Gastromyzon zebrinus (Tan, 2006)

Българско наименование:

Зебров гастромизон

Снимка на Gastromyzon zebrinus (Tan, 2006)

Източник: loaches.ru, снимка: loaches.ru

Този вид дънна риба принадлежи към семейството Balitoridae. Семейството има много видове, които все още не са описани от учените. Екземплярите от вида са хванати от дивата природа, няма данни за развъждане в аквариум.

Местообитание: водоеми предимно в Югоизточна Азия: в държавите Китай, Виетнам, Лаос, Борнео. Плитки потоци и реки с хладка чиста вода, бързи течения и много високо съдържание на кислород.

Максимален размер (SL)6 - 7,5 см.

Химия на водата: гастромизоните не понасят органично замърсяване на водата. рН-то трябва да е 6-7,5. dH 10-15

Температура: Препоръчваната температура на водата за тези риби е 20-25 ˚ C. Все пак могат да понесат и по-високи температури - до 27˚C (за кратко до 30˚C), но при много силна аерация на водата. В този случай, също така полезно е да се увеличи интензивността на циркулация на водата.

Декориране на аквариума: При тези скатоподобни риби жизненоважно е на дъното да има гладки камъни и скали или много ситен пясък вместо едър пясък или дребни камъчета. Коремът е много мек и е възможно да има наранявания, ако дъното е покрито с нещо друго.

Поведение: В аквариум с вместимост 50-60 литра могат да живеят 4-6 екземпляра, защото са териториални и се боричкат по между си. Трябва да има укрития. Не са агресивни към други риби, но не трябва да се слагат при големи хищници, тъй като нямат естествени врагове и стават лесна плячка.

Особености: Строежът на тялото им позволява да се задържат върху гладки камъни при силна струя вода. Гръдните и коремните плавници прилепват за повърхността и създават вакуум. Устата е долна, мека, няма рогови ръбове и могат да се хранят само с меки водорасли, за разлика от лорикариевите.

Когато са уплашени окраската им изсветлява, а когато са ядосани се получава тъмна ивица по продължение на гръбначния стълб. Нямат люспи на главата и корема и са чувствителни към лекарствата.

Храна: В естествени условия се хранят с едноклетъчни водорасли, които събират от камъни и листа на растения. В аквариума - може да им се дава храна за дънни риби.

Гастромизоните често се бъркат с Beaufortia (Бефортия)от същото семейство, живеещи в същия ареал. Бефортията се характеризира с по-широки плавници (прилича на китара) и с по-остра муцуна.

 

Характеристики


Семейство: Balitoridae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 08.01.2012 г; промененo на 09.05.2021 г