Boraras brigittae (VOGT, 1978)

Българско наименование:

Снимка на Boraras brigittae (VOGT, 1978)


Mosquito Rasbora

Етимология: Boraras: анаграм на родовото име Rasbora, поради обратното съотношение на  коремните и опашни  перки, brigittae: на името на жената на откривателя.

Семейство: Cyprinidae

 

Разпространение: Ендемичен вид за югозападно Борнео. Местоположението е ‘Bandjarmasin’, пристанищен град в Индонезийската провинция  Kalimantan Selatan (Южен Калимантан), както и в басейна на река Jelai Bila, близо до град  Sukamara.

Едно от естествените местообитания на Boraras brigittae - река Jelai Bila

Хабитат: Boraras brigittae обитава тъмноводни потоци и басейни, свързани със стари горски торфени блата.  Водата е оцветена в кавяво, поради освобождаването на танини и други химикали при разлагането на органична материя, върху субстрата са разпръснати паднали листа и клонки.

Подобни води са обикновено със много мека (с пренебрежима твърдост), кисела  (pH до 4.0) вода и често са не особено силно осветени поради плътната растителност и дърветата наоколо.

Максимален размер:
15 – 20 mm.

Въпреки че са малки, те се нуждаят от пространство за плуване, а доминантните мъжки имат нужда от територии при размножаването, затова е необходим аквариум с размери поне  45х30 см.

Отглеждане: За отглеждане на Boraras brigittae за предпочитане е гъсто залесен аквариум. Добавянето на корени и клонки помага за по-натуралния му вид.
Филтрацията не трябва да е много силна, защото произхождат от бавнотечащи води и ще се мъчат при по-силно течение.
За да направите биотопен аквариум за тази риба, се нуждаете от мек, пясъчен субстрат, като добавите корени и клонки по такъв начин, че да има различни сенчести зони в аквариума.  Добавянето на сухи листа ще засили натуралното усещане в аквариума и ще ускори растежа на колониите микроби, когато започнат да се разлагат. Тези малки създания могат да осигурят вторичен източник на храна за малките, танините и другите химикали, освобождавани във водата при разлагане на листата са благоприятни за рибите прозхождащи от тъмни води. Листата могат да се оставят в аквариума докато напълно се разложат или да бъдат заменяни на няколко седмици.
Осветлението трябва да е относително слабо, за да се симулират условията в естественият му хабитат.  Може да добавите аквариумни растения, които ще оцелеят при такива условия като Leptochilus pteropus, Taxiphyllum barbieri или видовете Cryptocoryne.

Не пускайте каквито и да е риби от рода Boraras sp. в неустановен аквариум, тъй като са чувствителни към параметрите на водата.

Параметри на водата
Температура: 20 – 28 °C
pH: 4.0 – 7.0
Твърдост: 0 – 10 GH


Хранене: Както и другите BorarasBoraras brigittae е микрохищник, хранещ се с малки насекоми, червеи, безгръбначни. В аквариум приема и суха храна с подходящ размер, но не бива да се храни само с нея.

Всекидневното хранене с живи или замразени Daphnia, Artemia както и с висококачествена суха храна ще доведе до много добро оцветяване и ще стумулира рибите да се размножават.

Поведение и съвместимост: Boraras brigittae е много миролюбив, но не е идеалната риба за общ аквариум поради малкия си размер и плашливата си природа.  Най-добре се чувства сам или с други дребни видове като Microdevario, Sundadanio, Danionella, Eirmotus, Trigonostigma, Corydoras pygmy и дребни Лорикариди като Otocinclus.

Boraras brigittae
е също подходяща компания за Sphaerichthys, Parosphromenus или по-дребните видове Betta , както и за сладководните скариди от родовете Caridina и Neocaridina.

Трябва да се отглежда група от поне 8-10, за да са по-малко нервни и за да покажат най-доброто си оцветяване.

Сексуален диморфизъм:  Готовите за размножаване женски се отличават по заобленото коремче, а и често са малко по-едри от мъжките. Мъжките в повечето случаи са по-атрактивни с интензивно оцветяване.

Размножаване: Както и други много дребни видове, Boraras brigittae непрекъснато хвърля хайвер, без да се грижи повече за него. Това означава, че при подходящи условия на отглеждане и наличието на достатъчен брой мъжки и женски риби, малък брой яйца ще има всеки ден. Това означава, че ако имате подходящо обзаведен развъден аквариум е възможно да имате малки без да се налага да правите каквото и да е било.

Ако обаче искате да увеличите броя на малките е необходим малко по-контролиран подход.  Необходима  ви е група възрастни риби, отглеждана самостоятелно в аквариуми от 10-15 литра. Трябва да са с много слаба светлина, дъното да е голо или покрито с мрежа с такива отвори, така че яйцата да могат да преминат през тях, но възрастните да не могат да ги достигнат.
Водата трябва да е с параметри pH 5.0-6.5, 1-5°H  и температура близо до 28°С.
Половината от аквариума трябва да е с Java moss или друго растение с фини листа. Филтрация не е необходима, но може да използвате гъба с аератор ако предпочитате.

Биотопен аквариум с Boraras brigittae

Две или три двойки се пускат всеки аквариум. Двойката (те) се оставят за не повече от няколко дена, първите яйца се появяват на втория ден. Новоизлюпените рибки оцеляват първите 24 часа благодарение на хранителните си торбички. След това се нуждаят от Paramecium или друга микроскопична храна.
След седмица до 10 дена те трябва да са достатъчно големи за да приемат Artemia nauplii, микрочервеи и т.н. Най-добре е да се изчака седмица или две преди да се смени част от водата, за да се избегне шока за малките. 

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Биотоп: Индонезия
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Всички
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 28.01.2015 г; промененo на 29.05.2024 г