• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.06.2024 23:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Totti868

вече сложих 5 хапа нестатин и ефект няма.какво да правя

FHM

Колко литра е аквариума ти че си сложил 5 хапчета и кога си ги сложил защото ефекта не е моментален . Ефекта се вижда след 3-4-5 дни зависи колко напреднала е болестта и дали правилно е дозиран нистатина .

Totti868

Ами аквариума е 20литра.Хапчетата не съм ги слагал на веднъж-ами за 4-5 дена-по 1 на ден.Сменям по 30 процента вода всяка вечер.температурата я държа 30+ градуса.Само вечеер изключвам нагревателя защото няма реле и на сутринта температурата е 25-26  градуса.Интересното е,че по сомчето и голямата скалария няма никакви точки или каквото и да е.На малката скалария леко и се къса опашката ама това може да е от барбусите.Единствено барбусите са на точки и то главно по перките.На единия му с езакъсват перките.Чудя се вече дали да ен изкарам всичко и да го преваря и рибите в буркан а да пусна нови.Само незнам дали само барбусите да махна или всички.

FHM

Значи слагаш 1 хапче и НЕ сменяш вода 3-4 дена без да добавяш повече хапчета след тези 3-4 дена сменяш 30% вода . Ако няма подобрение добавяш и ново хапче . Това е което трябва да направиш а ти си направил манджа с грозде направо всеки ден сменяш и слагаш хапче няма как да стане работата така трябва търпение. Аз лично съм имал този проблем един единствен път и аз дори не сменях вода цяла седмица .

Totti868

ами сменял съм понеже така прочетох че трябва да се прави-развалял се цикъла на бактерията.

Caxapa

До  Totti868: На 20 литра си събрал барбуси, сомчета, скалариии и какво ли не още. Там е първата грешка  колега - начинаещ!  Оправи живота на рибоците, че  иначе  ще имаш още много проблеми  от различно здравословно естество!

Totti868

След като спрях да сменям водата всичко вече е добре за 2-3 дена. Сега да слагам ли нова доза за финал или не?

nikolaytoshev


predsedatelq

Моля помогнете, имам аквариум 96 л и друг от 33 л. Големия се зарази от ихтиофтириус и от магазина ми дадоха ContraSpot на Tetra Medica>Направих както пише в упътването стриктно го спазих 5 дена. Сега три дена след лечението забелязвам по някои рибки пак има бели точки, мога ли да ги лекувам с нистатин 500. Прочетох всичко във форума за нистатина и ми хареса, жалко че не съм го прочел по-рано. Лошото е, че вече и в малкия аквариум се забелязват същите бели точки, но там имам малки гупички на три, четири дена и хелерки на една седмица. И в двата аквариума имам цветя. Моля за съвет

Desmoria

Преди години и на мен ми се наложи да лекувам с Нистатин и да си кажа честно проблеми с растенията не съм имала, но други колеги се оплакват, че влияел. Всички охлюви обаче си заминават, така че ако имаш някакви ценни безгръбначни ги вади. Незнам до колко 5 дена са достатъчни, защото предполагам си прочел за инкубационния период и размножаването на ихтиото. Лично мой съвет(и това не означава, че е най-правилен) е да изчакаш 1-2 дена и ако забележиш, че точките по рибките стават повече, сложи един активен въглен за няколко часа, колкото да изчисти химията от лекарството, което си ползвал и на следващия ден започни с Нистатина, като следваш всичко много стриктно.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

wwladoo

5 дни не са достатъчни,понякога да излекуваш ихтиото,понякога е упорито,трябваше да сложиш нова доза според упътването, а не да бързаш да сменяш лекарството.Колкото до Нистатина,никога не е влиял на растенията--това са глупости,че влияе... :-)(Ползвам го години наред в растителни аквариуми) ;-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Aquapro

И мен не ме пропусна Ихтиото .. Благодарение на тази тема за 1 седмица рибите са ми супер.
Имам 2 полово зрели Калихта ( около 15 см + са) едно момче ми ги даде с думите : вземи ги иначе ги хвърлям ..  :-(
Какво да правя .. взех ги сложих ги в един 60 литров,качих температурата на 28 градуса пуснах 2 хапчета, на другия ден смених 20 % пуснах пак 2.След 2 дни почти всичко изчезна и на 5 тия ден смених 30 % вода Рибите са ми супер.Благодаря за темата че я има  *thanks *thanks
Живей на ръба, но недей да падаш!

to6eto

от два месеца се занимавам с риби и вече боледуваха от тази болест.приложих лечението с нистатина и имаше ефект.според мен действа.

mill

За всички които си мислят,че поддържането на аквариум е трудно -вижте следващите снимки.Аквариума ми навърши 8 години./пречистващата с-ма е за почистване/.Хал-хабер си нямах как се гледат риби.Доста от рибите се споминаха от старост,единствено пангаса е от самото начало.Запомнете : колкото по-малко бърникате в аквариума,толкова той по бързо си изгражда среда и рибите живеят без проблеми.Единственото при смяна на част от водата е добре да е темперирана. *privet*

хипостомус-30см.,пангас-20см,2меланотении,трихогастер,2скаларии,хелер,2тернеции,2молинезии,2пирани,монодактил,силвър шарк,2 боции,отоцинкус,бета,лабео,папагал:)

Caxapa

Това със снимките на аквариума и препоръката да не бъркаме в аквариума си, каква връзка има с лечението на ихтиото с Нистатина?

Similar topics (5)

22588

Публикации: 5
Прегледи: 5758

55729

Публикации: 4
Прегледи: 2809

16997

Публикации: 1
Прегледи: 2300

42878

Започната от kuka12


Публикации: 1
Прегледи: 2311

36504

Публикации: 7
Прегледи: 4951