Paracyprichromis nigripinnis  (Boulenger, 1901)

Българско наименование:

Син неон

Снимка на Paracyprichromis nigripinnis  (Boulenger, 1901)
Синоними: Cyprichromis nigripinnis (Boulenger, 1901), Limnochromis nigripinnis (Boulenger, 1901), Paratilapia nigripinnis (Boulenger, 1901)

Етимология: Paracyprichromis: от гръцки para - страната на + Cypris - другото име на Aphrodite, kyprinos - шаран + chromis - риба, nigripinnis: nigri- черен, pinnis - перка

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Paracyprichromis nigripinnis е ендемичен вид за езерото Tanganyika.

Хабитат: Paracyprichromis nigripinnis обитава относително дълбоки води, до 10м, като женските предпочитат откритите води над скалисти субстрати, а мъжките предпочитат да са между камъните или в пещери. Рибите са в огромни пасажи, наброяващи няколко хиляди индивида.


Танзания - едно от естествените местообитания на Paracyprichromis nigripinnisParacyprichromis nigripinnis е естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
11см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 45см, 200 литра

Условия за отглеждане: Paracyprichromis nigripinnis обитава горните слоеве на водата и затова му е необходимо достатъчно свободно място за плуване. Аранжирайте аквариум с едри и плоски камъни, като направите множество скривалища и пещери. За субстрат е подходящ едър речен пясък, осветлението е добре да бъде приглушено.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 7.5 - 9.0, твърдост 8-25°H

Храна: Paracyprichromis nigripinnis има малка уста и в природата се храни с зоопланктон. В аквариум приема замразени и живи храни с подходящ размер като артемия, циклопс, хирономус. Яде също и специализирани храни за цихлиди.

Поведение и съвместимост: Paracyprichromis nigripinnis е много миролюбив вид. Не трябва да се отглежда с буйни видове като Mbuna или видове които обитават същите зони на водата като Cyprichromis. Най-добре е да се отглежда във видов аквариум, но е възможно и съвместното му отглеждане с  Julidochromis, Neolamprologus и Altolamprologus. Трябва да се отглежда група от поне 8 риби, но колкото са повече, толкова по-добре.

Сексуален диморфизъм: Мъжкият е по-силно оцветен от женската, като цветовете са от огнено червено, до оранжево и плавниците завършват с неоново син цвят, откъдето идва и популярното име на рибите син неон. Мъжките имат издължени опашни плавници и стават по-едри от женските.


мъжки Paracyprichromis nigripinnisженска Paracyprichromis nigripinnis


Размножаване:
Paracyprichromis nigripinnis се размножава много рядко в аквариум. За целта трябва да имате поне 8 - 10 риби, като на един мъжки се падат 2-3 женски.

Мъжките определят територията, обикновено това е сравнително голяма пещера, където по-късно женската хвърля хайвера.
Когато женската е готова за размножаване, мъжкия всячески се опитва да я привлече в своята територия. Тя заема вертикална позиция с главата надолу в пещерата, мъжкия се намира малко над нея. Тя хвърля по едно хайверно зърно и веднага го слага в устата си, а мъжкият през това време изпуска непрекъснат поток от мляко, като по този начин опложда хайвера. Общо женската хвърля 5 - 25 хайверни зърна.
В природата женската пуска личинките в гнезда на големи цихлиди, където "приемната майка" ги отглежда заедно със своите малки.

Хайверът се инкубира в устата на женската 3-4 седмици. След този период от устата и излизат напълно оформени малки. По време на инкубацията не трябва да безпокоите женската, защото ако се уплаши може да погълне хайвера.

След като проплуват е желателно малките да се преместят в друг аквариум.


малки Paracyprichromis nigripinnis


Стартова храна - науплии на артемия.

Продължителността на живота на Paracyprichromis nigripinnis е 8-10 години.

Източници:
houseaqua.ru

превод: Rainbow sid

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 07.04.2012 г; промененo на 28.09.2023 г