• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.06.2024 06:30

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

erho

Смени 50-60 процента, че знам ли да не вземе да стане концентрацията на лекарства прекалено голяма и опасна за рибите, а и забравих да ти кажа ако ползваш активен въглен във филтъра го махни докато ползваш лекарството.Не забравяй за температурата трябва да е 30 градуса бацила неможе да понася тая температура и умира от нея ако след третия ден на лечение все още се виждат бели точки по рибите смени 30 процента от водата и продължи да слагаш по 1 капка на 10 литра докато изчезнат точките напълно при всяка смяна на водата сифонирай дъното че там е пълно с бацилите понеже като пораснат върху рибата се откачат и падат на дъното и там чакат да се залепят за някоя друга риба и така.

zero

Такааа, и мен ме налази малко тази болест, хубууу че от едно време си я спомням кво мяза и бързо забелязах 1-2 точки на една АФРА, беше късно вечерта и оставих всички за тази сутрин. Купих Нистатин пуснах 3 хапчета за 75 предполагаеми литра вода и вдигнах 28-29 градуса. Съответно на сутринта гъбичките бяха налазили още 2 рибока а първия заразен имаше 4-5. Тази вечер се прибирам 12 часа по късно пърия заразен има само една точка и една женска и тя, ефекта е прозаителен, както за ихтиото така и за охлювите които дадоха фира. Нямаше време кога да ги ловия сутринта преди работа и да ги местя някъде, поне не са ценни, знам кои ще ми даде пак ;-) утре сутрин сменям 20% и слагам нови три хапа, и после след 5 дни сменям 40-50% ако съм разбрал правилно :)

п.п. 24 часа по късно от ихтиото няма и помен, бая се чудих дали да слагам и втората доза нистатин ама викам аи да не си правя експерименти.

zero

Хм, мислех си че паразита е преборен но днес забелязах една точка на опашката на едно от даниото, останалите риби са чисти, и сега кво правим!? днес е 5 ден от лечението и 3 ти след последната доза нистатин дал да слагам още или да чакам да видя кво ще стане ?
: 03.04.2012г 22:10ч
Днеска точката я няма, да чукна на дърво всички рибоци са чисти, на някои ако му се отговаря може да каже какво се прави с водата след изтичане на 7 дни, каква част от нея да сменя за да се изчисти от лекарството и колко често :)

dsimka

И при мен лечението на Ихтио мина успешно с нистатин.
На 5-тия,6-тия ден от лечението нямаше следи от Ихтио-то.
Геройски загинаха някой охлюви, не всички. Както и 1-2 скариди.
Бях включил и УВ-то през тази седмица.
Смених 25% вода, и продължавам с нормалните смени от 20% всяка седмица.

silvetoooooo

Здравейте, имам нужда от помощ! Преди малко се прибрах от работа и видях, че почти всички риби имат въпросните бели точици по перките, а някой и по телата! Най-лошото идва от това, че от скоро се заминавам с аквариуми и нямам никой от споменатите препарати, а сега следват и 3 неработни дни!  :duvar:  :duvar:  :duvar: Какво да правя? Да отписвам рибките или имам някакъв шанс ако започна лечение след 2 дни????

Caxapa

Предполагам, че ще има някоя аптека дежурна от която можеш да се снабдиш с Нистатин.  Колкото по-скоро толкова по-добре за рибите.

митко

Вдигни температурата на 30 градуса.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

silvetoooooo

Благодаря за съветите! Още на следващия ден намерих Нистатин, но вече имах 8-9 жертви за съжаление. Вдигането на температурата нямаше ефект :buff: Сега останалите рибки видимо изглеждат добре, но ще продължа лечението поне още 1 ден

Manhunt

само да попитам всеки ден ли да слагам нистатин или ?

easternalien

Цитат на: Manhunt - 13.05.2012 19:42
само да попитам всеки ден ли да слагам нистатин или ?

Прочети първия пост в темата, там процедурата е описана подробно.

radoslav_dqkov

колеги аз опитах лечението  но без резултат както е описано дума по-дума и се разделих с 9 чифта анциструси и около 300 малки за около седмица  :-(

Heartwork

Абсолютна глупост ! Не помага добре, че навреме го спрях рибките се бяха влошили много и едвам ги отървах с лекарства  *MODERATOR*
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

gecata82

Здравейте. Тази болест отново се закачи по моите рибки, предишният път заминаха всички, но тогава грешката си я направих аз, а сега започнах лечение със сол, но ако някои може да ме упъти от къде да си  го купя това лекарство в Благоевград ще съм много благодарен, че сега скоро ги купих тези рибки и не ми се иска да ги хвърлям.

Heartwork

Със сол нищо няма да направиш. Взема контра ихтио. С домашни методи не става вече.
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

gecata82

хубаво де но от къде да го купя този Нистатин 500 в Благоевград. В аптеките продава ли се или само в зоо магазините го има???????

Similar topics (5)