Botia histrionica  (Blyth, 1860)

Българско наименование:

Боция златна зебра

Снимка на Botia histrionica  (Blyth, 1860)

информация: nikolaytoshev

Синоними:  Gold Zebra Loach, Burmese Loach

Семейство: Botiidae

Разпространение: Botia histrionica e откривана в Индия, Китай (басейна на река Ayeyarwady), както и в Мианмар, реките Sittaung, Salween и Ataran.


басейна на река Ayeyarwady


Хабитат:
Botia histrionica обитава сенчестите участъци на чистите, бавно подвижни, добре снабдени с кислород води, с дъно смесено от пясък и чакъл, плюс множество корени и потънали листа.


типичен хабитат на
Botia histrionica

Максимална стандартна дължина:
10-13 см.

Продължителност на живот: 6 години

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 45 см, 150 литра

Отличителни белези:  Botia histrionica има малък нос, изпъкнала форма на главата и 5 широки черни ленти, които избледняват с времето. Много характерна, тънка черна линия преминава през окото на рибата, а по-малка линията минава от очите към устата. Тази отличителна черта спомага за разграничаването на този вид Боция от видовете Botia rostrata и Botia almorhae.

Определяне на възрастта: Младите екземпляри имат по едно черно петно на върховете на гръбначните и коремните перки. С възрастта тези точки се удължават в малки ленти. При по-възрастните екземпляри златистия цвят на тялото става по-сивкав и лентите на тялото избледняват.


Млад екземпляр Botia histrionica


Условия за отглеждане: Необходим е аквариум със субстрат от пясък и ситен чакъл, с множество разклонени корени, плоски камъни. Осветлението трябва да не е много силно, затова трябва да се използват растения които могат да растат при такива условия като Leptochilus pteropus, Taxiphyllum barbieri или Anubias. Тези растения могат да бъдат прикрепени към корените, като осигуряват укрития.

За разлика от редица други видове Боция, Botia histrionica може да се наблюдава и през деня, ако в аквариума има голям брой места за криене. Минималния размер на аквариумът трябва да е 60 литра, но колкото е по-голям, толкова по-активна ще бъде рибата. Обича чиста вода.

Имайте предвид, че тези риби обичат да се завират в малки процепи и скривалища, затова декорация с остри ръбове не трябва да се използва, а всички малки процепи трябва да бъдат запълнени, защото рибата може да се заклещи и да не може да излезе оттам. Необходим е също плътен капак, защото са склонни да изкачат от водата.

Въпреки че Botia histrionica не изисква силно течение, необходима е вода добре снабдена с кислород, както и умерено течение. Не понася натрупване на органични отпадъци. По тази причина никога не трябва да се пуска в нов, нестабилизиран аквариум. Необходима е седмична подмяна на 30-50% от водата в аквариума.

Параметри на водата: температура 22 – 26 °C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 36 – 179 ppm

Храна: Въпреки че по природа Botia histrionica са месоядни, в аквариум приемат и растителна храна, ядат и растения с по-меки листа. Може да им се дава качествена суха храна, както и замразена и жива като хирономус, Tubifex, Artemia, както и краставица, пъпеш, бланширан спанак. Ядат ситнонарязани земни червеи и охлюви.

Поведение и съвместимост: Botia histrionica се смята за чудесен избор за общ аквариум, но бавноподвижните и с дълги перки риби трябва да се избягват, особено в по-малки аквариуми.

Подходящи за отглеждане заедно с Botia histrionica са Barilius, Luciosoma, Balantiocheilos и Barbonymus. Може да се отглежда и с повечето от видовете Botia, а в големи аквариуми и с Chromobotia macracanthus, но не и с агресивните Syncrossus и повечето Yasuhikotakia. Подходящи са и Epalzeorhynchos, Crossocheilus, Garra и много сомове.

Botia histrionica са общителни, формират сложни социални йерархии и трябва да се отглеждат на групи от по поне 5 - 6, за предпочитане 10 и повече. Ако се отглеждат само отделни екземпляри стават агресивни към подобни на тях по форма риби. Ако се отглежда само двойка или трио, доминантните екземпляри стресират другите до толкова, че те спират да се хранят.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-пълни и израстват малко повече, докато мъжките развиват леко удължени муцуни и имат по-месести устни.


Мъжки Botia histrionica


Размножаване: Не е известно размножаване в аквариумни условия. Във фермите за риби се размножават с помощта на хормонални инжекции.


Botia histrionica в аквариум


Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Botiidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 18.05.2010 г; промененo на 02.12.2023 г