Oryzias latipes (Temminck & Schlegel, 1846)

Българско наименование:

Медака

Снимка на Oryzias latipes  (Temminck & Schlegel, 1846)
Синоними: Medaka, Aplocheilus latipes (Temminck & Schlegel, 1846), Oryzias latipes subsp. latipes (Temminck & Schlegel, 1846), Poecilia latipes (Temminck & Schlegel, 1846)

Етимология: Oryzias: от гръцкото oryza - ориз, latipes: от латинското latipes - с широки крака

Семейство: Adrianichthyidae

Разпространение: Oryzias latipes е разпространена в Япония, Китай, Лаос, Виетнам, Тайван.

Хабитат: Oryzias latipes най-често се среща в крайбрежни води, но е силно приспособим вид и обитава както силно солени води, така и сладководни горски потоци, оризови насаждения, селскостопански канали, големи речни басейни.


Oryzias latipes в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
3.0 – 3.6см

Размер на аквариума: аквариум с основа 45 х 30см, 50 литра

Условия за отглеждане: Oryzias latipes е най-добре да се отглежда в аквариум с тъмен субстрат, гъсто засаден с растения, както и с достатъчно свободни места за плуване.
Може да добавите корени, парчета дърво, както и на места плаващи растения. Важно е да се знае откъде идват рибите, защото за тези от соленоводни райони е необходимо да се добавя морска сол във водата.

Параметри на водата: Температурата на водата в естествените му местообитания има сезонни флуктуации, между 16 – 22 °C. Ако се гледа непрекъснато при високи температури, това води до скъсяване на живота му. Най-добре е да се отглежда без допълнителен нагревател. pH 6.5 – 8.5, твърдост 90 – 447 ppm

Храна: Oryzias latipes е микрохищник и се храни в природата с дребни насекоми, червеи и безгръбначни. В аквариум приема и сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като дафния, артемия и хирономус.

Поведение и съвместимост: Oryzias latipes е моролюбив вид, но не е подходящ за общ аквариум, поради специфичните му изисквания. Подходящи съквартиранти са риби като Dermogenys, Pseudomugil и Brachygobius. Ако смятате да го размножавате, най-добре е да го отглеждате във видов аквариум. Не трябва да се отглежда с други видове Oryzias поради възможност за хибридизация.

Сексуален диморфизъм: Мъжките имат заострен гръбен плавник, те са по-стройни и по-дребни.


мъжки Oryzias latipes - снимка getshrimp.deженска Oryzias latipes - снимка SeotaroРазмножаване:
Oryzias latipes достига полова зрялост на възраст от 10 месеца.
За размножавене  е необходим развъден аквариум с обем от 20 литра, с множество дребнолистни и плаващи растения. За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата на водата до 28-30° C.

Рибите може да се размножават както по двойки, така и групово, като женските трябва да са повече от мъжките.

По време на брачните игри мъжкия покрива корема на женската със своя анален плавник и опложда хайвера, който стои като грозд около аналното и отверстие. Плувайки между растенията, хайвера се прикрепя към листата им. Една женска може да хвърли до 50 хайверни зърна.

Инкубационният период е 8 дена, след което малките плуват и търсят храна. Възрастните риби не е нужно да се изваждат от аквариума, обикновено те не ядат нито хайвера, нито нападат малките.

Стартова храна - инфузории, прахообразна храна за малки рибки.

Продължителността на живота на Oryzias latipes е 3 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Adrianichthyidae
Континент: Азия
Биотоп: Китай
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 22.04.2024 г