Neocaridina heteropoda var. red

Българско наименование:

Ред чери

Снимка на Neocaridina heteropoda var. red

Английско название: Red Cherry Shrimp

Произход: Тайван

Размер на самеца/самката: 2.0/2.5 см

Температура на водата: 18 - 22°C

Други параметри: pH: 6.5 - 7.5, TDS: 80-200, KH: 0-10 GH: 4-14

Скорост на възпроизводство: Много висока

Поведение: Неагресивно

Сложност на отглеждане: Идеална за начинаещи

Скаридите Ред черри обитават малки рекички, ручеи и езера. В някои източници може да се срещне името скарида – гупа. Това име е в следствие на бързото и ефективно усвояване на нови ареали на обитаване, където тя се размножава и измества подобните и видове, което може да се случи и в аквариума. Тази скарида е определено най-популярната в акваристиката, което се дължи на лесното размножаване и способността и да живее при различни параметри на водата.

Повечето любители на скаридите започват с нея заради ниските й изисквания и най-вече за да свикнат със скаридите джуджета. Веднъж успели с "черито",  преминават към по-капризни видове като например Тигровата и Кристалната скариди. Други имена на вида са "Cherry Shrimp" (черешова скарида) и съкращението R.C.S.

Отглеждането в аквариум не предствалява особена трудност, тази скарида е един от най-непретенциозните аквариумни обитатели.

Външност:

Червената черешова скарида е селективно създаден вид, което значи, че червеното оцветяване е било бавно селектирано от дивата форма на вида.

На следващата снимка е показана дивата същност на вида. Отличителна част е зеленото "седло"

 


Ред чери е напълно миролюбива и не може да навреди с нищо нито на рибите, а даже и на дребните рачета като дафния и циклопс.  За съседи трябва да се избират дребни моролюбиви риби, например неони и други харацини, а също така мирни скариди от други видове, например Caridina multidentata,  филтратори (Atyopsis moluccensis) и т.н.

Параметри на водата:

Този вид може да бъде гледан при много различни параметри на водата. Отглеждани са в pН от 6.0 до 8.0, мека и твърда вода.  Факт е, че скаридата може да живее в почти всеки сладководен аквариум ако той е обитаем и не съдържа хищници разбира се.

За отглеждането и е напълно подходящ аквариум от 5-10 литра с явански мъх и минифилтър.  Температурата е желателно да се поддържа в границите 18-22 °С.

Краткотрайно може да понесе и температури от 15 °С до 33 °С, но продължителното и отглеждане при температури над 29 °C  за няколко седмици ще доведе до гъбелта и. Скаридата е чувствителна към рязката смяна на водата, затова ако аквариума е малък или смените не са редовни се препоръчва да се сменя не повече от 10 %. При големи аквариуми по-голямата смяна на водата не е проблем.

Хранене:

Храненето също е лесно, защото скаридата приема фактически всякакъв вид храна, било то за скариди или за рибки. Те ядат всичко, водораслови обраствания и детрит, варен спанак и тиквички,  водораслени люспи, скаридни пелети, рибни пелети, тубифекс и други. Не са придирчиви към към храната която приемат.

В аквариуми с живи растения и риби обикновено не е необходимо да се хранят допълнително, те си намират какво да ядат.

Ако колонията е здрава, те бързат и скачат една на друга, за да хванат храната, почти като мравки. Ако нямат желание да ядат и се крият, това е знак че нещо не е в ред.
Най-подходящи са храни с повишено съдържание на каротин, обогатени със спирулина, а също растителни таблетки за сомове.


Хранят се веднъж дневно. Дава се толкова колкото могат да изядат за максимум 3 часа. Не е добре храната да се застоява .Прехранването е причина за смъртност и може да причини промяна във водните параметри. Запомнете, че те са гладуващи на свобода и ще ядат където и каквото намерят и не бива да се използват постоянни източници на храна. Спирането на храната за ден-два е добро за здравето им и няма да навреди.

Размножаване:

Развъждането на ред чери не е проблем, просто не трябва да и се пречи. Самката носи от 5 до 15 яйца (едрите екземпляри и повече), от които се излюпват напълно оформени малки скариди с размер около 3-5 мм, способни веднага да се хранят самостоятелно със същата храна като за възрастните.

Този вид е изключително плодовит, което значи че те раждат почти като по часовник. Здрава колония бързо ще увеличи броя си и женските ще бъдат постоянно бременни. Типично е след 30-45 дневна беменност яйцата да се излюпват .Най-добрия начин да се определи дали скоро ще се излюпят яйцата е да се погледнат отблизо и ако има очи във всяко яйце, това е сигурен  знак, че излюпването ще стане до няколко дни. Друг начин е когато се види, че бременна женска вече е оформила ново седло.


Яйца с очи

Скарида бебеОпределяне на пола
:

Определянето на пола на скаридите е много лесно. Женските са лесни за разпознаване, защото са по-големи от мъжките и имат много по-тъмно оцветяване. В снимката по-долу може да видите колко по-малък е мъжкия в сравнение с женската и колко слабо е неговото оцветяване. Скоро след като сте започнали да се занимавате с тези скариди, ще ги разпознавате с лекота.

Мъжка и женска скариди

Женските имат "седло" което е общоприето име за яйцата, които още не са узрели, разположени зад главата в началото на гърба. Наречени са седло, поради приликата със седлото на конете. Повечето "седла" са жълти на цвят, но има и  зелени.Седлата са знак за полова зрялост. Теорията за зелениете седла е базирана на дивата форма на вида. Знае се, че зеленото седло е връщане на определен ген към дивото.

Яйцата са по принцип жълти, но могат да бъдат и зелени. Ако седлото е зелено тогава и яйцата са зелени и обратно. Няма разлика в това да имате зелен или жълт хайвер. Единият не е по-добър от другия и не е индикатор за здравословното състояние.

Следващите снимки показват зелено и жълто седло:

Женска със жълто седло


Женска със зелено седло

Женска със зелени яйца
превод: Деян

Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Азия
Биотоп: Неизвестно
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 10л
Вода: СладкаДобавена на 26.10.2009 г