Puntius schwanenfeldii (Bleeker, 1853)

Българско наименование:

Платиков барбус, блестящ барбус

Снимка на Puntius schwanenfeldii (Bleeker, 1853)

Синоним: Barbonymus schwanenfeldii

Разпространение: реките на Югоизточна Азия (Тайланд, Малака, Суматра, Борнео)

Размер: до 40 см.

Описание: Тялото е високо и странично сплеснато. Окраската е сребриста, по-тъмна в горната част и по-светла в долната част, горната част има лек маслинов оттенък, добре видим при слънчева светлина. Гръбният плавник е висок, първият му лъч както и горната му част са черни, долната му част – червена. Гръдните и анален плавници са червени, опашния – червен с тъмни ръбове по външните части. Хрилните капачета имат зеленикав оттенък. Ирисът на очите придобива оранжев цвят.

Платиковият барбус е стадна риба, поради което най-ефектните се проявяват в група от поне 6 екземпляра (тогава изглеждат най-естествено). При отглеждане на единични бройки, този барбус става груб индивидуалист.

Препоръчително е тези риби да се отглеждат в големи съдове, над 2 м. дължина за 6 екземпляра. Желателно е грундът да е среден размер, тъй като обичат да ровят. По тази причина растенията трябва да са със силно развита коренова система и добре закрепени при засаждането им. Като цяло, подбирайки растения за аквариум с такива риби трябва да помните, че те (растенията) могат да бъдат изядени и на практика нищо не може да ги спаси, дори храненето на рибите с растителна храна. Най-добре е аквариумът да се декорира с корени и камъни, може и с изкуствени растения. Тези риби са много активни и трябва да им се подберат подобни съседи, на слабо подвижните риби могат да им бъдат нахапани плавниците. Но, ако не гледаме внушителните размери и активността, този барбус е миролюбив.

С вида храна обичайно няма проблем, те ядат всичко с удоволствие, проблем може да има само с количеството. В диетата задължително трябва да присъства растителна храна. Може да им се дава попарена коприва, глухарче (също попарено), ябълка, банани, различни хидрофити (роголистник с диаметър 20 см.), обичат и водна леща. С охота приемат жива и сушена храна – дафния и друга сушена животинска храна. Добре приемат и изкуствена храна.

Полова зрялост достигат на 8-11 месечна възраст. Полът на рибите не се различава до първото размножаване. И като обичайно, мъжкият е по-дребен от женската, по-строен и по-ярко оцветен.
Развъдният аквариум трябва да бъде не по-къс от 60 см. за една двойка риби. Вода: 22-25°С, 4-15° dH, 6,5-7 рН. Женската хвърля до 200 зрънца хайвер.

Превод: Ivan_S

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 18.12.2013 г; промененo на 18.05.2021 г