Ambastaia nigrolineata  (Kottelat & Chu, 1987)

Българско наименование:

Чернолинейна боция

Снимка на Ambastaia nigrolineata  (Kottelat & Chu, 1987)
Синоними: Botia nigrolineata Kottelat & Chu, 1987;Yasuhikotakia nigrolineata (Kottelat & Chu, 1987), Black-Lined Loach

Етимология: Ambastaia: на река Ambastai, nigro - на латински означава "да си черен" и lineatus - на линии, отнася се за оцветяването на тялото.

Семейство: Botiidae

Разпространение: Азия, река Lancang, китайското име на река Меконг, в провинции Menghanzhen, Xishuangbanna Prefecture, Yunnan province, южен Китай. Обитава също така река Nan в Лаос, приток на Chao Phraya в северен Тайланд.

Хабитат:  Ambastaia nigrolineata обитава малки потоци с  прозрачна вода, пясъчно дъно и умерено течение. В горното течение на река Xe Bang Fai в Лаос живее заедно с видове като Garra cambodgiensis, Hampala macrolepidota, Mystacoleucus marginatus, Poropuntius laoensis, Tor laterivittatus, Annamia normani, Balitora lancangjiangensis, Homalopteroides smithi, Homaloptera yunnanensis, Nemacheilus platiceps, Schistura sp., Syncrossus sp., Glyptothorax lampris, Papuligobius ocellatus и Mastacembelus armatus.


Типичен хабитат на Ambastaia nigrolineata

Максимална стандартна дължина:
70 – 80мм

Размер на аквариума: За продължително отглеждане е необходим аквариум с основа поне 90 x 30см, 100 литра.

Условия за отглеждане: За отглеждане е необходим аквариум със субстрат от пясък и ситен чакъл, с множество разклонени корени, плоски камъни. Осветлението трябва да не е много силно, затова трябва да се използват растения, които могат да растат при такива условия като Leptochilus pteropus, Taxiphyllum barbieri или Anubias. Тези растения могат да бъдат прикрепени към корените, като осигуряват укрития на рибите.

Всички малки процепи трябва да бъдат запълнени, защото рибата може да се заклещи и да не може да излезе оттам. Необходим е също плътен капак, защото са склонни да изкачат от водата.

Ambastaia nigrolineata изисква вода добре снабдена с кислород, както и умерено течение. Не понася натрупване на органични отпадъци. По тази причина, Ambastaia nigrolineata никога не трябва да се пуска в нов, нестабилизиран аквариум. Необходима е седмична подмяна на 30-50% от водата в аквариума.

Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 6.5 – 7.5, твърдост 90 – 268 ppm

Храна: Въпреки че по природа Ambastaia nigrolineata са месоядни, в аквариум приемат и растителна храна, ядат и растения с по-меки листа. Може да им се дава качествена суха храна, както и замразена и жива като хирономус, Tubifex, Artemia, краставица, пъпеш, бланширан спанак. Ядат ситнонарязани земни червеи и охлюви.

Поведение и съвместимост: Ambastaia nigrolineata е сравнително миролюбив вид, но бавноподвижните и с дълги перки риби трябва да се избягват. Най-подходящи съквартиранти са активните риби като Devario, Rasbora, Puntius, Danio.
Може да се отглежда и с повечето от видовете Botia, а в големи аквариуми и с Chromobotia macracanthus, но не и с агресивните Syncrossus и повечето Yasuhikotakia. Подходящи са и Epalzeorhynchos, Crossocheilus, Garra и много сомове.

Ambastaia nigrolineata са общителни, формират сложни социални йерархии и трябва да се отглеждат на групи от по поне 5 - 6, за предпочитане 10 и повече екземпляра. Ако се отглеждат само отделни екземпляри стават агресивни към подобни на тях по форма риби. Ако се отглежда само двойка или трио, доминантните ексземпляри стресират другите до толкова, че те спират да се хранят.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-пълни и израстват малко повече, докато мъжките развиват леко удължени муцуни и имат по-месести устни.

Размножаване: В природата периода на размножаване е по време на ежегодната миграция, което не може да се възпроизведе в аквариум. Във фермите за риби се размножават с помощта на хормонални инжекции.


Ambastaia nigrolineata в аквариум


Източници:
www.seriouslyfish.com
www.aqvium.ru

Характеристики


Семейство: Botiidae
Континент: Азия
Биотоп: Китай
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 06.03.2012 г; промененo на 29.05.2024 г