Balantiocheilos melanopterus  (Bleeker, 1850)

Българско наименование:

Silver Shark

Снимка на Balantiocheilos melanopterus  (Bleeker, 1850)

Семейство: Cyprinidae

Един от най-красивите видове барбуси в нашия аквариум това е Balantiocheilus melanopterus, или Силвър Шарк. Разпространени са в Юго-Източна Азия.

Тези риби са известни както със своята издържливост, така и с невероятната си лакомия. В аквариум трябва да се отглеждат по няколко екземпляра – това са стадни риби. Тъй като те никак не са малки, трябва да се отглеждат само в големи аквариуми. Като млади може да се отглеждат в 80л. Когато станат по-големи трябва да се преместят в по-голям аквариум. Тъй като все пак рибите живеят в ограничено пространство, препоръчва се горен капак, за да не изкочат. Рибите с които живеят трябва да са миролюбиви. Растенията, засадени в аквариума трябва да са бъдат с мощни корени и твърди листа. По възможност да се използват по-малко растения, за да има повече място за плуване. За основни елементи за декорация е по-добре да се използват корени и камъни. По принцип се хранят със всякакъв вид храна. Качествата на водата нямат решаващо значение.

Температура 24 - 26° С, твърдост средна: 12 - 16° dH, рН малко под 7 и тези риби дълго време ще бъдат здрави. Ако се отглеждат в голям аквариум, могат да израстнат до 30см.

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 14.06.2021 г