Tropheus moorii  (Boulenger, 1898)

Българско наименование:

Тъпомоцунест трофеус

Снимка на Tropheus moorii  (Boulenger, 1898)
Синоними: Blunthead cichlid, Tropheus moorei subsp. moorei (Boulenger, 1898), Tropheus moorii subsp. moorii (Boulenger, 1898), Tropheus morrei (Boulenger, 1898)

Етимология: Tropheus: от гръцки tropaion - защита, trophy - трофей, moorii: на името на John Edmund Sharrock Moore (1870-1947)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Tropheus moorii e ендемичен вид за езерото Tanganyika

Хабитат: Tropheus moorii обитава плитките води около крайбрежните скалисти зони


остров Kumbula - едно от естествените местообитания на Tropheus mooriiTropheus moorii  в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
15см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 100 литра за 3-4 риби

Условия за отглеждане: За отглеждане на Tropheus moorii е необходим пясъчен субстат, множество едри и по-дребни камъни, с които да оформите скривалища и пещери. Необходимо е също достатъчно свободно място за плуване.
Засаждане на аквариумни растения не се препоръчва, защото рибите ръфат листата им, често изравяйки ги заедно с корените. Осветлението трябва да бъде умерено.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 7.5 - 9.0, твърдост 8-25°H

Храна: Tropheus moorii приема в аквариум всякакви храни, но за предпочитане е да го храните с растителни храни като спирулина и бланширан спанак. Никога не го хранете с телешко сърце, защото това води до увреждане на храносмилателната му система. Може да му давате и специализирани храни за растителноядни цихлиди.

Поведение и съвместимост: Tropheus moorii има репутацията на агресивен вид, но всъщност е агресивен само към себеподобните си. Въпреки това, рибите са доста активни и не трябва да се отглеждат с плахи видове. Подходящи съквартиранти са Julidochromis, Eretmodus и Tanganicodus , които изискват и подобна храна като Tropheus.

Много е трудно да се сдобиете с миролюбива група от Tropheus duboisi. В природата рибите не са в групи и в аквариум ще се бият непрекъснато помежду си, особено в малки групи от 5-6 риби. Затова се препоръчва отглеждането на група от 15-20 риби, за да се редуцира териториалността им. Нови риби не трябва да се пускат при вече установената колония от риби в аквариума. Не трябва да се отглежда повече от един мъжки, защото започват смъртоносни битки и на края ще остане само един мъжки.

Сексуален диморфизъм: Различаването на половете е трудно.


мъжки и женска Tropheus moorii


Размножаване:
Tropheus moorii достига полова зрялост на възраст от 12 - 15 месеца.

За размножаване се препоръчва купуването на група от 20 - 30 млади риби, които да порастнат заедно. Най-добре е ако можете да намерите риби които са родени в аквариум, защото дивите са по-скъпи, по-агресивни и по-чувствителни. Трудно е да се получи перфектната група, често някои от недоминантните мъжки биват убити.

Размножаването трябва да става в основния аквариум, не трябва да местите рибите в развъден аквариум, защото после като ги върнете обратно няма да бъдат приети от останалите риби.

Рибите хвърлят хайвер на открито, най-често върху камъни. По време на хврълянето на хайвер, женската може да вземе яйцата в устата си преди да стигнат субстрата или пък да ги остави да паднат между камъните и тогава да ги вземе в устата си. След това тя се приближава към аналния плавник на мъжкия, който изпуска сперма в устата на женската и опложда хайвера.

Инкубационният период е 4 - 6 седмици, през който женската инкубира 5-15 хайверни зърна в устата си. През този период тя рядко се храни. След като се излюпят малките, те се разпръсват по цялата повърхост на водата и е желателно в този момент да се преместят в отделен аквариум.

Стартова храна - инфузории, циклопс, като порастнат малко науплии на артемия.


малки Tropheus moorii


Продължителността на живота на Tropheus moorii е 12 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 300л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.10.2023 г