Telmatochromis dhonti  (Boulenger, 1919)

Българско наименование:

Снимка на Telmatochromis dhonti  (Boulenger, 1919)
Синоними: Lamprologus dhonti (Boulenger, 1919), Telmatochromis caninus (Poll, 1942), Telmatochromis carinus (Poll, 1942)

Етимология: Telmatochromis: от гръцки telma -atos = блато + chromis - риба, dhonti: на името на G. Dhont-De Bie

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Telmatochromis dhonti е ендемичен вид за езерото Tanganyika. Обитава и река Lukuga, която изтича от езерото.

Хабитат: Telmatochromis dhonti обитава скалистите места, дори и в много мътни води.


Kigoma Bay - едно от естествените местообитания на Telmatochromis dhonti


Максимална стандартна дължина:
мъжки 10-12см, женска 5-7см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 150 литра

Условия за отглеждане: За отглеждането на Telmatochromis dhonti е необходим аквариум тип Танганика биотоп, с пясъчен субстрат, с купчини от камъни, формирани така, че да има достатъчно пещери и скривалища за рибите. Трябва ви добра филтрация и редовни седмични смени на 25% от обема на водата със свежа със същите параметри. Рибите не повреждат растенията.

Параметри на водата: температура 24 - 28°C, pH 8.0 - 9.0, твърдост 10-25°dH

Храна: В природата Telmatochromis dhonti се храни предимно с безгръбначни, които обитават скалите, с ларви на насекоми. В аквариум приема замразени и живи храни като артемия, хирономус, тубифекс, дафния. Приема също и сухи храни. Желателно е да му са дават и храни на растителна основа като бланширан спанак или спирулина.

Поведение и съвместимост: Telmatochromis dhonti са много агресивни както към собствения си вид, така и към другите риби. Една двойка заема територия от около 50см. Ако вземете група от млади риби, след около година те образуват двойки, като излишните риби или ги гонят или ги убиват. Често се стига до скъсани плавници, но те се възстановяват относително бързо. Най-добре е да се отглежда един мъжки с 3-4 женски.

Сексуален диморфизъм: Мъжкият е значително по-едър от женската, на главата си има мастна издутина.


мъжки и женска Telmatochromis dhonti 


мъжки Telmatochromis dhonti женска Telmatochromis dhonti 


Размножаване:
Telmatochromis dhonti достига полова зрялост на възраст от 8 - 12 месеца.

За размножаване е най-добре да използвате развъден аквариум, с дължина поне 60см, с множество камъни, пещери и скривалища, черупки от охлюви. За места за хвърляне на хайвер са подходящи също керамични саксийки, сложени настрани или черупки на охлюви.

Параметрите на водата трябва да са същите като в основния аквариум. За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата до 27-28°С, добавя се и свежа вода.

Женската хвърля хайвер в пещера с един изход или в голяма черупка на охлюв, като полага на стените 10 - 40 хайверни зърна, с кафяво-зелен цвят. Тя се грижи за хайвера, а мъжкият го охранява. През този период трябва да им давате храна близо до мястото на хвърляне, защото те не се отделят много далеч от него.

Хайверът се инкубира 4-8 дена, след още 6-8 дена малките започват да плуват.

Стартова храна - циклопс и артемия.

През първите седмици малките плуват под зоркия поглед на родителите си и в случай на опастност веднага се крият в укритие. Те растат бавно и дълго време плуват близо до родителската черупка. Когато малко порастнат, най-добре е да ги преместите в отделен аквариум.

Сред малките се наблюдава канибализъм.

Продължителността на живота на Telmatochromis dhonti е около 5 - 7 години.

Източници:
tanganyika.ru
www.andreaswerth.net

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.07.2024 г