Parambassis ranga  (Hamilton, 1822)

Българско наименование:

Стъклен констур

Снимка на Parambassis ranga  (Hamilton, 1822)
Синоними: Indian Glass Fish, Ambassis alta (Cuvier, 1828), Ambassis barlovi (Sykes, 1839), Ambassis notatus (Blyth, 1860), Ambassis ranga (Hamilton, 1822), Chanda ranga (Hamilton, 1822), Parambassis notatus (Blyth, 1860), Pseudambassis notatus (Blyth, 1860), Pseudambassis ranga (Hamilton, 1822)

Етимология: Parambassis: para - близък, подобен на Ambassis, ranga: от Ranga-chanda, местно бенгалско име за тази риба

Семейство: Ambassidae

Разпространение: Parambassis ranga е разпространена в Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш, Мианмар, Тайланд, Малайзия, Камбоджа и Япония.

Хабитат: Parambassis ranga обитава зони с бавноподвижни и спокойни води. Можe да живее както в сладки, така и в леко бракични води.


типичен хабитат на Parambassis rangaParambassis ranga в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
8см

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Parambassis ranga е необходим тъмен субстрат, което ще направи този плах вид по-спокоен и ще помогне да покаже най-доброто си оцветяване. Засадете гъсто с растения части от аквариума, добавете и плаващи растения. Може да добавите също камъни и корени.

Параметри на водата: температура 20-30°C, pH 6.5 - 8.0, твърдост 8-20°H

Храна: Parambassis ranga не са капризни и ядат повечето живи, замразени и сухи храни.

Поведение и съвместимост: Parambassis ranga е миролюбива и плаха риба и не трябва да се комбинира с буйни и агресивни видове. Изборът на компания зависи в какви условия ще отглеждате рибите. За сладководни условия може да се отглежда заедно с барбуси, живородки, малки rainbowfish, боции. В бракичен аквариум възможностите са молинезии, Brachygobius и Etroplus maculatus.

Parambassis ranga e пасажна риба, затова трябва да се отглеждат поне 6 риби. Мъжките стават агресивни през размножителният период, но физическите наранявания са редки.

Сексуален диморфизъм: Мъжките имат синя окантовка на гръбния и аналния плавници и са по-наситено жълти от женските.

Размножаване: Parambassis ranga достига до полова зрялост на възраст от 5-8 месеца.

За размножаване е необходим аквариум с обем от 10 литра, на дъното със сепараторна мрежа и с ниво на водата 18—20см. За субстрат може да използвате Leptochilus pteropus. Температурата трябва да е 27-28°.

Преди размножаването мъжкия и женската се гледат отделно и се хранят с разнообразни живи и замразени храни. Тъй като рибите живеят в стара вода и са чувствително към свежата, като стимул за размножаването служи неочакваната смяна на водата със свежа отстояла.

Женската хвърля на порции до 500 хайверни зърна.

Инкубационният период е 30 часа, след 3 дена малките плуват и търсят храна. Тук настъпва и трудния период на тяхното хранене.

За стартова храна е най-добре да изберете циклопс. Тъй като Parambassis ranga са бавноподвижни риби и не обичат да ловуват за храна, необходимо е да създадете в аквариума слабо течение, за да може рибите да ловят плуващата край тях храна. Като порастнат малко вече може да им давате и науплии на артемия.

Малките растат бавно.


Parambassis ranga в аквариум


Източници:

seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Ambassidae
Континент: Азия
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 23.05.2024 г