• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
07.06.2024 05:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Heartwork

Нистатин 500 го продават в аптеките. Но от личен опит ти казвам, че не действа този нистатин и само ми влоши състоянието на рибките. Но както искаш
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

gecata82

Добре де аз имам някакво SERA MYCOPUR, но в упътването не е описано точно как да се процедира при зараза, ако ти знаеш казвай.

gecata82

 Излекувах ги с метода със солта, само една рибка ми загина но нищо ?  Благодаря ви за помоща все пак.

kaliht7

та така ....направих рестарт и докат вкарам ''добрата бактерия'' бактоактиве на тропикал ме изправари ихтиото ....е от стреса дето преживяха или от това че си купих една мъжка плата от аквариум който днес е гъчкан с ихтио..не че сложих водата от пликчето ма се нещо е влязло...та така  две красиви хелерчета не точно точки ами като как да го обясня едни мн мънички белички косъмчета по перките горните абе ихтио си е като се и има предвид и че по тялото имат точици ...една женска молинезия и тя в 10 точки...при сички рибки точиците са доста малки....и така от 2 дни е така...сега питането ми е дали вместо нистатин да лекувам с едно лекарствонад-р.Про в него има (малахтиево зелено,металинено синьо,генциян виолет,норсулфазол,нелидикс,ципрофлоксацин,нистатин,сулфагванидин и антисептични разтвори)  опътването е 4-5 капки на 10 литра вода при лечение.уж даде огромен ефект като тръгнаха да мрат бебе молитаат да едно оцеля и е кат кит сега ;д....КАк да проведа лечението,да махна ли гъбата на филтъра с активниа въглен ,осветление ? хранене? температура?кога да сменя вода? колко? колко какпки да сложа ?

Caxapa

Активния въглен го махни и по указания за капка/литър действай. Ползвам нещо подобно  и спазвам указанието за всеки ден по колко капки да се слага. След 3 дена по рецепта, ако не е минала болеста продължавам още два дена. Седмицата се завърта и идва време за смяна на водата. Сменям 30% и слагам пак  капки в намалена доза но за сигурност и като гаранция, че няма да ги повтори отново.

kaliht7

ок,много мерси *privet* само да питам 3 дни(секи ден?) слагам по описаната дозировка или 3 дни държа без да пипапм нищо(сложил съм един път и не пипам) :-[  начи темп и осветлнение нормално ....са кат се загледам не е точно точка ами като правоъгълно което се мърда или леко се вее така е като мъх като косъмчета някак + точки   и при другите е така това пак ли е ихтио ?нещо като това   http://aquariumbg.com/forum/bolesti/paraziti-ili/   И гледам че е не като при другите мисля че е начален стадиий дори рибките си плуват супер и половина им няма и една точка само дето странното е че нямат никакво желание за .......това от болеста ли е ?

Caxapa

Всяко лекарство си има своя дозировка и курс на лечение. При това което използвам  е първи ден -20 капки на 100 л. вода. втори и трети ден по 10 капки на 100 литра. Твоето също трябва да има подобно описание и действаш по него. Активния въглен го махаш, че иначе се обезсмисля действието на лекарството.Тоест: ти слагаш лекарство а въглена го неутрализира.

Така ли изглежда? Така ли се вее?
: 08-11-2012, 23:04:46
Другото, мъх ли е или точици като посипано с грис, сол, или захар. Ако е като мъх си е едно а ситно като точици си е ихтио. Макар, че има и някои трансформации на болеста.

kaliht7

Нене много по-малко като ихтио баш точки са си само че като се загледаш  една мн мъничко пеавоъгълно ...добре стига дс се излекуват ше гледам ако мога някоя снимка дс кача

Totti868

и аз имам вече същия проблем.искам да попитам с кое е по добре да се лекуват рибите-нистанин или метиленово зелено?

kaliht7

Може би имаш предвид малахтиево зелено ?

Totti868

да малахитово зелено имам в предвид.Купих си едно ,но ми се струва че е малко менте(в една прозрачна малка тубичка и само пише отгоре малахитово зелено) .Като сложих водата въобще не промени цвета си.Възможно ли е да не става.Кое е по добрия вариант.Как да процедирам от тук нататък

Totti868

Купих ново малахитово зелено.И вече слагам 4 ти ден от него.Но днес и неона ми е целия в бели точки.Забелязах пос тените на аквариума едни бели точици който се мърдат.това  е ихтиото предполагам.Какво да правя незнам вече.Мисля да купя тоя нистатин.Цапа ли много водата,колко пари струва

danielm

това, дето мърда ... със сигурност не е ихтио, а вероятно охлюв.
нистатина струва 6-7 лева.
не цапа водата, но разказва играта на биофилтъра.

Totti868

няма какд а е охлув.то е като бели власинки които мардат .сложих нистатин да видя ще има ли файда

Totti868

Ден 2ри от лечението с нестатин.Неона ми умря .Сома и скаларията нямат точки-но те нямаха и рпеди нестатина.Барбусите са целите в бели точки.Започвам да се колебая дали има файда от нестатина.Водата я държа на около 30 градуса като сутрин пада на 26.

Similar topics (5)

24287

Публикации: 4
Прегледи: 5327

31130

Публикации: 3
Прегледи: 2791

41587

Публикации: 2
Прегледи: 19027