАСТЕНИЯ
Тези растения могат да растат прекрасно и просто плувайки на повърхността на водата (но не всички), а корените им служат за закрепване за субстрата, за да не бъдат отнесени от течението. 
Най-добре растат засадени в грунта.
Засаждането е просто: хванете за стеблото едно или най-много три растения и ги засадене в грунта на няколко сантиметра.  Внимавайте да не счупите крехкото стебло. Отстраняването на няколко долни листа, оголвайки стеблото не е необходимо – тези листа ще помогнат на стеблото да се закрепи по-добре в субстрата.
Засаждайте ги в плътни групи по няколко стебла, като ги подрежете до дължина от около 12см. Не заравяйте стеблата прекалено дълбоко в субстрата, в противен случай ще загният.
Ако растението не е в добра форма, по-добре го оставете да плува на повърхността на водата докато не започне да расте и да пуска корени. Под ярка светлина то бързо ще укрепне и ще започне да расте. Недостатък на този метод е, че докато плува на повърхността то малко се изкривява, но няколко дена след засаждането му в грунта ще се изправи отново.
Може да притиснете долната част на стеблото с камък към субстрата и да го оставите докато корените пораснат, после може да го махнете.   

Премахване на саксийката, ватата и измиване

 
Разделяне на отделните стръкчета


Подрязване на стеблата и премахване на част от долните листа


Засаждане на стебленото растение. Засаждат се едновременно 2-3 стръка


ЛУКОВИЧНИ РАСТЕНИЯ
Това са представителите на рода Aponogeton, Nymphaea и Crinum
Трябва да ги засадите така, че част от луковицата да остане над грунта!  Nymphaea най-добре я засадете, оставяйки цялата луковица отгоре, като засадите само корените.
При луковичните растения корените стават дълги и мощни, затова ги засаждайте в грунта на дълбочина най-малко 9см.


Премахване на ватата и измиване на корените 


Подрязване на корените


Хващане с пинсетата над луковицата и засаждане


Засаждане с вълнообразни движения. Само част от луковицата трябва да е в грунта


РИЗОМНИ РАСТЕНИЯ

Това са растения, при които листата и корените растат от хоризонтален дебел "ствол" стелещ се над грунта.
Такива са растенията от рода Anubias и Nuphar.
Никога не засаждайте ризомата в грунта, защото ще загние и растението ще умре.
Растението трябва да стои на корените си над повърхността на грунта!
Размножаването на Anubias става чрез разрязване на ризомата на части, в които има поне 3-4 листа, които в последствие се поставят (прикрепят) на подходящи места.


Изваждане от кошничката

 
Премахване на ватата и почистване


Засаждане върху грунта - ризомата тряба да е отгоре! 


Алтернативен вариант - закрепване върху корен

 

ЕПИФИТНИ РАСТЕНИЯ
Това са растения които не трябва да се вкореняват в грунта за да растат.  Всички хранителни вещества те си вземат директно от водата. 
Такива са мъховете като Vesicularia dubyana, Fontinalis, Microsorum pteropus, и Bolbitis.
Такива растения най-добре растат прикрепени към твърда повърхност - корен, камък, стъкло.
В природата те често растат в бързо течение, къде възможността да се прикрепиш е жизнено важна.
В аквариум е най-добре да ги прикрепите за корени или камъни.  Това е важен подход за създаване на Nature Aquarium. Прави се с помоща на здрав черен конец или просто чрез напъхване в някой процеп.

А ето и нагледно обяснено всичко написано дотук, с помощта на клипчетата на фирма Тropica.

Loading the player ...
Loading the player ...
Loading the player ...