Tropheus duboisi  (Marlier, 1959)

Българско наименование:

Звезден трофеус

Снимка на Tropheus duboisi  (Marlier, 1959)
Синоними: White-Spotted Cichlid

Етимология:Tropheus: от гръцки tropaion - защита, trophy - трофей, duboisi: на името на Jean Dubois

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Tropheus duboisi е ендемичен вид за езерото Tanganyika, където е разпространен в северната му част

Хабитат: Tropheus duboisi обитава скалистите зони с дълбочина до 30 метра.


Mkuyou Point - едно от естествените местообитания на Tropheus duboisiTropheus duboisi  в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
12см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 300 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Tropheus duboisi е необходим пясъчен субстат, множество едри и по-дребни камъни, с които да оформите скривалища и пещери. Необходимо е също достатъчно свободно място за плуване.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 7.5 - 9.0, твърдост 8-25°H

Храна: В природата Tropheus duboisi се храни с водoраслите, растящи по скалите. В аквариум приема всякакви храни, но за предпочитане е да го храните с растителни храни като спирулина и бланширан спанак. Никога не го хранете с телешко сърце, защото това води до увреждане на храносмилателната му система. Може да му давате и специализирани храни за растителноядни цихлиди.

Поведение и съвместимост: Tropheus duboisi има репутацията на агресивен вид, но всъщност е агресивен само към себеподобните му. Въпреки това, рибите са доста активни и не трябва да се отглеждат с плахи видове. Подходящи съквартиранти са Julidochromis, Eretmodus и Tanganicodus , които изискват и подобна храна като Tropheus.

Много е трудно да се сдобиете с миролюбива група от Tropheus duboisi. В природата рибите не са в групи и в аквариум ще се бият непрекъснато помежду си, особено в малки групи от 5-6 риби. Затова се препоръчва отглеждането на група от 15-20 риби, за да се редуцира териториалността им. Нови риби не трябва да се пускат при вече установената колония от риби в аквариума.

Сексуален диморфизъм: Различаването на половете е трудно.


мъжки и женска Tropheus duboisi


Размножаване:
Tropheus duboisi достига полова зрялост на възраст от 10 - 14 месеца.

За размножаване се препоръчва купуването на група от 20 - 30 млади риби, които да порастнат заедно. Най-добре е ако можете да намерите риби които са родени в аквариум, защото дивите са по-скъпи, по-агресивни и по-чувствителни. Трудно е да се получи перфектната група, често някои от недоминантните мъжки биват убити. Ако искате да отглеждате повече от един мъжки, трябва да осигурите за всеки достатъчно голяма територия, във всяка със скална купчина, която мъжкия ще охранява. На един мъжки трябва да се падат 6-10 женски.

Рибите хвърлят хайвер на открито, най-често върху камъни. По време на хврълянето на хайвер, женската може да вземе яйцата в устата си преди да стигнат субстрата или пък да ги остави да паднат между камъните и тогава да ги вземе в устата си. След това тя се приближава към аналния плавник на мъжкия, който изпуска сперма в устата на женската и опложда хайвера.

Инкубационният период е около 4 седмици, през който женската инкубира 5-15 хайверни зърна в устата си. През този период тя почти не се храни. Ако бъде уплашена, може да погълне хайвера, затова ако я местите, това трябва да става много внимателно. Местенето не се препоръчва, защото ако женската е далеч от колонията много дълго, тя ще изгуби своята позиция в йерархията и ще бъде яростно атакувана като я върнете обратно. От друга страна, ако я оставите в общия аквариум, тя може да изгуби хайвера, защото другите риби я преследват.

Ако все пак решите да местите женската, когато я връщате обратно изключете осветлението и покрийте аквариума за няколко часа, така че да бъде тъмно.

Много акваристи изваждат хайвера от устата на женската две седмици след хвърлянето и го отглеждат изкуствено в инкубатор.

Малките риби са достатъчно големи и могат да бъдат хранени с науплии на артемия, микрочервеи и прахообразни храни.


малки на Tropheus duboisi Maswa

Продължителността на живота на Tropheus duboisi е 12 години.


аквариум с Tropheus duboisi


Източници:

seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 300л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г