Kryptopterus bicirrhis  (Valenciennes, 1840)

Българско наименование:

Стъклен Сом

Снимка на Kryptopterus bicirrhis  (Valenciennes, 1840)

информация: phoenixlm

Синоними: Cryptopterichthys bicirrhis, Cryptopterichthys amboinensis, Kryptopterichthys palembangensis, Silurus bicirrhis, Silurus palembangensis, Kryptopterus minor

Етимология:Krypto” означава „скрит”, pterus - “перка” (или крило).

Семейство: Siluridae

Континент:
Югозападна Азия

Разпространение: Суматра, Ява, Борнео, Тайланд

Размер: до 15 сантиметра в природата, обичайно не повече от 12 см в аквариум

Аквариум: минимум 120 литра

Рибки в аквариум: 5-6 броя за 120 литра

Температура: 22-29°С

pH: 6.5 – 7.5

Твърдост: мека – средно твърда (4-15 dH)

Слой във водата: среден

Характер: миролюбиви, не са срамежливи, когато са в пасаж

Храна: жива, тубифекс, артемия, ларви на насекоми, храна на люспи

Продължителност на живота: 6 – 8 години


ОПИСАНИЕ

Kryptopterus bicirrhis обитава бавно течащите реки с гъста растителност в Югозападна Азия. Това е пелагична риба (живееща в открити води) и е активна през деня.


Естествено местообитание на Kryptopterus bicirrhis

Първото което се забелязва е, разбира се прозрачността, откъдето идва и популярното им име – Стъклен сом. Тялото е издължено, тясно, почти прозрачно с петънца по главата и корема.

Този вид рибки нямат люспи, нито пигментация на тялото.  Вътрешните органи и гръбнакът са ясно видими. В зависимост от ъгъла под който пада светлината, тялото може да изглежда оцветено като дъга. Видът има дълъг чифт мустаци на горната челюст. Гръбната перка е много малка и се състои от един-единствен лъч, а опашната перка е разклонена. Можем да видим плавателния мехур вътре в тялото близо до гръдните перки.

Гръбната им перка трудно се забелязва. Има само един лъч, който рибите обикновено държат прилепен до тялото си.


ОТГЛЕЖДАНЕ


За разлика от повечето сомове, Kryptopterus bicirrhis се придържа към средните и горните слоеве на водата. Понякога е трудно да се аклиматизира към аквариума.

Kryptopterus bicirrhis се нуждае от авариум с умерено до силно течение. Тъй като това са пасажни риби, най-добре е да имате поне 4-6 броя от тях в аквариума. В противен случай не се чувстват и изглеждат добре. 

Kryptopterus bicirrhis обичат силно залесени аквариуми. Покривало от плаващи растения е препоръчително, за да приглушава светлината.
Стъклените сомчета обичат да се тълпят пред растенията - сякаш ви държат под око. Обожават в аквариума им да има Микрозорум (Яванска папрат). Може би защото идват от същия район. Или може би защото Микрозорумът добавя или премахва нещо от водата им. Или може би просто защото е по-тъмна? Яванската папрат има същия благотворен ефект и върху Бетите, спомага и за поддържането на водата им по-чиста.

Kryptopterus bicirrhis са особено чувствителни към водата и химикалите в нея. Много от лекарствата ги стресират значително и дори може да ги убият. Когато са болни почват да побеляват. Затова поддържайте водата им чиста с редовна смяна на 25% от нея всяка седмица.

ХРАНЕНЕ

Kryptopterus bicirrhis  не е капризен към храната, яде тубифекс, артемия, ларви на насекоми, храна на люспи. Те ще ядат храна на люспи, но определено предпочитат други храни и имат нужда от нещо повече - тубифекс, артемия. Ще се държат по-добре, ще изглеждат по-добре и ще живеят по-дълго, когато им давате повече от храна на люспи. Започнете с нея, а малко след това им дайте и от живата храна. Този съвет важи и за повечето други риби, но за стъклените сомчета особено. Колкото и да са чудесни храните на люспи в днешно време, „екстрите” наистина помагат да държите рибките си в по-добро състояние.

При продължително хранене с храна на люспи съществува опасност от замърсяване на водата, затова пуснете няколко охлюва да ви помагат в почистването. Те изяждат неизядените от сомчетата люспи и ги преобразуват в безопасни (но видими) отпадъци.

СЪВМЕСТИМОСТ

Kryptopterus bicirrhis са миролюбиви рибки. Да не се отглежда с големи, агресивни видове.
Можете да ги отглеждате например с мъжки гупи и да не се тревожите за нито един от двата вида.
Ще се чувстват добре с повечето други пасажни риби.

РАЗВЪЖДАНЕ НА СТЪКЛЕН СОМ (KRYPTOPTERUS BICIRRHIS)

Развъждането е много рядко и често случайно. Опитайте се да храните рибките с дафния, ларви на комари и хирономус, за да ги настроите за хвърляне на хайвер. Имитирайте дъждовния сезон, за да провокирате хвърлянето на хайвер като дневно сменяте ¼ от обема на аквариума. Понижете температурата на водата до 22-24°С и намалете водата в съда на половината от обичайното.

Подрастващи Kryptopterus bicirrhis

Всеки ден добавяйте малко количество (5% от обема на аквариума) мека вода в съда. Ако рибките са готови да хвърлят хайвера си, коремчето на женската ще се подуе. Тя ще положи няколкостотин яйца по растенията. Отделете родителите от яйцата. Имитирането на дъждовния сезон ще помогне на малките да се излюпят/развият. Започнете да храните бебетата с новоизлюпена артемия.

Kryptopterus bicirrhis в аквариум

 

Характеристики


Семейство: Siluridae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г