Utricularia graminifolia (Vahl, 1804)

Българско наименование:

Утрикулария граминифолия

Снимка на Utricularia graminifolia (Vahl, 1804)

Семейство: Lentibulariaceae

Континент: Азия

Разпространение:
  Китай, Индия, Шри Ланка, Бурма, Лаос и Виетнам

Изисквания за CO2:
не е задължително

Светлина: средна - силна

Температура: 18-28 °C

Твърдост на водата:
мека – средно твърда  (GH = 4-10 dH)

pH: 6.0-7.5

Височина: 2-5 см

Ширина: 5-8+ см

Разположение в аквариума: преден план

Скорост на рaстеж: средна

Изисквания: средни

Трудност: средна - висока

Тип растение: стеблено
 

Описание

Utricularia graminifolia принадлежи към групата най-интересните водни растения. Хищно е и в рамките на няколко месеца  създава атрактивен зелен килим за предния план.
Принадлежи на рода Мехурки и идва от югоизточна Азия, където може да се открие в южен Китай, Индия, Шри Ланка, Бурма, Лаос и Виет Нам. Растението е с двойствен характер - често се среща в блатата, но може да се види и напълно потопено в извори и ручеи. Обитава сенчести места и не обича пряката слънчева светлина. Находищата му са винаги в много мека вода.


Utricularia graminifolia в естественото си местообитание

Името на рода "Utricularia" идва от мехурите (капанчетата), докато видовото име "graminifolia" произлиза от тревоподобните листенца. Те са това, което я различава от близо 210 други вида описани мехурки. Тънките листенца формират застъпваща се структура от свежо зелени листенца, и обикновено покриват мехурчетата които са образувани на ризомата и жилките. Цъфти когато се гледа надводно.


Цвят на Utricularia graminifolia

В началото може да изпитате затруднения с Utricularia graminifolia, но веднъж захванало се, създава неповторими изживявания за аквариста. Малките капанчета могат да предизвикат големи дискусии между членовете на семейството и приятелите, защото хищните растения винаги са стимулирали човешкото любопитство.

Това, което прави Utricularia graminifolia уникална за акваристиката са тънките 2мм мехурчета, които в природата улавят ракообразни и ресничести, търсещи укритие измежду листата и ризомата. Животинките се смилат от ензими, отделяни в мехурчетата и се превръщат в храна, която периодично се поема от растението и помага за растежа му. Utricularia graminifolia често се среща в бедна на хранителни вещества среда и това е алтернативен начин за снабдяване с азот и фосфор.

Utricularia graminifolia се развива най-добре pH от 6.8 до 7.0 във вода с твърдост 7-10 dKH. Добавяне на CO2 не е задължително, но ако го има, растежът се стимулира значително. Въпреки че комерсиално отглежданите растения са много по-устойчиви, началната фаза може да е критична, защото Utricularia graminifolia е много чувствително към промените на околната среда. За това следвайте препоръките и пазете далече другите бързорастящи растения от новите насаждения, докато те се захванат. Utricularia graminifolia е сравнително крехка и за това при нея не трябва да се пускат риби, които ровят в грунда.

Издънки на Utricularia graminifolia

Обикновено Utricularia graminifolia  се отглежда надводно и се доставя на каменна или кокосова подложка. Когато се засади в аквариума, туфата трябва да се раздели на 6 до 8 малки парчета и да се разсади в предната част на аквариума на разстояния от 5см. Важно е да се да се запази около 1см от основата, за да се осигури добро захващане на растението. Използването на пинсети прави процеса много по-лесен. След засаждането, в рамките на първите 6-8 седмици, светлината трябва да бъде относително слаба, за да може растението да се захване добре. После може да бъде увеличена. В това време малките блокчета вече би трябвало да са станали непрекъснат зелен тревен килим и това е моментът в който трябва да се добавя течен тор, за да се намали дефицитът на желязо и магнезий.

Приложение в Акваскейпа

Utricularia graminifolia се използва най-често в преден план. С красотата си тя е подходяща за всеки тип акваскейп, от Iwagumi до гъсто засаден с растения холандски аквариум.


Utricularia graminifolia като доминиращо растение в акваскейпа

 

  Utricularia graminifolia в аквариум на преден план

Характеристики


Семейство: Lentibulariaceae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Разположение: Преден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 07.10.2008 г; промененo на 04.03.2024 г