Ambastaia sidthimunki  (Klausewitz, 1959)

Българско наименование:

Боция джудже, верижна боция джудже

Снимка на Ambastaia sidthimunki  (Klausewitz, 1959)

Синоними:  Botia sidthimunki Klausewitz, 1959; Yasuhikotakia sidthimunki (Klausewitz, 1959), Dwarf Chain Loach

Етимология: Ambastaia: на река Ambastai,  и sidthimunki: на името на Aree Sidthimunk

Семейство: Botiidae

Разпространение: Река Yom в северен Тайланд, река Xe Pian в южната част на Лаос.


река Yom в северен Тайланд


Хабитат:
  Ambastaia sidthimunki обитават бавноподвижни, наситени с кислород прозрачни води, с пясъчно и каменисто дъно, както и множество потънали корени и листа. Други видове с които съжителства са Botia kubotai, Schistura vinciguerrae, Schistura robertsi и Mastacembelus armatus, както и Devario, Scaphiodonichthys, Tor, Neolissochilus, Garra и Schistura.


Типичен хабитат на Ambastaia sidthimunki

Максимална стандартна дължина:
50 – 60 мм

Размер на аквариума: Необходим е аквариум с основа поне 80 х 30 см, 100 литра.

Условия за отглеждане: Ambastaia sidthimunki e една от малкото риби от семейството, подходящи за изцяло залесен авкариум, поради сравнително малкия си размер и желанието си да плува, а не само да стои на дъното.

Ако искате да симулирате натуралния и хабитат, необходим е аквариум със субстрат от пясък и ситен чакъл, с множество разклонени корени, плоски камъни. Осветлението трябва да не е много силно, затова трябва да се използват растения които могат да растат при такива условия като Leptochilus pteropus, Taxiphyllum barbieri или Anubias. Тези растения могат да бъдат прикрепени към корените, като осигуряват укрития.

Имайте предвид, че тези риби обичат да се завират в малки процепи и скривалища, затова декорация с остри ръбове не трябва да се използва, а всички малки процепи трябва да бъдат запълнени, защото рибата може да се заклещи и да не може да излезе оттам. Необходим е също плътен капак, защото са склонни да изкачат от водата.

Въпреки че Ambastaia sidthimunki не изисква силно течение, необходима е вода добре снабдена с кислород, както и умерено течение. Не понася натрупване на органични отпадъци. По тази причина никога не трябва да се пуска в нов, нестабилизиран аквариум. Необходима е седмична подмяна на 30-50% от водата в аквариума.

Параметри на водата: температура 20 – 30 °C, pH 5.5 – 8.0, твърдост 18 – 215 ppm

Храна: Въпреки че по природа Ambastaia sidthimunki са месоядни, в аквариум приемат и растителна храна, ядат и растения с по-меки листа. Може да им се дава качествена суха храна, както и замразена и жива като хирономус, Tubifex, Artemia, както и краставица, пъпеш, бланширан спанак. Ядат ситнонарязани земни червеи и охлюви.

Поведение и съвместимост:
  Ambastaia sidthimunki се смята за чудесен избор за общ аквариум, но бавноподвижните и с дълги перки риби трябва да се избягват, особено в по-малки аквариуми. Трябва да се отглеждат на групи от по поне 5 - 6, за предпочитане 10 и повече. Ако се отглеждат само отделни екземпляри стават агресивни към подобни на тях по форма риби. Ако се отглежда само двойка или трио, доминантните ексземпляри стресират другите до толкова, че те спират да се хранят.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-пълни и израстват малко повече, докато мъжките развиват леко удължени муцуни и имат по-месести устни.

Размножаване: В природата периода на размножаване е по време на ежегодната миграция, което не може да се възпроизведе в аквариум. Във фермите за риби се размножават с помощта на хормонални инжекции.
Въпреки това има информация за размножаване на група от 36 риби, които са хранени с разнообразна храна, гледани в аквариум с обем от 284 литра, с pH около 7, заедно в други подобни на тях риби.


Ambastaia sidthimunki  в аквариум

Източници:
www.seriouslyfish.com 

 

Характеристики


Семейство: Botiidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 06.03.2012 г; промененo на 30.09.2023 г