Tropheus duboisi  (Marlier, 1959)

Българско наименование:

Снимка на Tropheus duboisi  (Marlier, 1959)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в езерото Танганика. Обитават зоната на скалите.
Тялото е умерено изтеглено, челото се издига към гърба.
Главата е доста едра, очите са големи, устата е долна. "D" е дълъг. Коремните плавници са заострени, при самеца са по-големи.
Рибите образуват група в аквариума, в която се наблюдава йерархия /ако самците не са отгледани заедно, то между тях стават битки за първенство, които може да са със смъртен изход/, придържат се към долните и средни слоеве на водата, обичат укрития, могат да изравят растенията.
Може да се отглежда в аквариум с дължина от 100 см с други цихлиди от езерото Танганика група от 4 и повече риби, броя на укритията трябва да превишава броя на рибите /пещери/, може и мощни растения с твърди листа.
Вода: 24-27 °С, dН 7-20 °, рН 7,4-8,5. Храна: растителна, допълнително жива, заместители.
Двойката не се препоръчва да се пренася в развъден аквариум, тъй като рибите може да не я приемат обратно. Хвърлянето на хайвера може да стане както на субстрат /камък, грунд/, така и на повърхността на водата. Самката инкубира хайвера в устата си 4-6 седмици. Малките плуват по повърхността.
Стартова храна: науплии на циклопс, артемия. Полова зрялост след 12-15 месеца.

Дължина до 15 см, обикновено до 12 см. D XXI-XXII/5-7, А Y-YI/5-7, ll 30-33. Основното оцветяване на тялото е черно-синьо, главата е матово-синя до сиво-синя, люспите са с тъмни кантове. От началото на предната част на "D" към коремните плавници минава широка, жълтеникава до бяла напречна ивица. Зад коремните плавници има червеникава зона. Нечифтните плавници са черно-сини с тъмни краища бели до жълти петънца. Младите екземпляри са тъмно-сини до черни, с множество бели петънца по тялото, главата и плавниците.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 250л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 09.05.2021 г