Paracyprichromis nigripinnis  (Boulenger, 1901)

Българско наименование:

Снимка на Paracyprichromis nigripinnis  (Boulenger, 1901)

Синоним: Blue neon (син неон)
Местообитание: Езеро Танганайка, скалисти зони.
Минимален размер на аквариума: 80см.
Размножаване: устомътеща
Темперамент: неагресивна
Максимална големина: 10см.
Температура: оптимална 26o C

Описание: Устомътеща цихлида от Великото източно-африканско езеро Танганайка. Среща се най-често в скалистите зони на средна дълбочина от около 10метра, като това не значи, че не може да се намери навсякъде в езерота.

Тази риба живее в огромни пасажи, наброяващи няколко хиляди индивида. Мъжкият е по-силно оцветен от женската, като цветовете са от огнено червено, до оранжево и плавниците завършват с неоново син цвят, откъдето идва и името на рибата. По самото тяло също се открояват сини ивици. Храни се предимно с зоопланктон и малки микроорганизми. Също така напада и дребни рибки. Никаква храна не остава незабелязана, благодарение на големите очи. В аквариумни условия може да се храни със сухи и замразени храни, съдържащи много протеини.

Размножаването става на големи групи като интересното е, че тези цихлиди си правят "мислено" гнездо в средния слой на водата. Самката хвърля хайвер и веднага след това лапа аналният плавник на мъжкия, който изпуска сперма и по този начин опложда хайвера. Броят на хайверните зърна зависи от големината на рибите, но рядко надвишава 10бр. Гушката на женската е голяма и прозрачна, което дава шанс да се проследи развитието на личинките. Когато се развият достатъчно, че да са самостоятелни, женската ги пуска в цепнатини или около камъни, така че да могат да се скрият. С това свършват грижите и за потомството, но големите Cirychromis не ги закачат. В природата женската пуска личинките в гнезда на големи цихлиди, където "приемната майка" ги отглежда заедно със своите малки.

Тези кротки рибки би трябвало да се отглеждат с други такива със сходен темперамент, като Altolamprologus, Cyprichromis, Chalinochromis, някои видове Lamprologus. Отглеждането им с М`буна е невъзможно, тъй като убиват кротките Cyprichromis. Всъщност и самото смесване на езерата не е добра идея. Аз все пак държа на биотопният вид на аквариума, но хора които не са придирчива могат да ги отглеждат дори и с гупи.

Информация и превод: Rainbow sid

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 07.04.2012 г; промененo на 18.05.2021 г