• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 20:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 18:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mill

Връзката е /казана от специалисти/,че ихтиото може да се появи и вследствие на стрес за рибите.А стрес за тях определено е всекидневно разместване на предметите в аквариума,през кратки периоди пускане на нови риби и т.н...  *privet*
хипостомус-30см.,пангас-20см,2меланотении,трихогастер,2скаларии,хелер,2тернеции,2молинезии,2пирани,монодактил,силвър шарк,2 боции,отоцинкус,бета,лабео,папагал:)

Balev

От няколко дни и нашите рибки са болни.Доста умряха.Имам няколко въпроса:Първи ден доза нистатин и след 24 часа смених 20 процента от водата.Втора доза нистатин.Сега как процедирам?3,4,5 ден водата не се сменя,а добавя ли се нова доза нистатин?А след тези дни?
Знам,че е досадно,но ще бъда благодарен за отговорите.

biser_blg

Нямам много опит но наскоро ми се наложи да приложа леченито както е описано в темата. Определено имаше ефект. След втората доза нистатин не съм слагал повече, на петия или шестия ден смених около 20 % вода и намалих температурата до нормално и това беше.

getsata73

Цитат на: biser_blg - 15.03.2013 21:52
Нямам много опит но наскоро ми се наложи да приложа леченито както е описано в темата. Определено имаше ефект. След втората доза нистатин не съм слагал повече, на петия или шестия ден смених около 20 % вода и намалих температурата до нормално и това беше.

Днес и при мене е 6-и  ден от лечението.Един хелер умря ,всички други са живи като по някой изобщо няма паразити ,а по други са много малко.Въпросът ми е -само сменям 30% вода или още една доза нистатин след смяната или пък има нещо друго?
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

bo

Здравейте колеги имам 120 литра аквариум с външен филтър около 10 литра събира та сметнах че ще трябва да пусна 5 хапчета.
Добре ли съм дозирал ?
Поздрави!
*DRINK*

grigor nakov

Едно хапче е за 50 литра вода,но не се притеснява няма да им навреди.След 3-дни смени 50% от водата с престояла ;-)

bo

Колега вчера сутринта сложих 5 хапчета и по съвет на един приятел не смених водата и направо сложих още 5 броя,та гледам сега само една риба имаше 4-5 точки всичко друго се е изчистило а рибите бяха много зле челите в точки.
:popcorn:

emityy

Може ли за същата болест да не са бели точки, а черни и да са 1-2 ?  :-[

Nikiengi

ангел

Здравеите моля ви помагаите имам аквариум 50 литров в него има 6 неончета 2 сомчета хоплостери 2 лепещи сомчета и 2 златни рибки вчера забелязах по неончетата и по лепещите сомчета по тялото имат бели налепи порових се в интернет и разбрах че са болни от ихтиофтириус според савети на приятели пуснах в аквариума 2 хапчета нистатин 500 000 Преди малко като се прибрах едното сомче хоплостар беше умряло .Сега сам включил нагревателя да вдигне градуса на водата до 30 градуса но незнам какво да правя за златните рибки да ги извадя ли от аквариума или да ги оставя отнася се и за сомчетата моля ви помагаите чакам савети

asito

JBL Punktol е истината.Купуваш и действаш според инструкциите.

ангел

ok но в нашия град нямаме вет.аптека откаде да го купя това лекарство затова сам решил да пробвам с нистатин

shnufito

От магазин за акваристика(зоомагазин).

asito

spark

След 1 седмица на лечение с Tetra contraspot спрях лечението с него, защото беше сгрешена инструкцията на лекарството и отрових няколко риби.
Смених 50% от водата и добавих за 48 часа активен въглен, днес смятам да сложа Нистатин, защото не съм доволен от предишното лекарство.
Искам да попитам трябва ли да извадя гъбата на филтъра?

Similar topics (5)

24451

Публикации: 5
Прегледи: 7876

20606

Публикации: 8
Прегледи: 5819

12317

Публикации: 2
Прегледи: 3459