Aplocheilus blockii  (Arnold, 1911)

Българско наименование:

Аплохейлус блоки

Снимка на Aplocheilus blockii  (Arnold, 1911)
Синоними: Aplocheilus blochii (Arnold, 1911), Aplocheilus blocki (Arnold, 1911), Haplocheilus pachax subsp. blocki (Arnold, 1911), Haplocheilus panchax subsp. blochii (Arnold, 1911), Haplochilus panchax subsp. blockii (Arnold, 1911), Panchax panchax subsp. blochii (Arnold, 1911), Panchax panchax subsp. blockii (Arnold, 1911)

Етимология: Aplocheilus: [h]aplo- прост, единичен + cheilus - устна, blockii: на името на Captain Block

Семейство: Aplocheilidae

Разпространение: Aplocheilus blockii са разпространени в Индия, Пакистан и Шри Ланка

Хабитат: Aplocheilus blockii обитава неподвижни и защитени зони в реките. Среща се под повърхността в неподвижни води, предимно крайбрежни и често бракични, особено там където има плаваща растителност, като мангрови блата и оризови полета. Плува бавно или остава неподвижен, често в малки групи.


типичен хабитат на Aplocheilus blockii


Максимална стандартна дължина:
6см

Размер на аквариума: аквариум с обем 50 литра

Условия за отглеждане: Aplocheilus blockii прекарва основната част от времето си на повърхността на водата, плувайки между плаващите растения. Най-добре е да се отглежда във видов аквариум, като женските са повече от мъжките, но може и в общ. В природата рибите се хранят с различни насекоми, които те ловят както на повърхността на водата, така и изкачайки от нея, затова е задължително аквариума да има капак. Засадете го гъсто с аквариумни растения, добавете и плаващи. Осветлението трябва да е силно. Рибите не обичат силна циркулация на водата.

Параметри на водата: температура 22 - 26°С, рН 6.0 - 7.5, твърдост 5-15° dH

Храна: Aplocheilus blockii се хранят с замразени и живи храни като хирономус, артемия, дафния, приемат също и сухи храни.

Поведение и съвместимост: Aplocheilus blockii са миролюбиви риби и могат да се отглеждат с всякакви неагресивни риби, които живеят при подобни условия.

Сексуален диморфизъм: Мъжките имат изострени гръбен и анален плавник, женските са по-бледи и през тялото им има тъмна ивица.


мъжки Aplocheilus blockiiженска Aplocheilus blockii


Размножаване:
За размножаване на Aplocheilus blockii е необходим развъден аквариум с обем от 20 литра. Нивото на водата трябва да е 10-15см, в него трябва да има растения с дребни листа, както и плаващи растения.

За стимулиране на хвърлянето на хайвер се повишава плавно температурата на водата до 28°С и се понижава твърдостта и до 4-8°dH. В аквариума се пускат 1 мъжки и 2-3 женски.

Хвърлянето на хайвера става на повърхността на водата сред листата на плаващите растения и продължава 2-3 седмици, като женската полага по 3-5 хайверни зърна.
Хайверът е най-добре веднага да се премести в инкубатор, в противен случай рибите може да го изядат.

Инкубационният период е 1.5 - 2 седмици, след което малките започват да плуват и да търсят храна.

Стартова храна - инфузории, като порастнат малко науплии на артемия и циклопс.

Продължителността на живота на Aplocheilus blockii е 2-3 години.

Източници:
www.aqvium.ru
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Aplocheilidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.02.2024 г