Marosatherina ladigesi  (Ahl, 1936)

Българско наименование:

Атерина ладигези

Снимка на Marosatherina ladigesi  (Ahl, 1936)
Синоними: Celebes rainbowfish, Telmatherina ladigesi (Ahl, 1936)

Етимология: Marosatherina: от гръцки maros - неясен + Atherina, ladigesi: на името на Werner Ladiges (1910-1984)

Семейство: Telmatherinidae

Разпространение: Marosatherina ladigesi са разпространени на остров Сулавеси (преди известен като Celebes, откъдето идва популярното име на рибата ), Индонезия

Хабитат: Marosatherina ladigesi обитава чисти, бавноподвижни потоци в предпланинските и естуарни зони


типичен хабитат на Marosatherina ladigesi


Максимална стандартна дължина:
8см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 80 литра

Условия за отглеждане: Marosatherina ladigesi e много подходяща за силно залесен аквариум с растения, където ще покаже най-доброто си оцветяване. Може да използвате плаващи растения, за да засенчите части от аквариума. Необходимо е също достатъчно свободно място за плуване. Високото качество на водата е от съществено значение за Marosatherina ladigesi и затова се препоръчват редовни седмични смени на водата.

Параметри на водата: температура 22-28°C, pH 7.0 - 8.0. Рибите не се чувстват добре в кисела вода. Твърдост 10-25°H

Храна: Marosatherina ladigesi приема повечето замразени и живи храни, хранете разнообразно, за да бъде в най-добра форма и оцветяване.

Поведение и съвместимост: Marosatherina ladigesi е много миролюбив вид и затова е подходящ за общ аквариум. Добри съквартиранти са риби с подбни рамери, които предпочитат твърда вода като rainbowfish, живородки и сладководни Gobiidae. В бракичен аквариум може да се комбинира с молинезии, Dermogenys pusilla, Gobiidae.
Рибите са малко плахи и трябва да се отглежда пасаж от минимум 6-8 риби, за предпочитане повече, най-добре на един мъжки да се падат 2-3 женски.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-ярко оцветени и развиват издължени гръбна и анални перки.


мъжки Marosatherina ladigesi


женска Marosatherina ladigesi


Размножаване:
Marosatherina ladigesi достига до полова зрялост на възраст от 6-8 месеца.
За размножаване е необходим развъден аквариум с обем от 50 литра, субстрат не е необходим. На дъното сложете няколко дребнолистни растения, мъх. Нивото на водата не трябва да е повече от 20см.

Преди да пуснете рибите за размножаване, 5 -7 дръжте мъжките и женските отделно и ги хранете с разнообразни храни. Ако забележите, че женските са с закръглен корем, значи са готови за размножаване.

В развъдният аквариум се пускат 2-3 мъжки и 4-6 женски. Хвърлянето на хайвер е доста продължително, може да продължи няколко седмици, като всеки ден рибите хвърлят по малко хайвер.
Хайверът е желателно да се събира и да се премести в друг аквариум с аналогични параметри, където да се излюпват малките. Новоизлюпените малки са доста едри и на вторият ден могат да плуват.

Стартова храна - инфузории, ситна прахообразна храна, след 8-10 дена може да им давате науплии на артемия. Малките растат бавно, хранете ги 4 пъти на ден.


Marosatherina ladigesi в аквариум

Продължителността на живота на Marosatherina ladigesi е 3-5 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Telmatherinidae
Континент: Азия
Биотоп: Сулавеси
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 17.04.2024 г