Telmatochromis temporalis  (Boulenger, 1898)

Българско наименование:

Телматохромис темпоралис

Снимка на Telmatochromis temporalis  (Boulenger, 1898)
Синоними: Julidochromis macrolepis (Borodin, 1931), Lamprologus macrolepis (Borodin, 1931), Perissodus burgeoni (Poll, 1942), Telmatochromis burgeoni (Poll, 1942), Telmatochromis lestradei (Poll, 1942)

Етимология: Telmatochromis: от гръцки telma -atos = блато + chromis - риба, temporalis: вероятно се отнася за временната оранжева лента

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Telmatochromis temporalis e ендемичен вид за езерото Tanganyika.

Хабитат: Telmatochromis temporalis живеят в доста дълбоки вода за такъв дребен вид - до 20метра, най-често поединично. Обитават както скалистите зони, така и открити води.


Kigoma - едно от естествените местообитания на Telmatochromis temporalisTelmatochromis temporalis в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
10см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 150 литра

Условия за отглеждане: За отглеждането на Telmatochromis temporalis е необходим аквариум тип Танганика биотоп, с пясъчен субстрат, с купчини от камъни, формирани така, че да има достатъчно пещери и скривалища за рибите. Трябва ви добра филтрация и редовни седмични смени на 25% от обема на водата със свежа със същите параметри

Параметри на водата: температура 24 - 28°C, pH 8.0 - 9.0, твърдост 10-25°dH

Храна: В природата Telmatochromis temporalis се храни предимно с безгръбначни, които обитават скалите, с ларви на насекоми, охлюви както и с малки риби. В аквариум приема замразени и живи храни като артемия, хирономус, тубифекс, дафния. Приема също и сухи храни. Желателно е да му са дават и храни на растителна основа като бланширан спанак или спирулина.

Поведение и съвместимост: Telmatochromis temporalis е относително спокойна и като цяло миролюбива риба. Може да се отглежда в аквариум с други подобни по размер риби, които живеят при същите условия. На една двойка риби трябва да се падат 50 литра вода. При отглеждане на няколко двойки в един аквариум, той трябва да е с дължина поне 100см, в противен случай те непрекъснато ще се бият за територии.

Сексуален диморфизъм: Коремните плавници на мъжките са много по-дълги от тези на женските, през размножителния период развиват мастна издутина на главата.


мъжки и женска Telmatochromis temporalis


Размножаване:
Telmatochromis temporalis достига полова зрялост на възраст от 1 - 1.5 години.

За размножаване е най-добре да използвате развъден аквариум, с дължина поне 60см, с множество камъни, пещери и скривалища. За места за хвърляне на хайвер са подходящи също керамични саксийки, сложени настрани или черупки на охлюви.

Параметрите на водата трябва да са същите като в основния аквариум. За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата до 27-28°С, добавя се и свежа вода.

Женската хвърля хайвер на предварително избраното от нея място, като полага на стените му 10 - 40 хайверни зърна, с кафяво-зелен цвят. Тя се грижи за хайвера, а мъжкият го охранява. През този период трябва да им давате храна близо до мястото на хвърляне, защото те не се отделят много далеч от него.

Хайверът се инкубира 5-6 дена, на 7 -мия ден малките започват да плуват.

Стартова храна - циклопс и артемия.


Telmatochromis temporalis на 7 дни


През първите седмици малките плуват под зоркия поглед на родителите си и в случай на опастност веднага се крият в укритие. Когато малко порастнат, най-добре е да ги преместите в отделен аквариум.

Продължителността на живота на Telmatochromis temporalis е около 5 - 8 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.04.2024 г